znaki refluksa
Pozdravljeni!
Hči je danes stara 6 tednov. Porodna teža je bila 3430g, dolžina 50 cm. V porodnišnici je zgubila le 90g. Pri enem mesecu je tehtala 3900g, dolga je bila 53 cm. Je polno dojena, mleka imam dovolj. Bila je malo zlatenična in je jedla na 3 do 4 ure. Velikokrat je tudi zaspala na dojki, kar se dogaja tudi še sedaj in jo je težko prepričati, da bi še jedla. Kupčke težje podira.
Prvi sin je tudi slabše pridobival na teži, vendar se je stanje do treh let normaliziralo in nikoli ni bilo alarmantno. Bil je polno dojen. Dojiti sem nehala pri 14. mesecih.
Drugi sin je imel pri enem mesecu ugotovljen refluks s ph-metrijo. Pridobival je na teži, vendar je zelo polival, zato so mu tudi naredili preiskavo. 4 mesece je dobival ranital, bil je polno dojen. Dojiti sem nehala pri 10. mesecih.
Zanima me, če bi to lahko bili znaki refluksa:
– kolcanje (kolca večkrat na dan, če ji pokrčiš noge, jo daš vodoravno ali jo imaš navpično, ni nekega pravila)
– polije redko in kadar polije ni sesirjenega, ampak je prozorno in ni tako zelo smrdeče kot po kislini, se mi pa zdi, da ji velikokrat pride gor in takrat tudi začne kolcat
– veliko punka in njeni punkci so zelo smrdeči, tako zelo kot pri razkrajanju nečesa gnilega (smrdljivi plini)
Poleg tega ima izredne probleme s kakanjem. V porodnišnici in še kak teden doma je kakala večkrat na dan, tudi ponoči, potem pa se je kar naenkrat to ustavilo. Sedaj ne kaka po 7, 10 dni…torej je v tem času kakala le 3krat. Pomagam ji z masažo, oljem na vatki, toplometrom, vendar neuspešno. Zadnja dva dni ji dam tudi laktozo. Jutri bo sedmi dan, od kar je nazadnje kakala.
Doji se okoli pet minut in potem se sama odstavi. Ko ji ponudim drugo dojko, se zdi kot da bi jedla, vendar začne jokati in se ji tudi dviguje. Posledično se mi zdi, da ne poje ravno veliko. Pleničke pa so vedno polulane.
Krčev nima (jo pa mučijo vetrovi), malo joka in v kosu lahko prespi tudi 6 ur ponoči. Se že smeji, zanima za okolico, opazi tudi vrtiljak.Je pa malo zategnjena, tako da imava tudi posvet v razvojni ambulanti (tudi prva dva sta bila vodena tam, tako da handling poznam in izvajam).
5.1. imava pregled kolkov in tehtanje. Glede na opisano, bi vas prosila, če lahko ocenite, ali lahko s pregledom počakava do takrat, ali bi bilo pametno iti do zdravnika že prej in ugotoviti, ali gre za morebitni refluks. Upam, da nisem prezahtevna 🙂
Hvala! In srečno v letu 2011! Ostanite še naprej tako enkratni ter potrpežljivi z nami 🙂
Do določene mere je vračanje hrane iz želodčka v požiralnik in polivanje pričakovano, pogosto, lahko rečemo normalno. Ko pa ima otrok zaradi tega težave, ni več normalno. Po vašem opisu bi težko rekla, da gre za refluks, ni ga pa mogoče izljučiti. V tej starosti še vse lahko pripišemo nezrelosti (črevesja in prebave nasploh), seveda pa se tako kažejo v začetku tudi bolezenska stanja (refluksna bolezen, alergija na KML).
Poskusite s podiranjem kupčka, ko menjate dojko zta dojenje, protirefluskni položaj posteljice, iz vaše prehrane opustite kravje mleko, kar je nasvet ne glee na sum alergije na KML.
Glede zaprtja dajajte laktozo (najbolje Lactecon, ker ga na ta način lahko pravilneje odmerjate, npr. 2,5 ml vsak dan), če ima napenjanje, krče, bolečine v trebuhu, pa je potrebno z glicerinsko svečko sprožiti kakanje.
Refluksa v ambulanti na osnovni ravni ne moremo ugotoviti ali potrditi, zanašamo se na opis matere in postavimo sum na refluks. Zdravljenje je v rokah gastroenterologa. če ni prehudo, lahko najprej naredite naštete ukrepe, v primeru, da se ne izboljša v tednu, dveh, pa posvet z vašim pediatrom.
Hvala za hiter odgovor!
Z današnjim dnem bom iz prehrane opustila kravje mleko. Če sem prav razumela, naj bi to pripomoglo k boljši prebavi hčerke, torej rednejše kakanje in manj smrdeče punkanje. In najbrž bi omililo tudi prihajanje mleka gor. Imam prav?
Zanima pa me, če hčeri lahko dajem Lactecon glede na to, da gre za laktozo.
