Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina znamenje

znamenje

Pozdravljeni,

ker imam veliko materinih znamenj, me zanima, v katerih primerih je potrebno obiskati zdravnika oz. kakšni so znaki, ki kažejo na nevarnosti za kožnega raka. Kateri znak (nepravilne oblike, velikost, čna barva, povzdigno) je najpomembnejše? Kako hitro se rakavo znamenje spreminja oz. se kažejo spremembe?
Poleg tega me zanima vaše mnenje glede solarija. Namreč, ker imam svetlo polt, sem imela vsako poletje do lanskega probleme s sončno alergijo. Lani pa sem 10 x (po 15 min) obiskala solarij in to mi je veliko pomagalo, saj alergije nisem imela.
Ali lahko obiskujem solarij, kljub večjemu št.znamenj?

Hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

Pri znamenjih je problem, saj je težko napovedati, katero bi utegnilo preiti v melanom. Spremembe se navadno pokažejo kar precej na hitro in očitno. Proti alergiji je obisk solarija koristen, čeprav so žarki prav tako potencilano karcinogeni. Izogibanje UV žarkom bi bilo edino uspešno sredstvo proti nevarnosti melanoma, čaprav se mu kljub temu ne bi dalo popolnoma izogniti. Črnci ga imajo najpogosteje na podplatih!

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni,

ko sem prebirala vaše odgovore glede znamenj, sem opazila, da pišete, da so nevarne nenadne spremembe v barvi, velikosti, obliki, krvavitve. Pri bravi ste napisali temne črne barve.

Jaz imam en problem, in sicer sem si opazila že pred dvema mesecema na desni prsi (zgoraj desno) eno pego ali znamenje (ne vem točno), ki je svetlo rjave barve, ni nepravilnih oblik (elipsa brez robov 4mm), vendar ima znotraj nekaj drobnih pikic kot drobtinic, ki jih vidiš od blizu in ne odstopajo v barvi. Na dotik je to zelo malo hrapavo (ne odstopa veliko).

Zanima me, če je to kaj nevarno oz. če imajo vse nevarne spremembe močno črnbo barvo.

Prosim za vaš nasvet.

ps.s še to: 8.7. sem bila pri dermatologu, ki mi je pogledal vsa znamenja in pege (ker jih imam veliko) in je bilo vse vredu. Tega, za katerega vam pišem, se ne spomnem.

Hvala vnaprej.

Spoštovani!

Tudi z neposrednim ogledom vam ne bi mogel zagotoviti, da je to znamenje popolnoma nenevarno, a po opisu sodeč ne sodi med nevarne. Pri črni barvi sem prdvsem mislil na take, ki so črni kot katran in se ta črana barva kar kopiči, ali se ob njih naredi ranica, ki ne celi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Hvala za odgovor. Vendar, če tudi z neposrednim pregledom ne bi mogli zagotoviti, na kaj naj se človek zanaša. Kaj barva (temna) nima povezave z nevarnostjo oz. so lahko nevarne tudi druge svetlejše barve.
Na kaj naj bom pozorna v mojem primeru. Malo me je strah, zato vas tako sprašujem.

Vnaprej hvala za razumevanje.

Spoštovani!

Ni mogoče zagotoviti, katero znamenje je “varno” in katero ne. Kar ste opisalo, se ne zdi. O nevarnih govorimo takrat, ko se res začnejo večati, oz. očitno rasti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close