Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Zobki pri 6-letni hčerki

Zobki pri 6-letni hčerki

Lepo pozdravljeni!

Prosila bi za nasvet glede zob pri 6-letnemu otroku. 6-letna hčerka je imela prednje zgornje /mlečne/ zobke zelo slabe tako, da so se ji obrabili do dlesni. Ker je imela dlesni tudi vnete, sem zobozdravnici predlagala, da omenjene /mlečne/ zobke odstrani, saj sem tudi opazila, da se ji je dlesen spredaj /enka levo zgoraj/ pobelila in sem zobozdravnico opozorila, da hčerki raste nov zob, kateri bo zaradi mlečnih zrasel nepravilno. Zobozdravnica je oklevala z izdrtjem mlečnih zobkov tako, da sem morala po pomoč v Ljubljano, kjer so hčerki na stomatološki kliniki odstranili omenjene mlečne zobke, vendar na žalost prepozno, saj je enka zgoraj zaradi mlečnih, ki so jo ovirali, zrasla nepravilno in sicer je prebila dlesen previsoko,raste pa tudi postrani. To je sedaj, ko je zrasel tudi zob enka desno zelo dobro videti. Glede vsega opisanega me zanima, kdaj je čas za obisk ortodonta, saj mi zobozdravnica vztrajno zatrjuje, da se bodo zobki lahko popravili in da obisk ortodonta še ni potreben in tudi pomoč ortodonta ni možna, dokler ne zrastejo vsi zobki, oz. dokler mlečnih ne nadomestijo pravi zobje.

Hvala za vaš odgovor!

Biserka

Spoštovana Biserka,

načeloma je tako,da bo stalni zob izrastel tam, kjer se je namenil in se ne pusti kaj dosti ovirati mlečnemu predhodniku (v večini primerov, seveda so tudi izjeme). Hočem reči, da ni nujno, da bi tudi, če bi mlečne zobke odstranili že pred časom, stalni izrasli kje drugje. Konec koncev, saj nam večinoma stalni zobje sami izpodrinejo mlečnega predhodnika in ni potrebno zato obiskovati zobozdravnika.
Kaj sedaj? Iz vašega opisa si težko povsem predstavljam, kakšna je nepravilnost. Vsekakor je možno, da se bodo zobki sami uvrstili v zobno vrsto, če imajo za to dovolj prostora. Možnosti pa so, dokler zobki še rastejo.
Po drugi strani pa so čakalne dobe pri ortodontih tako dolge, da je napotitev primerna, če seveda obstaja potreba po zdravljenju (to pa lahko oceni le vaša oz dekličina zobozdravnica).

Zahvaljujem se vam za odgovor in vem tudi, da je takole res težko opisati nepravilnost pri rasti zob.

Hčerki rasteta zgornja prednja zobka /enici/ in rast omenjenih zobkov še ni končana.
Leva enica raste pravilno in sicer je dlesen prebila v zobni vrsti /kakor ste omenili/. Torej raste popolnoma pravilno.
Desna enica pa ji raste pomaknjena naprej približno za 2-3 mm izven vrste – in pa dlesni ni prebila pravilno v zobni vrsti, ampak višje zgoraj na dlesni, pod zgornjo ustnico.

lp

Biserka

New Report

Close