Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Znaki sladkorne bolezni

Znaki sladkorne bolezni

Spostovani !
Sem tudi 15 let star fant in imam en problem. Nisem nikoli zejen, na stran hodim priblizno vsake 4 ure. Imam pa en problemcek. Spomnim se, da sem bil pri pregledu za sportno vzgojni karton aprila 57,2 kg. Danes na sistematskem pregledu je bila moja teza 56,8. Tezave nimam, sem aktiven. torej zgubil sem malo manj kot kilogram(par gramov). Ali bi bilo to lahko znak sladkorne bolezni.

Pozdravljen,

sama izguba telesne teže za manj kot en kg ne pomeni sladkorne bolezni, posebno ker si zdrav n brez težav.

Ti kar pridno športaj.

Lepo se imej

Karmen Janša

Spostovani
Sem 17 letni moski in zadnji dan sem se zbudil sredi noci(3h zjutraj) zejen(nisem veliko pil pred spanjem). Zgrabil me je misicni krc v mecih(ki se mi obicajno zgodi enkrat na par mesecev)-zaradi tega sem se zbudil. Malo za tem sem mogel iti na stran(kjer sem uriniral normalno vrednost). Zbudil sem se tudi zejen, vendar ko sem vstal so tezave izginile. Uriniral sem danes vsake 3-4 ure(zgrabi me na stran kaksnih 20 minut po uriniranju, vendar grem na WC 3 ure kasneje). Urin je temno rumeno obarvan. In nazadnje me je zapeklo pri uriniranju(rahlo). Imel sem tudi taka lepljiva usta(ne suha, ampak ne taka kot ponavadi). Vendar se je stanje po parih urah umirilo. Ali naj grem zdravniku.

Pozdravljen,

če je stanje kratkotrajno, ni potrebno k zdravniku, v kolikor se ponavlja, pa je potrebno kontrolirati urin in tudi krvni sladkor.

Glede na temen urin pa je potrebno popiti več tekočine.

Lep dan

Karmen Janša

Pozdravljeni!,
Je uriniranje vsakih 4-5 ur normalno-v zmeerniih kolicinah urina ali je to znak sladkorne bolezni. Ker nekje sem zasledil, da je uriniranje vsakih 4-5 ur znak sladkorne(ceprav sem 18 let star moski). Nimam sladkorne bolezni v druzini, nisem zejen….

Spostovani!
Sem najstnik(15), zdrav.
Imam pa en problem.
Od Oktobra 2012 moj urin zaudarja(predvsem zjutraj)-Zelo tezko je opisati vonj. Ne bi rekel da je sladek, ampak je zelo cuden-gre bolj na sladko smer. Zelo tezko ga je opisat. Drugih simptomov nimam. Nisem zgubil niti kilograma. Imel sem sistematski pregled(samo odvzem krvi), kjer ni pokazalo nic(hematogram). Decembra, Januarja nisem tega vonja vec opazil. Zdaj pa spet. Ali naj grem zdravniku.

Pozdravljeni,

pogosto uriniranje ni vedno posledica sladkorne bolezni. Lahko gre za številne druge vzroke: najpreprostejše je, da če veliko pijete, tudi veliko urinirate; če imate vnetje na sečilih, običajno zavonjate neprijeten vonj urina in opazite, da je bolj temen, gost…, določene sestavine v hrani lahko spremenijo barvo v urinu; lahko gre za bolezni v sistemu sečil ali pa tudi za nepravilno izločanje določenih hormonov..
Uriniranje na 4-5 ur je povsem normalno. V kolikor zvečer ne popijete veliko tekočine, pa naj bi ponoči ne šli na vodo.

