Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija znamenja

znamenja

Pozdravljeni!

Na vas se obračam, ker me zanima nekaj glede kožnih znamenj. Primerne poste na vašem forumu sem že prebrala, pa me niso popolnoma zadovoljili.

Torej… po telesu imam veliko znamenj. V bistvu sem se že navadila nanje, čeprav bi mi bilo ljubše, da jih ne bi bilo.
Pred približno dvema letoma sem imela preventivni pregled pri dermatologu, ker sem imela občutek, da so se znamenja kar razmnožila, na kar so me opozorili drugi. Dermatologinja ni opazila nič nevarnega, vprašala pa me je, če me te stvari motijo estetsko in si želim odstranitve. Tedaj sem to možnost zavrnila, sedaj pa sem mnenje nekoliko spremenila.
Problem je v treh znamenjih in v enem čudnem izrastku:
– eno znamenje, ki je na hrbtu, sem si pred tremi dnevi po nesreči odpraskala.
– potem imam še dve znamenji, ki sta visoki nekaj milimetrov (eno več, drugo manj). Eno znamenje je visoko, vsaj kolikor se jaz spomnim, ker sem ga pred leti, ko sem bila še otrok, navijala s prsti (težko razložim, ni pa tako grozno kot se sliši, ker je znamenje majhno). Drugo znamenje je na hrbtu, je nekoliko večje in v bližini modrčka.
– četrta zadeva pa je zrasla ob nosu, ko sem si pred leti na tem mestu prebila kožo. zadeva je moteča, ker si kože ne morem primerno čistiti. enkrat sem ga celo poskusila nekaj stisniti in se mi zdi, da je postal večji.
Torej, razmišljala sem, da bi si vse štiri nezaželene izrastline odstranila. Razlog je večinoma v estetiki, čeprav so ta znamenja na nek način moteča in je sedaj, ko sem si enega poškodovala strah, da bi se to sprevrnilo v kaj hujšega. In če se latim enega, bi rada opravila z vsemi. Pa tudi z virusnimi bradavicami na roki.

Vprašanje:
1. Zanima me kakšne možnosti imam, da mi znamenja odstrani lepotni kirurg? Opazila sem, da so načini operacije različni in če je glavni motiv estetski, bi si želela, da bi tako tudi izgledalo. Če bi prišli do sklepa, da jih je treba odstraniti zaradi zdravstvenih razlogov, se v to vprašanje ne bi ravno spuščala. Kakšen je postopek v tem primeru? Ali me na to napoti splošni zdravnik ali dermatolog?
2. Koliko stane samoplačniški pregled za znamenja in bradavice?
3. Koliko stane odstranitev znamenj in bradavic v samoplačniškem postopku in kakšen je ta postopek?
4. Čeprav je bilo to že velikokrat napisano… kako je ta odstranitev nevarna?

Zahvaljujem se za razumevanje in vaš odgovor.
Prijazen pozdrav!

Ltm

Spoštovani,

glede pig. znamenj brez kliničnega pregleda ne morem podati prav nobenega konkretnega mnenja. Večkrat se tudi zgodi , da je predstava o napisanem povsem drugačna od dejanskega stanja, kar je tudi logično, saj ne morete vedeti , kaj dermatologi vse vidimo ob kliničnem pregledu.

Odgovori na vaša vprašanja, ki so bolj tehnične narave , da tako rečem, so naslednji:
Strinjam se z Vami, da poseg opravi izkušen plastični kirurg oz. dermatolog.
Na oddelek za plastično kirurgijo vas lahko napoti osebni zdravnik z napotnico, bojim se , da boste na poseg čakali kar nekaj časa. Plastični kirurgi delajo tudi v samoplačniških ambulantah, cene posegov so pa individualne. v ceno je namreč poleg kirurgovega dela vključena cena patohistološkega pregleda, mislim, da se cene sedaj vrtijo med 30.000-40.000 SIT(včasih za to ceno odstranijo 2 ali 3 znamenja , včasih je pa tudi cena za posamezno znamenje. O tem se pozanimajte v vsaki ambulanti posebej.
Tudi cene samoplačniških pregledov so individualne od 5000 do 13-15.000 SIT.
Odstranitev ni nevarna, če se opravi v skladu s kirurškimi pravili .
Kako se celijo rane je odvisno od posameznikove kože in regije , kjer je znamenje odstranjeno. Na določenih predelih so brazgotine bolj očitne : npr. hrbet.
Določene osebe tvorijo več veziva ob celjenju , nastanejo lahko keloidne mesnate brazgotine.

Lep pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Bom kar tu vprašal glede na to da je zadeva, oz. vprašanje, zelo podobna zgoraj opisani:
kako je pa z laserskim odstranjevanjem znamenj? Sam imam par znamenj na obrazu in sem zadnje čase začel ramišljati o odstranitvi le-teh. Cene odstranitve z laserjem so enake zgoraj napisanim? Znamenja niti niso velika, predvsem me zanima koliko to stane in kod izvajajo to odstranitev?

Hvala že vnaprej, LP

Spoštovani,

odstranjevanje pig. znamenj z laserjem je načeloma kontraindicirano, drugače pa je pri rjavo pigmentiranih lisah , ki niso pigmentna znamenja.

Torej , potrebno je najprej oceniti spremembe , ki jih želite odstraniti.
Oglasite se pri dermatologih, ki imajo laserski sistem za odstranjevanje pig. lis (ablativni ) laserji. V Ljubljani so že taki centri. (npr. Sanatorij v Rožni dolini).

Lep pozdrav
LArisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

New Report

Close