Najdi forum

zob je posivel

Pozdravljeni!
Zanima me sledeče: desetletna hči je maja letos padla s kolesom, med drugim je imela nekaj manjših odrgnin v predelu ustnic, največ pa jih je bilo po rokah, levo roko pa je imela tudi zlomljeno. Ko smo bili na urgenci so se vsi posvečali roki, obraz so sčistili, tudi ni tožila o bolečinah v ustih. Zobki so bili vsi celi in ni bilo opaziti posebnosti. V začetku avgusta pa smo opazili, da hčerki sivi stalni zob in to zgornja enka. Takoj sva odšli do njene zobozdravnice, ki je postala vsa panična in rekla, da to je bila huda poškodba, da kako da tega nismo opazili. Zob je dala slikat in izmerila, če hči zob čuti, vendar ga ni. Rekla je, da se bo posvetovala s pedontologom. Ko sem jo spraševala, kako to sanirati oz. kaj lahko pričakujemo mi ni dala jasnega odgovora, kot to, da škoda ker je punca in se ji je to zgodilo. Kaj lahko pričakujemo, oz. kakšne preiskave še lahko zahtevam. Hvala

Spoštovana ajla.,

tudi če zahtevate dodatne preiskave (?!), ne bo od njih posebne koristi, ker je zobna pulpa v zgornjem sekalcu očitno odmrla in je potrebno sedaj ukrepati, da se stanje dodatno ne poslabša.
Iz poškodovanega zoba je potrebno čim prej odstraniti vso odmrlo pulpo (živec) in pričeti z zdravljenjem. Glede na dekličino starost je verjetno korenina že povsem razvita in zdravljenje (v primeru, da bo vse potekalo “gladko”) ne bo dolgotrajno. Ko smo prepričani, da zdravljenje lahko zaključimo, zob tesno polnimo. Po zaključku zdravljenja pa se lahko posvetimo še posivelemu zobu, kjer bi osebno najprej poskusila z beljenjem.

New Report

Close