Lep dan

Karmen Janša

Spostovani!
Sem 16 letni moski(aktiven sportnik) in imam naslednje tezave
Ko sem napet, ko me zagrabi trema uriniram vsake 2-3 uri, ponavadi pa vsake 4-6 ur.
Vsak dan uriniram do 6,7x na dan. Ponoci nikoli-vceraj sem se ponoci zbudil ker sem se zbudil iz sanj, me je rahlo tiscalo. Ostalih simptomov ne opazam(acetonski zadah, izguba kg, problemi z vidom, nisem zejen in ZELO AKTIVEN)

Bi me moralo kaj skrbeti.

Pozdravljen,

mislim, da si lahko povsem brez skrbi. Trema napravi svoje, zato te tišči na vodo. Kot športnik potrebuješ večjo količino tekočine, del se je izloči skozi ledvice.

Bodi še naprej aktiven, uživaj v športu, ob napetosti se poiskusi sprostiti (najprej napni vse mišice od rok, obraza, vratu, prsnega koša, trebuha in nog, nato jih popolnoma sprosti, mislim pa pusti prosto pot). Pogosto pomaga.

Lep dan

Karmen Janša

Spostovani !
Star sem 16 let, plavalec, aktiven sportnik. Prehranjujem se zdravo. Imam pa eno tezavo. Ko grem na stranisce ko zacnem urinirati se prvo pojavi par kapljic urina in nato moram kar dolgo cakati, da pride curek. Curek se ustavi(predvsem prvic po spanju-zjutraj), vendar me takoj nazaj tisci. Urin je rumeno/bele barve, se spreminja. Moj dedek je imel sladkorno bolezen tipa 2. Uriniram na vsake 2-5 vcasih zdrzim do 6 ur. Vendar me takoj(5 minut) po uriniranju zgrabi obcutek potrebe. Nisem pod stresom, nimam tesnobe. Kaj naj bi to bilo(naj si grem krvni sladkor izmerit). Ker drugih simptomov nimam ali naj grem k urologu.

P.S. Zdajle sem prispel iz kina. Tam sem popil pomarancni sok in en velik pepsi(enkrat na tok casa si ga privoscim). Po 3 urah filma me je zopet tiscalo kjer sem urinal urin bele barve, ko pa pridem domov pa se enkrat vendar v manjsih kolicinah. Je to paranoja ali utegne biti sladkorna.

Nimam drugih znakov diabetesa, nimam suhih ust, nisem zejen, nisem izgubil niti kg.

Sem suh, sportnik, visok.

Spostovani !
Zdajle sem povprasal na se enem angleskem forumu, kjer pise, da je ena oseba z simptomi tipa 1 sladkorna zivela brez problemov 2,5 let preden je bil diagnosticiran. Ali je to laz? meni se zdi.

Se vedno imam iste simptome, vendar imam obcutek da se uriniranje izboljsuje(vzel sem eno tabletko-brusnica) in zgleda da ima nek ucinek. Zdaj ko pa beerem po internetu(pac o sladkorni) imam obcutek zaspanossti. Pojedel sem kosilo v restavracijo-sem ratal sit(nimam hudega apetita). Res je, da sem vozil po soncu.

Pozdravljen,

znaki, ki jih opisuješ, ne govorijo za sladkorno bolezen. Zaradi krvi v urinu pa moraš iti takoj k zdravniku.

Lepo pozdravljen

Karmen Janša

pozdravljeni,
sem najstnik in opazam naslednje:
1. Zjutraj uriniram normalno rumeno barvo v normalnih kolicinah
2. Ponoci ne hodim na WC
3. Po parih minutah po uriniranju me zgrabi potreba vendar lahko zadrzim urin do 10 ur in nato uriniram normalne kolicine
4. Imam obcutek, da imam zmeraj urin v mojem mehurju.
Ta obcutek imam ze par let(mogoce ze od svojega ranega otrostva)

5. Nimam ostalih simptomov(izguba zavesti, povecan apetit, infekcija, zeja, acetonski zadah)

P.S. Moj oce ima podobne simptome-skoraj iste vendar nima sladkorne.

