znamenja in nosečnost
Pozdravljeni!
Ker v forumu dermatologija ne dobim odgovora, bi vas prosila zanj.
Po telesu imam šest znamenj različnih velikosti in oblik, eno od njih imam približno pol centimetra od prsne bradavice, drugo pa malo više in me občasno -predvsem, kadar sem bolj živčna – srbi. Rada bi dala odstraniti vsaj ti dve znamenji, vendar sem štiri tedne noseča. Zanima me, če lahko opravim poseg ali je bolje počakati? Skrbi me, da ne bi zaradi večanja dojk imela problemov z znamenji.
Zanima me tudi, če je priporočljivo v času nosečnosti jemati tablete fluora.
Hvala za odgovor!
Draga Barbi,
načeloma se zaradi nekoliko večjih možnosti za krvavitev in občasnih stranskih učinkov zdravil v nosečnosti izogibamo operacij, ki niso nujne. Če pa ste noseči 4 tedne, predvidevam, da vam je komaj izostalo perilo, potem poskusite pohiteti in si v naslednjih 2-4 tednih “organizirajte” omenjeni poseg odstranitve znamenj. Če znamenja srbijo, spreminjajo obliko, velikost, obarvanost ali če iz njih karkoli “teče” (sokrvica ali kri), jih je bolje odstraniti, kadarkoli, tudi v nosečnosti. Pustite si to narediti od kirurga, plastika, čeprav to delajo tudi onkologi, vendar v naprej preverite, če bodo dali znamenje natančno histološko pregledati.
Kar zadeva flur v nosečnosti so mnenja različna. Moja otroka sta ga bila “v maternici” deležna in kolikor vem iz literature tudi ni nevarnosti, so pa morebitne koristi za kvaliteto zobne zasnove.