Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Znaki trajne izgube menstruacije zaradi kemoterapije ?

Znaki trajne izgube menstruacije zaradi kemoterapije ?

Pozdravljeni !

Pred 4 meseci sem imela močno kemoterapijo (pred tem še nobene) kot pripravo na nesorodno presaditev kostnega mozga. Zdravnik je rekel, da bom najverjetneje za vedno izgubila menstruacijo. Zdaj po štirih mesecih ni nobenega sledu o menstruaciji, vendar tudi nobenih tipičnih znakov, o katerih tožijo ženske, ki po naravni poti pridejo v meno. Tako da malo mislim, da jo mogoče še dobim nazaj, če nimam simptomov mene ? Kakšne so izkušnje ali pa teorija ?

Hvala za vsak odgovor,
Lenca

Draga Lenča!

Med stranskimi učinki, ki se pojavijo v času zdravljenja s citostatiki ali po njem, so tudi tisti, ki vplivajo na rodila. Menstruacija lahko postane med kemoterapijo neredna ter začasno ali celo stalno izostane. Zelo težko je torej napovedati, kako bo pri vas z menstruacijo v prihodnje. Vsekakor vam svetujem, da prisvojite geslo, ki so ga poznali starodavni Rimljani: CARPE DIEM – ujemi današnji dan in se ga veseli. Ne spreglej lepot, ki jih ponuja, tudi kadar smo “v zosu”. Prisluhni vetru, pobožaj jutranjo roso in verjemi v zmago.

Držim pesti za uspešno presaditev!

Danica

Hvala za odgovor in za dobre želje – presaditev sem že imela, takoj po kemoterapiji, katera je bila pripravljalna in je ‘imela nalogo’ uničiti vse moje krvotvorne celice in vse levkocite.

Ta teden sem dobila pri moji ginekologinji še informacije, ki bi morda zanimale še kako bralko foruma: s pomočjo UZ je ginekologinja ugotovila, da jajčniki trenutno ne delajo ničesar, da pa je možno, da imam kjub temu še kar dovolj visok nivo hormonov. Zato me je poslala na test hormonske slike, da se bo potem odločila, ali mi bo zaradi prenizkih hormonov res predpisala umetne hormone, ali pa je mojih dovolj, da me varujejo pred osteoporozo pa še čim, čeprav jih je za mesečne cikluse premalo (mesečnih ciklusov načeloma ‘ne rabim’, sem stara 42 let).

Lp, lenca

New Report

Close