Zob – tujek
Spoštovani!
Pred približno tremi meseci mi je zobozdravnica na zg. petici menjala plombo, prej amalgamsko z belo. Po dveh mesecih me je ta zob začel boleti (prej nisem imela nobenih težav s tem zobom) in tudi zatekla sem. Zobozdravnica je pogledala zob in ugotovila, da je ta zob že zdravljen ter mi predpisala antibiotik. Rekla je, da verjetno telo zavrača mrtev zob kot “tujek”. Nekaj podobnega se mi je kak mesec pred tem dogajalo na sp. šestici (na kateri pa ni bilo nobenege posega), ki je tudi mrtva in tudi takrat je zdravila z antibiotikom oralno. Bolečina je popustila, je pa zdaj nad zg. petico nastala bula. Predvidevam, da je gnojna. Za slikanje se zdravnica ni odločila (moj predlog), ker naj ne bi imela kaj videt. Njeno mnenje je, da je moje telo začelo zavračat mrtve zobe kot tujke. Jutri sem naročena na ponovni pregled pri zobozdravnici. Kaj lahko naredi s to bulo? Ali se gnoj lahko sčisti sam, če odpre zob ali je potreben kirurški poseg? Ali je to ponavljajoče vnetje lahko zavračanje belega polnila? Ne spomnim se, da bi imela take težave pri amalgamskih plombah. V zadnjih 9 mesecih pa jo to že tretji zob z belo plombo, ki ga je bilo potrebno zdravit – enega mi je avgusta odprl dežurni zobozdravnik.
Prosim za vaše mnenje!
Pozdravljeni,
moje mnenje in splošno uveljavljena doktrina pri nas je, da se zob prvo skuša zdraviti endodontsko; torej očistiti, razkužiti prostor kjer je bila nekoč zobna pulpa, s tem pozdraviti tudi kost ob vršku korenine in šele nato zdraviti antibiotično! Včasih pride v poštev tudi kirurško zdravljenje.
Če so zobje po izdelavi bele plombe občutljivi, je treba biti na njih zelo pozoren, da ne odmrejo.
Srečno.