Najdi forum

Spoštovani,

danes sem z napotnico osebnega zobozdravnika obiskala Maksilofacialna in oralna kirurgija v Celju, kjer sem dobila datuma za odstranitev zoba 28 in 38, vendar pri zobu 38 želijo moj podpis, da sem seznanjena z možnimi posledicami pri odstranjevanju spodnejga modrosnega zoba 38 – omrtvičenje spodne ustnice. Zato me zanima, kaj to točno pomeni? Omrtvičenje ustnice (nečutenje) nekaj dni, ur, doživljenjsko?

Za odg. se vam vnaprej zahvaljujem.

lp,
Mia

Pozdravljeni. Kar težko verjamem, da bi vam kirurg dal v podpis nek papir, ne da bi vam pojasnil, za kaj gre. Torej: v spodnji čeljusti poteka kanal v katerem je živec, ki oživčuje predel spodnjih zob, dlesni in polovico ustnice in predela brade na vsaki strani. Omogoča, da omenjene predele čutimo – torej nima nobene zveze s premikanjem mišic v tem predelu. Spodnji modrostni zobje lahko s spodnjimi koreninami segajo do nivoja v katerem potega živec. Na rentgenskem posnetku se potem zdi, da korenine križajo živec, vendar gre največkrat samo za projekcijo korenin, ki so bodisi pred ali pa za živcem. Zelo redko se zgodi, da bi korenine modrostnih zob objemale živec. V 15 letih sem to doživel trikrat. Tudi takrat je ob pazljivosti kirurga mogoče odstraniti zob, ne da bi se pretrgalo živec. Če se živec pretrga, se lahko do neke mere v letu dni še obnovi, glede na to, da je v kanalu, nikoli pa ne povsem in na prizadeti strani lahko trajno ostane spremenjen občutek za dotik in občutek mravljinčenja. Večkrat pa se zgodi, da ostane po odstranitvi spodnjih modrostnih zob kanal, v katerem poteka živec, odprt in živec, čeprav nepoškodovan, ostane razgaljen. Zalije ga kri, ki ga lahko nekoliko stisne in v tem primeru pacient začasno drugače čuti prej opisano področje, ki ga živec oživčuje. Težave običajno minejo v nekaj dnevih, redkeje šele po nekaj tednih, v glavnem takrat, ko se kri, ki je zalila kanal, razgradi. Prav je torej, da ste z omenjenimi komplikacijami seznanjeni. Poškodba živca je možna zaradi anatomije v tem področju in pomembno je, da te posege izvaja kirurg. LP, DD

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

New Report

Close