zobje-kalcij
Ali kdo kaj več ve kako se pokaže pomankanje kalcija pri otroku.Stari smo 1.5 let in smo včeraj že pri zobozdravniku dobili prve zalivke na zgornih enkicah. Zobozdravnica je rekla da je zgodaj, da pa ni krivo neumivanje. Tudi flaše nimamo. Ali je za slabše zobe lahko krivo premajhno uživanje kalcija. Nekje sem zasledila da je za kalcij pomembno da ga med nosečnostjo zaužijemo dovolj, da je zdaj prepozno.Če sploh ima kalcij kaj pri kariesu?
Ne, ne, večinoma gre kar se zob tiče za gene, torej, za nekaj s čimer si že prišen na svet. Moj mož si ni skoraj nikoli umival zob, tudi kot otrok, pojedel veliko sladkarij, še sedaj komaj mine dan, da česa ne poje, pa ima pri 40 letih samo dve plombi.
Sama sem se umivala kot nora, nikoli nisem jedla sladkega, ker mi ni všeč, pa imam plombiran skoraj vsak zob…
Bolj kot (ne)umivanje je razlog hranjenje s hrano, ki preveč zakisa telo (poglejte na forum Zdravilstvo za podrobnosti). Hrana, ki zakisa telo, je pretežno kuhana hrana – v glavnem meso, pasterizirano kravje mleko, kuhane žitarice ter druga škrobnata hrana, npr. krompir, pa sladkarije, pecivo… Učinek torej ni le neposreden, ampak tudi posreden. Ta hrana v telesu deluje kislo, zato telo rabi baze, da jo nevtralizira, in vleče bazične minerale, med drugimn kalcih iz kosti. Enako velja pri osteoporozi, parodontozi… Bazična hrana, ki nam krepi kosti, torej vnaša bazične minerale v telo (kosti in zobe), je predvsem surovo sadje in zelenjava, surovo mleko in izdelki iz njega pa delujejo nevtralno. Vnašanje umetnih pripravkov vitaminov in mineralov ne pomaga kaj dosti, ker telo slabo izkoristi anorganske minerale in jih odlaga v jetrih, žilah kot odpadne snovi, zato z velikimi količinami umetnega kalcija, magnezija dolgoročno ipd. pridelamo kvečjemu poapnenje žil in podobne bolezni. Iz ene pomaranče telo porabi bistveno več organskega kalcija kot iz trgovinskega mleka ali cele škatlice tablet kalcijevega pripravka.