zob-dlesen-kri
Pozdravljeni!
Imam en problem,ki nikakor ne vem,kako naj ga rešim in za kaj sploh gre.
Ko si z zobno nitko čistim medzobni prostor med 6 in7 zgoraj,mi začne teči kri in tudi nitka smrdi.
Mi lahko svetujete kako to odpravim?Neprijeten vonj imam tudi nad mrtvim zobom,kjrt je zdaj umetni zob,sicer tam že kakih 10 let.Bi ga bilo morda potrebno zamenjat?
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
krvavitev dlesni je znak, da je tam prisotno vnetje. Povzročajo ga bakterije v zobnih oblogah (zobnem plaku), ki se zadržujejo na zobeh in nastane razmeroma hitro, že po nekajdnevnem (3-4 dneh) zastajanju plaka. Ta se nabira predvsem na mestih, ki so težje dostopna za čiščenje: v žlebu med zobom in dlesnijo, v medzobnih prostorih ter ob protetičnih nadomestki- robovih prevlek in na mestih pod mostički.
Ker omenjate, da se pri vas krvavitev pojavlja le na dveh mestih, in to kljub temu, da redno in temeljito čistite, je možno, da je ob šestici /sedmici prisotna plomba, ki je previsna. Previs namreč omogoča zadrževanje in kopičenje zobnih oblog in ga je zato potrebno odstraniti oziroma zamenjati plombo.
Svetujem vam, da obrnete na svojega zobozdravnika, ki bo tudi ocenil, če je prevleka dotrajana in neustrezna in jo je potrebno zamenjati.
Lp, am.
Najlepše se vam zahvaljujem za tako hiter odgovor!!V ponedeljek se bom naročila pri zobozdravniku,saj sem tudi sama razmišljala,da je morda potrebna menjava,se pa tudi zaradi tega neprijetnega vonja,(kjub temeljitemu umivanju zob 3x dnevno) iz dlesni počutim zelo neprijetno,ker imam občutek,da imam slab zadah.
Hvala in lep pozdrav!!