Najdi forum

zob in nosečnost

Dober dan,
imam vprašanje ( kot vsi oz vse).
Sem v 6 tednu nosečnosti, pri zobozdravniku pa sem naročena za puljenje modrostnega zoba- spodnjega.
Pred 2 mesecema mi je izpulil desnega spodnjega, sedaj pa naj bi še levega ( me tudi že precej boli). Po prejšnjem me je še 10 dni zelo bolelo, klub tabletam.
Zaniam me ali sploh je ok če sedaj opravim še to puljenej. Ali lahko sploh jemljem kake analgetike- Lekadol.
Vem da je v nosečnosti ta včasih dovoljen, a v tako zgodnji nosečnosti in večim količinah??
Kaj mi svetujete?
Hvala

Draga Lea,

ker ne morem oceniti kako nujno jevaše puljenje modr. zoba težko ocenjujem razmerje med tveganji in pridobitjo,o kateri bi naj svetoval. če menite, da bi lahko naslednjih 8 mesecev “zdržali” brez puljenja, potem bi zadevo bilo bolje preložiti na čas po nosečnosti ali pa se vzdržati večjim količinam analgetikov v nosečnosti. V nosečnosti, predvsem pred 13. tednom, bi razen izjemoma kak lekadol in morda tramadola, NAR odsvetoval, čeprav so ravno ti najbolj primerni (Ketonal, Nalgezin, naklofen, ipd.)

Celih 8 mesecev bi težko zdržala, morda kake 3 mesece že. Vendar mi mogoče še težje prenesla po nosečnosti,ko bi morala po porodu ob bolečinah ( saj ob dojenju tudi lahko jemljem le lekadol) skrbeti še za 3 otroke ( imam 3 2 letnega sina, nosim dvojčke). Torej menite da je tveganje lahko preveliko, če bi to naredila v npr. 4 mesecu nosečnosti in bi vzela 1-2 lekadola dnevno ( kak teden)? Hvala

Ne, glede zdravil bi bilo optimalno operacijo opraviti v drugem trimesečju, torej med 14. in 23. tednom.

New Report

Close