znamenje
a) menite da je boljše odstraniti znamenje ali ga pustiti pri miru? če seveda ne moti in se ne spreminja.
b) imam majhno znamenje ki se je spremenilo, prej 3 leta je bilo enako, mislite, da je prepozno? grem itak h kirurgu plastiku vendar se bojim da bom sprejeta šele čez pol leta-kaj naj naredim; grem raje k samoplačniški varjatni in če ja h kateremu v ljubljani. koga priporočate da je natančen in skrben za bolnika.
hvala
Če je znamenje majhno, je devetindevedeset procentno tvoj strah odvec. V tem primeru brez skrbi; samo mirno cakaj na pregled in se nikar ne sekiraj. Na pregled pa kar pojdi in vedi, da je milijonkrat bolje biti hipohonder kot pa lastnik melanoma.
Je pa seveda vprasanje, kaj je zate majhno.. in kaksna naj bi bila omenjena sprememba?.. Poleg velikosti je pomembna tudi oblika, barva in pigmentiranost, morebitna dvignjenost iznad nivoja koze, eventuelno srbenje, rosenje, pa ne na zadnje tvoja starost.. Ma.., bodi bolj konkretna, obstaja pa tudi iskalnik na tem forumu..
SREČNO,
Jože
a) znamenje je smiselno odstraniti vkolikor za to obstajajo klinični razlogi. Znamenja so v večini primerov pregledana po sistemu ABCDE. A=asimetrija B=border C=color D=diameter E=elevacija. Če se znamenje spreminja v kateremkoli izmed omenjenih parametrov, potem je to indikacija za operativno kirurško zdravljenje.
b)na plastični kirurgiji v KCLj mensezdi ni naročanja za prvi pregled. Kolikor jaz vem te isti dan pogledajo in na podlagi pokazanega ustrezno naročijo na poseg, če je ta potreben.
Če poseg ne bi bil nujen ali pa če bi hotela pri njih znamenje odstranit prej kot ti lahko dajo datum pa samo poveš, da bi za poseg plačala in ga lahko opravijo izven rednega delovnega časa – v zelo kratkem času. Poleg tega so cenej, pa še pregleda ni treba plačevati.
Kaj pa obisk pri zdravniku za kozne bolezni? Dermatologu?
Oni radi odstranijo to in zaracunajo preko zavarovalnice, ce je pigmentirano. Dajo vse v laboratorij.
Cetudi je sele morda 0,75 cm majhen. Seveda ti ostane potem tam brazgotina.
Zakaj naj bi bilo prepozno. Ce je prej odstranjeno, ko so se prekarcinomske celice, ni nic drugace kot ce so ze maligne. Vsekakor pa ti naj potem povedo kaksne so bile. Cetudi recejo: kar je stran, tega ni vec.
Jaz pa pravim: na istem polju raste ista plevel.
Pri rezedivu je potem malo pozno misliti na preventivo.
LP
Vrba
dajmo razčistit zgodbo o odstranjevanju znamenj…
Dermatologi pri odstranjevanju znamenj ne uporbljajo kirurške tehnike (ekscizije) ampak zamrzovanje z tekočim dušikom ter laserske posege vkolikor je to možno in smiselno (majhnost ali plitkost tvorbe). Z kirurškim odstranjevanjem se ukvarja plastična kirurgija (ekscizija, shaving…) ter res izjemoma nekatere privatne ambulante, ki pa poleg napotnice tudi zahtevajo doplačilo.
Dermatologi resda opravljajo dermatoskopijo, s katero se ugotavlja morebitno malignost ter invazivnost pigmentnih celic (melanocitov).
Potencialni maligni melanom kože (displastični nevus, lentigo…itd) pa je potrebno odstraniti kirurško z varnostni robom nekaj milimetrov v globino in vse strani, po potrebi vrzel kriti z prostim kožnim presadkom, ter material poslati na histološko preiskavo.
Končni plačnik storitve je ZZZS, vendar le v primeru, da gre za bolezensko stanje in s tem obstaja potencialna nevarnost za zdravje obravnavanega bolnika.
Znamenja, ki ne kažejo nikakršne aktivacije pa se odstranjujejo v samoplačniškem programu neglede na to kako globoka in majhna je “želja” posameznika. Smiselen je prvi pregled na napotnico oz. stroške ZZZS, vkolikor pa se izključi potencialna nevarnost smo bolniki za poseg samoplačniki.
Vomer,
najlepsa hvala za natancnejse informacije.
Prav tako je bil misljen tudi moj nasvet, ampak ne tako natancen….
da lahko posameznik pri derematologu na stroske ZZZS ugotovi, ce je podana malignost.
Ce je malignost podana, tukaj (ZRN) dermatolog itak poslje pacienta v bolnisnico, kjer bo operiran z varnostnim robom.
Zanima me kaksna vodila oz. smernice imaste o velikosti varnostnega roba eksicizije. To je ze vec let predmet razprav in nasprotovanj (Archives of Surgery, 22.10.2002)
Zato sem hotela na koncu izraziti, da odstranitev malignega melanoma ne pomeni ozdravitev. Morda mi lahko tukaj kaj vec poveste?
Lep pozdrav v Slovenijo
Vrba