Najdi forum

zobje propadajo

Pozdravljeni,

Stara sem sedeindvajset let. Pred tremi leti sem se vključila v zdravljenje zaradi odvisnosti od drog. Pred tem sem se dolga leta izogibala obiskov pri zobozdravniku in tudi slabo skrbela za higieno svojih ust. V zadnjem letu sem dokaj redno hodila k zobozdravnici v Kranju – popravila mi je kar precej zob, vendar vem, vidim in čutim, da je v mojih ustih še veliko gnilega. V tem času mi je izpulila obe spodnji šestici, sosednja zoba sta razdrobljena in močno načeta, še bolj pa me skrbijo zgornji zobje. Popravljeni so že skoraj vsi, pa še vedno bolijo, poleg tega imam poškodovana prednja zoba (od padca), ki sta zadaj porjavela (morda zato, ker sem kadilka), nad gornjo trojko ob pritisku čutim nekoliko bolečine, kot da imam v zobni votlini gnoj, vendar je zob zdrav. Imam tudi slab zadah, ne glede na to, kolikokrat dnevno si umijem zobe.
Z zobozdravnico sem se dogovarjala, da mi bo gornja umetna zoba preoblekla z umetno maso. Bojim se cene tega opravila – 34.000 sit za en zob, vendar vseeno razmišljam, da bi preoblekla vse vsaj prednje gornje zobe, dokler imajo še zdravo osnovo. Poleg vseh lukenj in kariesa mislim, da se mi že pojavlja tudi parodontoza podedovana od staršev.

Rada bi vedela za vaše mnenje, kaj naj storim, ali je možno zobe popravit oziroma naredit ceneje in kaj bi storili vi v primeru, da bi prišla v vašo ordinacijo?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Nina

Spoštovana Nina,

kljub temu, da ste se zelo potrudili in poskušali natančno opisati stanje vaših zob, vam konkretno še zmeraj ne morem odgovoriti. Za konkreten odgovor bi vas vsak želel še videti in oceniti stanje zob.
Če imate vse zobe, na katerih naj bi naredili prevleke ( če ni potreben mostiček), potem ne razumem, zakaj morate za prevleke plačati (če seveda ne gre za doplačilo za nadstandardni material). Samostojne prevleke na zobeh so krite iz zdravstvenega zavarovanja.
Glede bolečin v ustih je smiselno ponoviti rentgenski posnetek. Če so nad zgornjo trojko bolečine in imate občutek, da se tam nekaj dogaja, potem ta zob vsekakor ni zdrav. Lahko, da so prizadeta obzobna tkiva – to bi pokazal rentgenski posnetek in natančen pregled.
Parodontalna bolezen se ne deduje, deduje se le večja verjetnost, da jo boste dobili. Če kadite, so možnosti za nastanek le-te še večje.
Sprašujete kaj bi storila, če bi šrišli v mojo ordinacijo. Verjetno to, kar dela vaša zobozdravnica. Najprej bi odstranila vse neozdravljive zobe, pozdravila vse prizadete korenine in popravila karies. Na koncu bi se lotila še protetične rehabilitacije.
Žal je tako, da ZZZS vedno bolj krči pravice glede protetike in bo sčasoma vedno več teh storitev samoplačniških. Zato je mogoče najbolje, da se odločite za rehabilitacijo sedaj, ker bo čez nekaj let lahko vse skupaj še dražje.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close