zob
pozdravljeni!
danes sem opazila, da mi je del zoba postal popolnoma črn. to je verjetno karies, ampak ni mi jasno, kako se je to lahko zgodilo v enem tednu? zobe si umivam dvakrat ali trikrat dnevno in že več nisem potrebovala nobene plombe. tudi sicer so mi še po več zobeh nastali rjavi madeži (že dolgo nazaj sem imela en tak madež in mi ga je zobozdravnica zvrtala in naredila plombo). sicer pa imam že kakih štirinajs dni težave z izpadanjem las, nohti, kožo, utrujenostjo… frizerka me je poslala k zdravniku, kjer pa so mi rekli, da je to pač tako obdobje in da bo bolje. zobje me tudi bolijo. ali imajo zgoraj omenjene druge težave mogoče kakšno povezavo tudi z zobm?
Spoštovana Mija,
ali so vaši madeži karies ali ne, je težko določiti po internetu. Za to bo potreben obisk zobozdravnika. Povsem možno pa je, da relativno pozno sami opazite luknjo.
Karies napreduje v sklenini tako, da se širi trikotno v notranjost zoba. Ko je defekt v nižjih plasteh dovolj velik, se poruši še sklenina na površini in kar naenkrat opazimo veliko luknjo. Karies ni posledica pomanjkanja vitaminov, tako da verjetno ni povezan z omenjenimi težavami.
Lepo pozdravljeni!