Pozdravljen,

to kar opisuješ ni sladkorna bolezen. Najverjetneje gre za nekoliko drugačno obliko mehurja, posebno,če je pri očetu enako. Bistveno je, da je stanje enako in da nimaš dodatnih težav.

Lepo se imej

Karmen Janša

Sem student 3.letnika fakultete za sport in me zanima neka stvar.
POLIURIJA-kaj naj bi to pomenilo. Ali to pomeni pogosto uriniranje ali uriniranje abnormalnih kolicin urina-vec kot 2,5l.

Ker opazam, podobno kot pri mojem predhodniku imam tudi jaz zelo podobne probleme.

1. Zjutraj uriniram normalno rumeno barvo v normalnih kolicinah
2. Ponoci ne hodim na WC
3. Po parih minutah po uriniranju me zgrabi potreba vendar lahko zadrzim urin do 10 ur in nato uriniram normalne kolicine
4. Imam obcutek, da imam zmeraj urin v mojem mehurju.
5. Obcasno me zapece ob uriniranju

To opazam od Septembra/Oktobra 2012. Torej 5 mesecev.

Pozdravljeni,

poliurija pomeni povečano izločanje urina – količinsko nad 2,5 l, pogosto pa so pogostejše tudi frekvence uriniranja.

Če vas zapeče ob uriniranju je lahko to znak infekta.

Ostali odgovori so že bili podani.

Lep dan

Karmen Janša

Pozdravljeni, stara sem 14 let in rada jem sladke stvari, posebno čokolado. Že en mesec imam suhe ustnice, včasih zvečer postanem zelo žejna,imam mrzle roke. Po spletu sem brala o simptomih sladkorne bojim se, da sem jo dobila. Bi lahko bili za to krivi hormoni (menstruacija) ali premalo gibanja in zdrave prehrane?

Lep pozdrav.

Pozdravljena,

težko rečem, kaj je vzrok tvojim suhim ustnicam, povečani žeji in mrzlim rokam. V kolikor bi se žeja povečevala in bi pogosteje hodila na vodo, in bi pričela tudi izgubljati na telesni teži, prosi starše, da te peljejo k zdravniku, da ti pogleda krvni sladkor. V kolikor pa so težave minile, je bil vzrok lahko kje drugje.
Ne glede kaj je vzrok, pa ti pri tvojih letih priporočam zdravo prehrano, veliko gibanja in skrb za telesno težo. Zraven pa delaj stvari, ki so ti v veselje.

Lepo se imej

Karmen Janša

Karmen pozdravljena!
So to znaki sladkorne bolezni?
– do 14. ure(v službi ) ne pijem nič, ob petih naprej pa 2 l vode, če ne več
– na vodo grem 5- 6 x na dan
– imam tako suhe ustnice, da brez labele ne morem
– na jeziku imam bele lise-
– se zelo redim, čeprav pri sladkorni hujšaš ?
– pojem kosilo, pa sem čez uro spet lačna tako, da me želodec boli – kar jedla bi
– gre mi na bruhanje
– deoptrijo (za blizu imam +2, pred letom sva šla z možem na pregled – oba imela deop. +1,25 – on ima še zmeraj isto, men se je vid poslabšal na +2
– zmoti se mi ene 3 x na teden
– pri nas nima nihče sladkorne
– stara sem 50, jemlem hormonske tablete, ker imam vročinske vale
– stegna – od zadaj me tako pečejo, da si jih zvečer hladim z močro krpo, bi bile to vzrok krčne žile?

Vem, da bom mogla k zdravniku, če pa ste pri volji mi odgovorite.
Vse lepo vam želi mia

Pozdravljeni,

nekaj znakov je zaradi hormonskih sprememb, ki se vam dogajajo. Sladkorno bolezen pa lahko izključiva ali potrediva le z določitvijo krvnega sladkorja. Prosite vašega osebnega zdravnika, lahko se določi tudi v posameznih lekarnah.

Lep dan

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close