znamenje
Vidim, da imate tukaj veliko izkušenj, zato me zanima vaše mnenje. Včeraj sem opazila, da me eno znamenje na dotik malce zaboli, kot, da bi bil mazolj. Ko sem si ga pogledala, sem videla, da je na njem ena majhna bela pikica, kot majhen gnojen mazolj. Iz tega raste dlaka. Je to lahko razlog za preplah? Ali se je lahko enostavno tam kjer raste dlaka malo zagnojilo? Ta bela pikica je 1×1 mm, znamenje pa je 5×5 mm, malo izbočeno.
Je to boljše iti pokazat svojemu osebnemu zdravniku, ki da potem napotnico, samo ne vem v kolikšnem času si potem na vrsti, pa kakšen je lokalni dermatolog tudi nimam izkušenj. Ali iti samoplačniško na pregled? Katerega dermatologa predlagate, je ta, ki odgovarja na sosednjem forumu dermatologija dober kar se tiče pregledovanja znamenj? V primeru, če se odločim za samoplačniški pregled in je znamenje sumljivo, se lahko potem odstrani na napotnico?
Hvala za vašo pomoč in lep dan!
Predlagam ti samoplačniški pregled, recimo pri dermatologu dr. Kralju v Ljubljani (nekaj dni čakanja) Naslov in tel. za naročanje najdeš na spletu. Njega pa potem, če bo to potrebno seveda, prosi za naslov plastičnega kirurga (spet le nekaj dni čakanja), ki ti bo znamenje brezplačno odstranil (na napotnico seveda). Kranjski plastični kirug ostranjevanje lepo zaračuna 100 evrov. Torej, tako kot sem ti predlagala, boš najhitreje brez skrbi. Če bi se slučajno vendarle izkazalo, da gre za maligno tvorbo, pa tudi pravočasnega nadaljnjega zdravljenja, ki je seveda brezplačno.
“april 1974”, jaz ti sploh ne predlagam hitenja pri odstranjevanju znamenja. Vsekakor ti predlagam, da znamenje najprej pokažeš osebnemu zdravniku in od njega zahtevaš napotnico za pregled pri dermatologu. Nato ti svetujem, da pokličeš dermatologijo Bartenjev, ker oni imajo koncesijo in je pregled z napotnico osebnega zdravnika brezplačen. Tudi, če greš h keteremu koli drugemu dermatologu, ne predlagam hitenja z odstranjevanjem znamenja. Naj ti ga pogledajo tudi računalniško (mislim, da se preiskavi reče EL). Znamenje ti preprosto slikajo in vnesejo sliko v računalnik, ki obdela parametre. Meni je en/a dermatolog/inja po pregledu z dermatoskopom svetoval/a odstranitev 4 materinih znamenj, ko pa sem malo zatežila, zakaj jih je potrebno odstraniti, je rekel/a, da se mu/ji ZDIJO sumljiva na MM. Nato sem inzistirala na še kakšni bolj zanesljivi metodi spremljanja, pa mi je šele po tem pogledal na EL napravi. Sedaj mi že več kot 2 leti spremljajo na tej EL napravi, ki sploh ne kaže sprememb na slabše. Celo na boljše gre po opisanih parametrih. Ko pri eni kontroli ni bilo tiste/ga dermatologa/inje in je znamenja z dermatoskopom pogledal en drug dermatolog te iste klinike, je rekel, da se mu nobeno od teh štirih znamenj ne zdi sumljivo na MM ter da na EL sploh ni potrebno gledati.
Sicer pa je sama odstranitev materinega znamenja, če je sumljivo na MM, zgolj prva faza v diagnosticiranju MM. Naslednja faza je patohistološki pregled odstranjene spremembe. Brez patohistološke opredelitve nihče ne ve, če je znamenje (pigmentna sprememba) BENIGNO ali MALIGNO. Mora torej izrezano materino znamenje pregledati visoko strokovno usposobljeni in hkrati zelo izkušeni patolog. Včasih tudi več patologov, ker je morfologija celic MM zelo komplicirana. V mojem primeru je patolog napačno ocenil spremembo, ki je bila maligna kot benigno (zdravniška napaka). Šele po treh letih, po odkritju metastaz v bezgavkah pod pazduho in po trimesečni diagnostiki usmerjeni v iskanje izvora (primarnega raka) ter po opravljenih štirih punkcijah bezgavk in revizji (ponovnem pregledu) izrezane spremembe (materinega znamenja) je bila potrjena diagnoza MM.O tem, da so najprej sumili na adeno karcinom (rak dojk) in potem, ko ga z vso invazivno diagnostiko niso odkrili še na limfom, sploh niti ne želim zgubljati besed in ponovno podoživljeti vso grozoto skozi katero sem enkrat že šla.
