Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Zobe umiti pred ali po zajtrku?

Zobe umiti pred ali po zajtrku?

Pozdravljeni

Slišim veliko mnenj, a sem v dilemi, katero je bolj “pravo”:
zobje zjutraj umivati na tešče, torej pred zajtrkom ALI po zajtrku?

Po moji logiki bi bilo ustreznejše umivanje zob po jedi, a nekdo mi je govoril o tem, da je zobe boljše umiti takoj zjutraj, preden jemo, da ščistimo vse, kar se je v ustih nabralo čez noč.

Kako je s tem?

Pozdravljeni,

čiščenje zob je najprimernejše takrat, ko imate čimbolj nevtralen pH ustne votline; če je to pred zajtrkom, to napravite takrat, najslabše pa je, če umivate zobe takoj po obroku. Nizek pH ustne votline ob čiščenju zob namreč povzroča nepopravljive poškodbe zobnih tkiv. Se pa tudi preko noči na zobeh nabirajo obloge, ki jih je potrebno očistiti, kdaj, pa upam, da sem vam pojasnila.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Imam dve vprašanji

Kako pa vemo kdaj je pH najbolj nevtralen oziroma kdaj (koliko časa) po jedi si lahko umijemo zobe?

Od kar sem začela uporabljati zobno ščetko Dr.Best, ki ima na zadnji strani strgalo za jezik (ki naj bi bilo antibakterijsko in ima vonj po mintu ali nekaj podobnega) imam čuden okus v ustih (grenko pekoč) še nekaj časa po umivanju oziroma dokler ne požvečim kakega čigumija. To se mi je zdaj zgodilo že drugič, isto se mi je dogajalo pred približno pol leta, ko sem uporabljala zobno ščetko Dr.Best. Kaj bi to lahko bilo? Je možno, da kakšna alergija na antibakterijsko sredstvo…?

Hvala in Lp

Pozdravljeni,

pH v ustni votlini si lahko malce popravite s pitjem vode, sicer čiščenje zob najmanj pol ure po obroku.
Glede zobne ščetke se pozanimajte pri prodajalcu. Sama prisegam na mehke ščetke in električne sonične ščetke.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Pozdravljeni!

A je v redu, če čistim zobe 2 x na dan, in to zjutraj pred obrokom, in zvečer, preden grem spat (najman dve uri po zadnjem obroku) (čistim jih z električno ščetko Philips Sonicare)

Hvala za odgovor!

Lp, B.B.V

Pozdravljeni,

žal vam ne morem pravilno odgovoriti, ker ne morem soditi brez pregleda. Pri neproblematičnem zobovju bi vaš način čiščenja zob verjetno zadostoval (dodala bi le še uporabo zobne nitke!), pri problematičnem stanju ( pri parodontalnih bolnikih), bi se morali za vzdrževanje dobre higiene bolj truditi.

Srečno.

New Report

Close