Najdi forum

zob črni

Pozdravljeni!

Pri 33 letih imam na skoraj vseh zobeh plombe, sicer pa (verjetno?) zdrave, saj me zobozdravnik naročil “čez pol leta”. Vendar, ko v ogledalu pogledam, vidim, da nekaj zob postaja črnih – če ne bi ravno prišel od zobozdravnika, bi celo mislil, da gnije. Kaj je to nastajanje črnine – ne gre za obarvanost, pač pa nastaja kot kakšna črna črta – kot razpoka. Kaj je to?

LP, moni

Spoštovani stomo,

kje pa nastaja ta črna črta?
Kakšne so zalivke – amalgamske ali kompozitne (bele)?
Bodite malo bolj natančni, da si bom spremembo lažje predstavljala.

Kolikor sam lahko vidim, poteka črn pas neposredno ob dlesni. Vsaj na treh zobeh sem to opazil – je pa res, da si sam težko ogledaš zobovje 🙂
Če bi opisal to črnino, je še najbolj podobno črnini pri gnitju banane – s to razliko, da je tukaj v ravni (ozki) črti.
Imam samo amalgamske zalivke.

Spoštovani stomo,

glede na lokacijo črnih črt, predvidevam, da gre za črne obloge, ki so produkti presnove nekariogenih bakterij, ki živijo v ustni votlini. Te bakterije pri svoji presnovi proizvajajo črn pigment, ki se nalaga na zobe. Obloge niso nevarne, so le neestetske. Odstrani jih lahko zobozdravnik s poliranjem, ponavadi pa je tako odstranjevanje bolj neuspešno, ker se kmalu spet pojavijo.

Hvala. To bo verjetno razlog, da se zobozdravnik niti za trenutek ni pomudil ob teh črnih delih zoba, čeprav me je skrbelo, da je kaj hujšega.

New Report

Close