Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija znižanje plačila vrtca zaradi alergije na hrano

znižanje plačila vrtca zaradi alergije na hrano

Zanima me, ali je kdo od staršev vložil prošnjo za znižanje plačila vrtca za alergičnega otroka, zaradi višjih stroškov prehrane (znižalo naj bi se za en plačilni razred, tak podatek sem zasledila na eni od spletnih strani). Poleg tega pa me zanima, če je kdo v zadnjem času dobil odobren dodatek za nego. Imam sina alergika – jajce, mleko, arašidi, soja, Pregomin AS, goveje, telečje, piščančje meso,mačja dlaka, pa me zanima koliko imam možnosti za odobritev. Hkrati pa me malo skrbi, kako bodo v vrtcu izvajali dieto ob tako ozkem izboru hrane, ki jo lahko zaužije – od mesa samo zajčje meso in postrvi. Kakšne so vaše izkušnje? Hvala vsem za odgovore.

Sicer še ni uradno, ampak nam bodo odobrili znižanje vrtca za starejšo hčer, alergična pa je mlajša (ki pa je še doma).

Dodatek za nego pa bi vi po mojem skoraj morali dobiti, ker je mali alergičen na toliko stvari (mislim, da morajo biti vsaj tri osnovna živila ali nekaj takega). Kar vloži prošnjo.Ajdaa napisal:

Jacqueline, ali morda veš, kje je napisa pravna podlaga za to – pravilnik, ali kaj drugega, na kar bi se lahko sklicevala, govorila sem z uradnico na naši občini, pa je rekla, da alergija otroka ni razlog za znižanje plačila, da imam pač na CSD možnost za dodatek. Ali se dodatek za nego in znižanje plačila vrtca izključujeta?

Spodaj je post z naslovom:podaljšanje porodniške zaradi alergij in če malo prebereš odgovore boš zasledila tudi temo o dodatku za alergike. Mislim da je link pripela “mama treh posledic”, kjer ti vse piše o zakonu!
Lp

Jacqueline, ali morda veste, kje obstaja kakšna pisana podlaga, ki opredeljuje možnost za znižanje plačila vrtca zaradi alergij, na katero bi se lahko sklicevala. Uradnica na občini mi je namreč rekla, da huda alergija in z njo povezani stroški niso razlog za znižanje plačila. Napotila me je na CSD, za dodatek za nego. Kje si ti izvedela za to možnost?

Ne vem, če je kaj, na kar bi se dalo sklicevati. Moj mož je, ko je izpolnjeval vlogo za vrtec, zraven omenil, da imamo še otročka z alergijami in s tem povezane stroške, potem pa so klicali, da naj pošljemo še kakšne zdravniške dokumente, pa bodo uredili.

Pred štirimi leti, ko je šel sin v vrtec, alergija ni bila olajšava. Pa je bil alergičen na mleko, jajca, banano, pršico, živalsko dlako… Niti nismo bili upravičeni do dodatka za nego. So zdaj kaj drugačni predpisi?

Pozdravljena!

Ko sem oddajala vlogo za znižanje plačila vrtca, sem prosila za izračun razreda (en razred višje). Pri dveh otrocih se precej pozna, strošek je bil že doslej velik. Referentka je sama rekla, da se lahko uveljavlja znižanje zaradi bolezni. Aha, alergija starejše, sami tudi nosimi precej hrane v vrtec … Na vlogo sem dopisala prošnjo v tem smislu. Zdaj čakam odločbo, ja še vedno je ni … Upam na ugodno rešitev.

Čeprav ima starejša hči zelo omejen izbor živil, nima dokazane alergije na številne prehranske alergene, ampak samo na jajca in mleko, kar za dodatek ne zadostuje. Bo treba še vztrajati pri testiranju. Še več kot dodatek namreč pomeni 50% olajšava pri dohodnini, ki se uveljavlja z odločbo za odobritev dodatka.

Glede prehrane v vrtcu: mi imamo zelo dobre izkušnje. Kuhajo natančno po navodilih in se jih do pike držijo. Poleg zajca in postrvi naša lahko je še purana. Tudi pri ostalih skupinah hrane je podobno omejena. (ampak dodatek nam zato še ne pripada – a so nori 🙁

LP, Maja

New Report

Close