znova dojenje
Pozdravljeni!
V zadnjih dneh veliko berem o tem, da bi naj dojenje “škodovalo” zobkom. Moram priznati sem močno zaskrbljena. Moja malčica je stara 13 mesecev. Prve zobke je dobila pri osmih mesecih in pol, do sedaj jih ima že sedem. In seveda tudi medve se še dojiva in to dokaj pogosto. Čez noč nekje trikrat in zjutraj ter po kosilu. Dude ni imela nikoli. Pa tudi stekleničke ne mara preveč. Zobke sem ji čistila enkrat na dan. (nekje od devet mesecev in pol naprej, vendar vsako večer zagotovo) Zadnji teden ji čistim trikrat. Zjutraj po dojenju, po kosilu in po večerji. S krpico “zdrgnem” nekaj krat po zobkih. Tako jaz počnem. Kaj menite vi? Sem začela dokaj pozno z čiščenjem? Kakšne so možnosti gnitja ali kakršnih koli drugih “poškodb” zobkov? Kaj naj izboljšam? iz katerih stekleničk priporočate pri tej starosti naj otroci pijejo.
Hvala za odgovor in lep večer.
Lani
Spoštovana zaskrbljena,
če bere članke v poljudni literaturi oz. dnevnem časopisju, potem se nanje ne ozirajte preveč.
Svetovna zdravstvena organizacija zelo dobro ve, kaj je za ljudi dobro in kaj ne in če oni priporočajo dojenje vsaj do 2. leta, potem ste lahko prepričani, da imajo dokaze, da dojenje zobem ni škodljivo.
Zobke naj bi pričeli čistiti, ko izrastejo. Dokler so v ustih le sekalci, zadostuje tudi čiščenje s krpico oz. gazico, ko izrastejo kočniki (štirice in petice), je nujna uporaba krtačke. Če umivate trikrat dnevno, je to dovolj. Poskusite kakšen nočni podoj zamenjati s pitjem vode.
Otrok v tej starosti ne potrebuje več stekleničke, lahko pije iz kozarčka ali pa iz kozarčka z nastavkom za pitje.