Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Znamenja

Znamenja

Pozdravljeni!

Zanima me kakšen je postopek pri pacientu, ki ima zelo zelo veliko sumljivih znamenj, pri katerih se sumi na kožnega raka. Se vsa znamenja odstani ali se naredi analizo vsakega ali kaj drugega? Mojemu fantu so 3 že odstranili, analiza je pokazala da niso bila nevarna. Čeprav se zaveda možne nevarnosti da je kakšno znamenje na njem rakasto noče imeti brazgotin po celem telesu. Ker znamenja ima dobesedno povsod …. na hrbtu, na rokah, na prsih, trebuhu, riti, nogah, tudi na obrazu bi se našlo kakšno sumljivo.

Hvala za vašo pomoč!
LP

M

SPoštovanni,

postopek je tak, da se oseba naroči na dermatološki pregled, kjer dermatolog z dermatoskopom oceni vsako znamenje posebej (mofrološko strukturo) in jih po potrebi tudi poslika in slike računalniško shrani za primerjavo ob kontrolnih pregledih.
v primeru sumljivega oz. atipičnega znamenja se lahko odloči za opazovanje oz. kirurško odstranitev. Torej , ne odstrani se vseh znamenj, pač pa le sumljive.

Običajno osebe z velikim številom znamenj prihajajo 1 krat letno na preventivne preglede.
Mislim, da ni potrebno posebej opozarjati, da je obvezna zaščita pred UV žarki oz. še najbolje izogibanje le-teh, a ne?

Lep pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Spoštovana dr. Larisa Stojanovič!
Na hrbtu imam nekaj znamenj rjave barve že vrsto let. Zadnje čase pa sta dva postala črna in srbeča. Pri umivanju sta se mi oluščila. Ali je potreben pregled pri dermatologu?
Najlepša hvala za odgovor!
http://www.pisateljstvo.com

Zdravje je vse

Spoštovani,

oluščiti , ne pomeni odluščiti.
torej , če sta znamenji še prisotni in ste opazili, da sta se spremenili v velikosti, barvnih odtenkih (zlasti modrikast odsev) , če rob ni več enakomeren oz. ima poganjke, vam priporočam , da se oglasite na pregled pri dermatologu , vendar ne čez tri mesece ampak prej. Ker kožo lahko opazujemo , je glavni namen samopregledovanje odkrivanje sprememb čim prej, s tem je tudi prognoza ozdravitve 99, 9% , da ne napišem ravno 100%.
Sporočite mi izvid dermatologa.

Lep pozdrav http://www.pisateljstvo.com

Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close