zobek potemnel
Spoštovani,
danes sem opazila, da je štiriletnemu sinu malenkost potemnela zgornja leva enka. Kakšnih bolečin ne čuti, predvidevam pa, da je lahko morda od udarca izpred dveh tednov, ko je trčil v rob mize. Ker je naša zobozdravnica na dopustu, mi prosim vi povejte, kaj lahko pričakujemo, kaj se bo z zobkom zgodilo, ali lahko sploh kaj naredim? Ali to nujno pomeni, da bo zobek predčasno odmrl?
Hvala za odgovor.
Spoštovana sheila2,
če je zobek že potemnel, potem to pomeni, da je skoraj zagotovo že odmrl.
Poseben strah ni potreben – zob je odmrl kot posledica udarca, kar pomeni, da se zobna pulpa ni okužila z mikroorganizmi in je verjetnost za gnojno vnetje ter posledično oteklino majhna.
Dečka naročite na obisk k zobozdravnici, posebni ukrepi pa niso potrebni.
Spoštovani,
torej se nič ne da narediti, da bi preprečili nadaljnje odmiranje. Zobek je zaenkrat le malenkost potemnel, vidim pravzaprav samo jaz, ko mu jih umivam. Res pa je, da sem danes zjutraj ugotovila, da se tudi malenkost maje.
Kot sem prebrala z iskalnikom, torej ni nevarnosti za stalne zobke, me pa zanima, v kolikšnem času bo potem izpadel, ali lahko pride do deformacije čeljusti, ker bo pač tam luknja in ali bo zaradi tega kaj prej izrastel stalni zobek. Hm, predvidevam, da ne.
Sem pa žalostna, ker res lepo skrbimo za zobke, tudi sam ima skrb.
Hvala za pojasnila.
Spoštovana sheila2,
majavost je lahko posledica udarca, glede na starost otroka je še možno, da se zob učvrsti, kar pa ni povsem nujno.
Tak zob ponavadi izpade (če ne izpade prej zaradi udarca) v predvidenem obdobju menjave zob. Ne vem, kakšne deformacije čeljusti imate v mislih, zagotovo pa jih ne bo zaradi odmrtja mlečnika. Če mlečni zob izpade predčasno, to ne pomeni, da bo stalni izrastel kaj prej.