Sama namreč že imam MM, ki je bil iz odstranjenega materinega znamenja, zaradi zdravniške napake, diagnosticiran šele po treh letih po odstranitvi. V teh treh letih so se razvijale metastaze, ki so se razširile v bezgavke pod pazduho. Imunski sistem se mi je zaradi boja z metastazami popolnoma sesul. Primer obširneje opisujem v drugih temah tega foruma. Uradna medicina sedaj name gleda kot na fenomen, ker še vedno imam metastaze v bezgavkah, hkrati pa je vse pod kontrolo imunskega sistema, ki je metastaze omejil v dve bezgavki, vendar v njih ni nobene dinamike. Na podlagi lastne izkušnje ti, ob aktivnostih usmerjenih v diagnostiko MM, predvsem svetujem spremembo načina življenja (prehrana, gibanje, telovadba, izogibanje soncu od 9.30 do 17. ure, …). Meni so vsi ukrepi, ki sem jih uvedla (najprej spontano / intuitivno, od odkritja metastaz v bezgavkah pa sistematično in disciplinirano) in jih še prakticiram dobesedno rešili življenje. Pri malignem melanomu je, tako kot pri drugih vrstah karcinomov, imunski sistem zelo prizadet. Tudi najnovejša spoznanja uradne medicine govorijo o tem, da je ključ ozdravitve v krepitvi imunskega sistema Primeroma dr. Rudolf v enem intervew-u pravi, da imunski sistem lahko MM “dobesedno izžge in ga odstrani kot tujek”.
Če te še kaj v zvezi z mojim primerom zanima, mi piši na e-mail: [email protected]. Osnovno je, da se ne smeš prestrašiti, ker je strah največji sovražnik zdravja. Upam in želim ti, da ti se izteče vse v najboljšem redu in RESNIČNO BENIGNO.
Veliko zdravja želim tudi vsem ostalim,
yke
Hvala za odgovore in vaše izkušnje. Tista bela pikica je čez en dan izginila in je sedaj ni več. Znamenje zgleda čisto normalno.
Vseeno pa razmišljam,da enkrat opravimo cela družina preventivni pregled vseh znamenj.
Pa, ko vidim, da imate veliko izkušen z znamenji. Otrok ima že cca 3 leta majhno 1,5 x 2,2 mm veliko znamenje, ki pa je zelo temno, skoraj bi lahko rekla črno, res črne barve. Drugače čisto lepo, nič sumljivo, le črno. Pa, ko povsod piše, da so črna znamenja nevarna, ali to velja le, če začne spreminjat barvo. Je znamenje, ki je že od nekdaj tako ok? Skratka zanima me, če bi me moralo skrbeti zaradi barve same, sicer je znamenje čisto “lepo”? Ali so lahko tudi takšna črna znamenja normalna?
Se mi je pa pojavilo še eno vprašanje. Glede na to, da povsod pišejo, da se znamenja odstranjujejo kirurško. Kaj pa, če zdravnik, ki operira naredi premajhne varnostni rob in s tem, ko reže po tkivu obolelem za MM le tega raznese (s skalpelom) v še več okoljskega tkiva, v žile in s tem krvni obtok? Je ta teorija možna? Ker vemo, da ko enkrat zaide MM v obtok, se kar hitro razširi po telesu. Ni možnosti, da to spodbudi prav operacija sama?
Lep dan!
Dermatologi diagnosticirajo le okrog 20 % MM. Vse druge diagnoze pokaže pregled tkiva. Tudi pri mojem možu je bilo tako. Kirurg naredi varnostni rob 2 mm ( pri neidentificiranem znamenju). Po postavljeni diagnozi so mu kirurško povečali varnostni rob ter opravili pregled varovalnih bezgavk. Nekateri svetujejo odstranitev znamenj, ki so večja od 3 mm. Če je znamenje moteče, se spreminja, se veča je smiselna takojšnja odstranitev.
Samo moje razmišljanje o teorijah glede operacije-gotovo obstaja možnost,da kirurg pri odstranitvi znamenja (MM),odstrani premalo tkiva ali celice prenese v krvni obtok,vendar je ta možnost zelo majhna in v primerjavi z alternativo (mislim na to da znamenje ostane na mestu in se hrani preko krvnega obtoka in limfe)zagotovo pomeni bistveno manjše tveganje in vsaj zaenkrat še vedno najbolj učinkovit način zdravljenja MM.Zelo pomemben razlog za kirurško odstranitev je tudi ta,da se odvzeto tkivo histološko pregleda in glede na izvide odredi potrebno dodatno zdravljenje.V primeru izžiganja to ni mogoče-osebno bi se pri vsakem sumljivem znamenju odločil za preventivno kirurško odstranitev,ali pa vsaj vizualno spremljanje po ABCD kriterijih (stara tema na forumu avtor”Prijatelj”)oziroma razlog več za vaš načrtovan preventivni družinski pregled.
Lep pozdrav
Skušek Peter