Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Zobek izrašča postrani

Zobek izrašča postrani

Pozdravljeni.

No, pa se pri otrocih skrbi res nikoli ne končajo…:) Hči je stara 6 let in ima spodaj eno lepo, ravno, stalno enico. Druga pa izrašča veliko bolj zadaj (0,5 cm) in še to postrani. Zanima me, če ima kdo s tem izkušnje…se zobek sam poravna na pravilno mesto ali ne? Pregled pri zobozdravnici imava šele konec junija in glede na to, da je zob komaj do polovice izrastel ne vem ali že lahko zganjam paniko :).

Hvala in lp.

Ne razumem, zakaj bi sploh zganjala paniko. Za krive zobe obstajajo ortodonti in zobni aparati.


Oh no, taksna brezbriznost veje samo iz nekoga, ki nima izkusenj z ortodonti.
Torej avtorica-jaz semen tak primerek – zal ni slo brez aparata – imam majhno celjust in velike zobe – torej tesno stanje. Stvar se je popravila, ampak sedaj, pri 35 gre spet nekam nazaj ( imam se vedno prevec zob-tudi osmice za mojo celjust). Zal to ni tako redko-zobje se dejansko stalno premikajo. Torej vas verjetno caka ortodont – ko boste prisli do njega. Cakalne so obupne…

Naša skoraj 8letnica ima tudi nekaj takega – spodnji enki. Ena raste lepo, drugi pa zmanjkuje prostora in raste malce postrani. Zobozdravnica pravi, da ona do nekje 3. ali 4. razreda počaka, ker čeljust še raste in drugi mlečni zobje še izpadajo. S tem dobivajo stalni zobje čas in prostor, da se poravnajo, svoje pa naredita tudi govor in žvečenje, ki naj bi potiskala zob v pravo lego. Jaz sem se odločila ji verjeti, dejansko je videti, da se tudi druga enica počasi postavlja v pravo pozicijo in upam, da jo bo odnesla brez ortodonta. Če pa ne, se pa tolažim s tem, da so še hujše stvari od tega, kot da dobi aparat 🙂

Ne vem, zakaj je tvoja objava kaj bolj sočutna od moje.
Ortodonta sem obiskovala skupaj 13 let, od tega sem 7 let nosila snemne, 2 leti pa fiksni zobni aparat. Res ne razumem, zakaj bi moral biti zobni aparat tako huda svetovna katastrofa, da bi potencialni uporabnik potreboval nežen in sočuten pristop.

Ne vem, zakaj je tvoja objava kaj bolj sočutna od moje.
Ortodonta sem obiskovala skupaj 13 let, od tega sem 7 let nosila snemne, 2 leti pa fiksni zobni aparat. Res ne razumem, zakaj bi moral biti zobni aparat tako huda svetovna katastrofa, da bi potencialni uporabnik potreboval nežen in sočuten pristop.[/quote]

Hm, mogoče zato, ker je bil tisti čas malo drugačen, kot pa je stanje v ortodontiji danes. Danes že na prvi pregled čakaš nenormalno dolgo, navadno pa se samo podaljšuje čas, ko bi naj dobil aparat – tam nekje pri 18. letih. Pa še to samo v primerih, ko gre za hujše deformacije, samo estetske se popravlja samoplačniško. Ok, vem, da je danes vseeno drugače, kot v mojih časih, ko sem dobila aparat že pri 10. letih, danes pa čakajo malo zato, ker čeljust še vedno raste (in zobje tudi), še bolj pa zato, ker ni denarja.
Verjemi, da ne govorim na pamet – imam dva otroka, ki sta “obsojena” na to. Res me kar mine, ko pomislim na tista čakanja, pa preglede, ki se vleeeečejo, storili (če) bodo pa kaj šele čez nekaj let.
In kot sama veš – 13 let je res dolgo, pa še sedaj nimaš garancije, da se stanje ne bo poslabšalo. Ker navadno se – zobje se v bistvu celo življenje premikajo. Kakorkoli že – res ni najhujša tragedija, je pa res dolgotrajno in naporno, navadno pa na koncu še drago. Učinek navadno je dober (če seveda res nosiš aparat), samo ni pa nujno za vedno.

Zdi se mi, da nosiš v sebi cel kup nerazrešenih travm. Ortodontsko zdravljenje je bilo resda dolgo, ni mi pa zaradi tega treba obiskovati psihiatra.
V tistih časih je bilo nam z zobnimi aparati celo težje, kot je otrokom danes, saj jih je redkokdo imel. Takrat tudi ni bilo fiksnih zobnih aparatov, ki zobovje res ekspresno spravijo v red. Mislim, da so bili snemni aparati pri meni čisto odveč in da je šele fiksni razrešil situacijo. Danes se mi zdi, da so aparati že skoraj modni dodatek – pomisli samo na številne medijske osebe, ki so si ga omislile. Kot lahko vidim, si uporabniki fiksnih zobnih aparatov lahko celo omislijo barvaste elastike, spet drugi pa imajo z doplačilom aparat v beli barvi, ki se ga komajda vidi.
Ne strinjam se, da čakajo otroci na aparat do 18. leta. Poznam deklico, ki je stara 12 let, nosi aparat eno leto in ga bo najbrž še tri. Vem tudi za drugo deklico, ki je fiksni aparat dobila pri 14-ih letih in zaključila z njim pri 16-ih. Sedaj nosi snemni aparat.
Ne verjamem, da se mi bo stanje dramatično poslabšalo. Brez aparata sem 10 let, pa je čisto v redu. Za razliko od tebe so mi 4 zdrave zobe izpulili, ko sem imela 15 let, od takrat pa imam zunaj tudi vse osmice. Se pravi, da sem fiksni aparat nosila, ko sem že dosegla končno število zob v čeljusti.

Avtorici prve objave še vedno želim, naj se ortodonta ne ustraši, saj je imeti “zvezdice” na zobeh dandanes totalno kul.

Itak nimaš kaj in pri tako majhnih, če gre samo za nepravilno izraščanje zob, ne začnejo ortodontskega zdravljenja, temveč počakajo.
Aparat nosit ni mala malca, sem ga imela, zelo pomembna je higiena, in če vprašate mene, čim kasneje ga dobi (če gre samo za poravnavo zob in ne druge nepravilnosti, kot je raztegovanje čeljusti in podobno), tem bolje.
Sploh pa dva meseca gor ali dol ne igra popolnoma nobene vloge. Če je zdaj stara sedem let in bo na ortodontsko obravnavo čakala pet let, bo ravno prav.

New Report

Close