zobki 9 mesecnice
Pozdravljeni!
mene zanima,namrec hci stara 9 mesecev ze ima pet zobkov,spodaj tri in zgoraj dva.Cistimo jih s prtkom zavitim v mokro gazo ampak,ne dovoli sploh noce odpreti ust,da bi ji z mami ocistila zobke,kaj storiti in kdaj lahko zacnemo uporabljati zob.krtacko tisto za dojencke.Aha pa se to vprasanje kdaj k zobozdravniku? LP
Spoštovani JanP,
kako boste svojo hčerko pripravili, da bo odprla usta, ni strokovno vprašanje, ampak po mojem mnenju bolj vprašanje stvar vaše avtoritete. Tudi moj 15-mesečnik ni najbolj navdušen nad umivanjem zob pa se na to niti ne oziram preveč – zobke je potrebno umiti in pika. Pa da ne bi tole izpadlo preveč grobo – včasih protestira, večinoma pa ne in nama gre prav dobro.
Dokler ima deklica samo sekalce lahko uporabljate le gazico, ko pa bodo izrasli kočniki bo nujna uporaba ščetke. Vsekakor pa s ščetko lahko poskusite že zdaj, da se je deklica navadi. Uporabljajte pa le ščetko in vodo, zobno pasto boste uporabili, ko bo znala izpljuniti.
K zobozdravniku naj bi šel otrok prvič nekje med 9. – 12. mesecem (v prvem letu starosti), tako da se že lahko naročite na pregled (če v vašem kraju pregeledi niso drugače urejeni).