zobki in visoka vročina
Najprej lep pozdrav.
Prejšnji ponedeljek sem peljala našega 6,5 mesecev starega fantka k zdravniku. Že tretji dan je imel če 39 stopinj C vročine, ki mu nikakor ni hotela “pasti”. Drugače ni bilo z njim nič narobe in tudi jedel je normalno.
Pediater naju je poslal na odvzem krvi in vode, a izvidi niso nič pokazali. Pediatra sem vprašala, če so vzrok tako visoki vročini lahko zobki, pa mi je odvrnil, če rastejo zobki ni nikoli vročina tako visoka. Za vsak slučaj sva pogledala tudi dlesni, pa ni bilo videti čisto nič, pediater je še celo rekel: Zobkov še nekaj časa ne bo.
Fantku je naslednji dan vročina padla.
Ta torek sem čisto po naključju opazila, da sta mu zrasla dva!!! zobka ( spodaj ), mi pa sploh nismo opazili.
Zanima me, koliko časa potrebuje zobek, da “pokuka” na plano? Ali so otroci takrat, ko jim rastejo zobki, kaj bolj občutljivi?
Spoštovana Mateja,
mlečni zobki so že “pripravljeni” v kosti ob otrokovem rojstvu. Pri fantkih zraste prvi zobek v starosti 8 mesecev (+/- 4 mesece).
Povišana telesna temperatura ni posledica izraščanja zobkov, ampak je lahko le vzrok za hitrejšo rast. Ko je T povišana, so pospešeni metabolni procesi in zato zobki takrat pokukajo na plano. Otrok v tej starosti stalno daje v usta vse stvari in mimogrede se tudi s čim okuži. Vročina je hitro tu, zobki pa so tudi že pripravljeni. Iz napisanega sledi, da sta povišana telesna T sicer povezani, vendar v obratni smeri kot mnogo staršev predvideva.
Pri vašem sinu se je zgodilo prav to – povišana T je izraščanje pospešila, sam “preboj” zobka pa sploh ni bil boleč (ker niste niti opazili, kdaj je do tega prišlo).
Lepo pozdravljeni!