Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Znojenje

Znojenje

Pozdravljeni!
Stara sem 19 let in že nekaj let se spopadam s prekomernim znojenjem. Težava pa ni le v tem. Moj znoj ima zelo močan vonj in se zato dobesedno zažre v vsa oblačila, ki kjub pranju nato smrdijo že sama po sebi. Težava me zelo moti, počutim se naugodno in v družbi me je sram. Sicer me ni na to še nikoli nihče opozoril, in druge očitno moj vonj ne moti. Ali je možno, da ga vonjam le jaz? Vzroke sem iskala že povsod. Je lahko razlog za to dejstvo, da skoraj nič ne pijem in le redko okusim žejo? Ali bi lahko k neprijetnemu vonju pripomogli tudi deodoranti v spreju (slišala sem, da je veliko bolje, če človek s takimi problemi uporablja parfume). Ali je lahko razlog v kakšnem hormonskem neravnovesju (jemljem namreč hormonske tabletke, a se pri meni ne kažejo nobeni stranski učinki uporabe)? Prosim vas za pomoč, saj se počutim zelo slabo v svoji koži…
Najlepša hvala za odgovor:)
Lep pozdrav!

Pozdravljena grAce,

ker ti ni nobeden še odgovoril, ti bom podala jaz samo majhen nasvet, ki je pomagal tudi meni.
Jaz imam tudi te težave ampak te težave spremlja tudi nabiranje vode v nogah, še posebno pred menstruacijo, ker rada hodim v savne, sem ugotovila da mi to zelo koristi in se telo prečisti odpadnih snovi in takrat moj vonj ne smrdi.
1.) že kako leto sem vegetarjanka in to mi je spremenilo tudi vonj potu, ki je milejši.
2.) začela sem se več gibati- kolesariti do take meje, da sem se zelo močno spotila (po navadi če sem na sobnem kolesu, si oblečem stare žabe in čez plastično obleko ki pomaga pri hujšanju) in tako kolesarila kako urco, da sem se fajn spotila, da je ves strup šel iz mene. Seveda je to potrebno delati vsak dan oz. vsak drugi dan.
Od kar prakticiram to, nimam več takih težav, kot sem jih imela.
3.) nosi samo 100% bombažne majčke in vedno imej rezervno za se preobleč.
4.) umivaj se z trdim milom ph neutral in čim manj uporabljaj deodorante, raje se večkrat na dan umij.

Vonj je lahko močen zaradi strupov od hrane lahko pa je zaradi hormonov. Vsekakor ti ne bo škodil tudi strokovni nasvet, če ga tu ne dobiš, pojdi do svojega splošnega zdravnika. Pa veliko sončka- le pogumno.

Zdravo Kija:)
Hvala za vse nasvete. Tudi jaz sem že 4 leta vegetarijanka in se aktivno ukvarjam s športom. Kar si napisala glede deodorantov in majic pa bo verjetno najbolje. Morda pa moje težave niso toliko zdravstvene, kot pa v tem, da imam veliko majic iz nekvalitetnih materialov:/ Začela se bom tudi bolj savnati. Sicer grem pa ta konec tedna na morje, in čebo vreme dalo, se bom dobro prepotila:) Hvala za odgovor:)
Lep pozdrav:)

Spoštovani!

Vzroki za prekomerno potenje so različni, najpogosteje gre za neravnovesje v delovanju avtonomnega živčevja. Nasveti, ki vam jih je napisala “kija” so koristni. Zelo majhna je verjetnost, da hormonske tablete, ki jih jemljete povzročajo težave.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close