zobje ne bolijo, zatekline obraza na dveh mestih
Pozdravljeni!
Približno 14 dni imam imam na dveh mestih zatekline na obrazu (približno nad zgornjo štirico in pod spodnjo šestico, obe na isti strani obraza. Zobozdravnika obiskujem redno, nesaniranih zob nimam. V mesecu decembru sem se odločila za menjavo (edinega) mostička (petica manjka, pripeta samo na šestico), ki sem ga imela približno 20 let.Po menjavi sem bila občutljiva na hladne (tekočina, zrak), ne pa na tople dražljaje. Predvidevala sem, da je vrat šestice rahlo razkrit, ker se dlesen še ni “usedla”, vendar se stanje ni izboljševalo. Pred 14 dnevi sem vem dvakrat začutila zbadajočo bolečino v spodnji šestici na isti strani pod mostičkom in se takoj naročila pri zobozdravnici. Pretrkala je vse zobe, ortopan iz meseca decembra je b.p., ravno tako rentgenska slika obeh šestic in sedmic na levi strani, narejena konec prejšnjega tedna. Od rahlega zbadanja v spodnji šestici pred dvema tednoma, pa so se zadeve obrnile takole: nad oz pod obema šesticama sta se mi naredili zateklini, nad zgornjo se je zateklina počasi selila proti štirici. Bolečine so kar zoprne, v povprečju moram vzeti 4 nalgesine na dan. Bezgavke pod brado od spodnje šestice proti vratu so vnete, čutim tudi delno vnetje grla. Bolečina je neopredeljena, čutim “debelino, pritisk” v zgornji čeljusti, vendar visoko, v nivoju sinusa prota nosu. Ni vnetje sinusov (jih imam pogosto, vendar ne hudih). Nos je prehoden, ni zamašen. Že 14 dni jemljem antibiotik (klimicin), ki ne pomaga. Dvakrat sem imela čiščenje žepov okoli zob na tej strani, parodontalno stanje je slabše kot na drugi strani zgoraj in spodaj. Na mojo pobudo imam danes zamenjano plombo v spodnji šestici. Pod plombo ni bilo kariesa, bolečine tkiv (ne v zobeh) in zatekline pa kljub temu še so, ravno tako vnete bezgavke, kljub antibiotiku.
Kaj lahko naredim oziroma na katerega zdravnika se lahko obrnem?
Kaj bi po vašem mnenju lahko bil razlog zateklinama in bolečinam?
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni. Otekline na obrazu, sploh če so tik ob zobeh, so v večini primerov posledica bolezenskih stanj ob zobeh. Ob dokaj natančnem opisu vaših težav in dejstvu, da zobozdravnica ni našla bolezenskih znakov na rtg posnetkih in zobeh, vam ne morem svetovati drugega, kot da se oglasite na pregled pri maksilofacialnemu ali oralnemu kirurgu, bodisi pri meni ali pa pri komu drugemu, ki vam je morda bližje – ne vem namreč, od kod ste. S seboj prinesite vse rentgenske posnetke, ki ste jih v tem času opravili. Če po 7 dnevih jemanja Klimicina ni izboljšanja, potem seveda prenehajte z jemanjem. Lep pozdrav, DD