Zobje med nosečnostjo
Pozdravljeni!
Sem v 37. tednu nosečnosti in danes mi je izpadla ža druga plomba. Dober teden nazaj mi je odpadla plomba iz zgornje osmice levo, danes pa iz zgornje osmice desno. Ker mi zgornje osmice že nekaj časa povzročajo težave (nikakor si jih ne morem popolnoma očistiti, se lomijo…), sem nameravala po nosečnosti obiskati zobozravnika in se zmeniti, da bi mi obe osmici izpulil. Sedaj sta mi pa odpadli obe plombi in ne vem ali moram k zobozdravniku, da mi da novo ali lahko počakam 3 mesece do pregleda in se takrat zmenim za puljenje? Kaj se naredi z zobom, če odpade plomba?
Drug problem se pa nanaša na bolečine dlesni in zob. Prejšnji teden sem se ponoči zbudila z zelo močno bolečino. Bolela me je celotna leva stan zob in dlesni. Bolečina je trajala nekaj ur, nato pa izginila. Čez teden dni se je pojavila, bolela me je prav tako celotna leva stran čeljusti. Po nekaj urah je ponovno prenehala in me je samo še nekajkrat špiknilo. Bolečine zdaj ni več. Tudi dotik oz. blag udarec na katerikoli zob ni boleč, med bolečino mi takšen pritisk na zob pravzaprav paše. Ker pa me je nekaj dni zatem tudi špikalo v levem ušesu, sem pomislila, da gre morda za prehlajene oz. vnete dlesni in zobe. Ali gre po vašem mnenju pri takšni bolečini za zobobol ali za prehlajene dlesni (zobe)? Sama niti ne vem kateri zob naj bi me bolel, morda zg. osmica levo iz katere mi je izpadla plomba? Vendar zob ni boleč na dotik, in tudi bolečina ni samo locirana na zgornje zobe ali pa samo na osmico?
Najlepše se Vam zahvaljujem za odgovor! Trenutno res ne bi rada hodila k zobozdravniku, razen če je nujno, saj se mi zdi, da bi se mi od strahu pred njim (še od mladih nog se ga nisem rešila :=) ), začel porod kar tam :=) Torej še enkrat HVALA!
Lep dan še naprej.
Pozdravljeni,
zobe je priporočljivo sanirati pred načrtovano nosečnostjo, med nosečnostjo pa v drugem tromesečju. Priporočam vam obisk zobozdravnika, saj je potrebno zob, ki mu je izpadla zalivka vsaj zaščititi. Glede bolečin vam težko odgovorim, saj bi morala napraviti klinični pregled.
Srečno.
Pozdravljeni,
seveda je možno delati protetiko tudi med nosečnostjo, vendar le, če je nezahtevna in seveda brez rtg slikanja. Takšne protetike sicer ni veliko, saj so rtg slikanja pred načrtovanjem protetike in tudi med delom priporočljiva. Najbolje je, da se pogovorite s svojim zobozdravnikom, ki ima pred seboj vso dokumentacijo in vas lahko tudi pregleda; jaz tega prek spleta ne morem in tudi ne morem pravilno svetovati.
Srečno.