Hvala!LP
Kravje mleko je najpoogostejši alergen tega starostnega obdobja, vendar tudi otroku, ki nima alergije, pomaga, če mati opusti KML iz svoje prehrane.
Laktoza in alergija na kravje mleko nimata nič skupnega. LActecon otrok lahko dobiva.
Pozdravljeni!
Imela bi še eno vprašanje.
Hči se je v enem tednu zredila 200g, od takrat do danes (5 dni) pa s težo ni napredovala. Danes sem jo stehtala pred in po vsakem podoju. Poje 30 do 50g na obrok, potem zavrne dojko in tudi po flaški noče več. Danes veliko spi, ponoči celo 7 ur v kosu. Vodo smo ji nesli pregledati danes, pa je bp, vročine nima.
Je mogoče lahko kakšna težava v želodčku…npr. da sprejme samo omejeno količino hrane, ali bi bilo sedaj bolj verjetno da gre za refluks (prikriti…namreč poliva zelo malo).
Vem, da najbrž težko na daljavo ocenite stanje. Zanima me, če ste mogoče že imeli kakšen tak primer. Ni mi jasno, zakaj bi zavračala dojko. Ponudila sem ji potem novalac, pa ga tudi ni hotela več po dojenju, če sem ji ga dala pred dojenjem, pa je popila tistih svojih 30ml in dojko zavrnila.
Malo zmedeno sem napisala, ampak tole nenapredovanje mi povzroča skrbi 🙂
Hvala za odgovor! Pa lep božič 🙂
Vsak dojenček potrebuje svojo količino mleka, ki je v povprečju enaka pri vseh. Lahko poje veliko na en obrok, pa ima manj obrokov, lahko poje malo, pa ima več obrokov. Dnevna količina pa je pri vseh podobna, od 100 – 180 ml na kilogram teže dnevno.
Zakaj otrok zavrača hrano, ni mogoče ugotoviti na ta način. Pristavljajte pogosteje, opustite kravje mleko, upoštevajte protirefluskne ukrepe in počakajte nekaj dni. Potem ponovno kontrolirajte težo in v priemru neuspevanja, pojdite na pregled.
Pozdravljeni!
Hranjenje naše deklice se je še pred novim letom zelo poslabšalo, saj 9 ur ni sprejela ne mojega mleka ne adaptiranega. Dvakrat sva bili zaradi tega na pediatriji, vendar so naju vedno poslali domov, ker še ni bila dovolj dehidrirana oz. ni bilo prostora za sprejem. 5.1. je imela pH metrijo, s katero so ji odkrili refluks in prejema dnevno 3ml Controloc sirupa (umetnost je, da ga toliko popije, kajti res je zanič). Izvidov krvnih preiskav glede alergij še nisem dobila.
Na obrok poje od 40-70 ml, ima nekako od 8-10 obrokov. Nikakor ji ne morem povečati količine. Zavrača vsa adaptirana mleka (doma imamo 5 različnih in 3 različne stekleničke s cuclji), tako da se doji, vendar tudi meni mleko upada. Čajev tudi ne sprejme.
Danes je stara 2 meseca in en teden. Njena teža je 4530g. Tehtam jo pred in po podoju in vidim, da dnevno ne dobi niti polovice tega, kar bi morala. Drugače je normalno razpoložena, ne joka, sposobna je spati tudi do 6 ur v kosu ponoči. Obnaša se, kot da ni lačna…za hrano nikoli ne joka.
Težko je gledati tako neješčega otroka in res nimam idej, kaj še storiti. Ali se naj neham obremenjevati in sprejmem dejstvo, da pač taka je? Ali ji naj začnem uvajati rižolino, če ga bo seveda sploh sprejela?
Prosim za kak nasvet 🙂
HVALA!
Vztrajajte dalje. REs je hranjenje nekaterih dojenčkov živa muka in predstavljam si, kar nekakšen poraz za mamico. Ampak vi naredite vse, kar morete. Dokler njena teža napreduje (in napreduje, pač po njeni lastni krivulji, med 10. in 25. percentilom), naj bo tako. Počakajte še izvide za alergije, običajno pa po Controlocu tudi pride do izboljšanja.
Z rižolinom si ne predstavljam, da bi stanje izboljšaliu, saj bi bil kaloričen dodatek le minimalen, pa še manj mleka bi zato popila. Mleko pa je nujno potrebno (beljakovine, maščobe), rižolino pa samo ogljikovi hidrati.
Kar pogumnoi. Vedno se spomnite, da tudi izjemno neješči dojenčki vseeno zrastejo:=)
Spoštovani!
Tudi naša dojenčica (4 mesece, 1 teden) ima gastroezofagealni refluks (in alergijo na mleko in jajca). Poleg antirefluksnih ukrepov dobiva tudi Controloc. Imamo pa blazne (res blazne) težave s kupčki. po obroku jih običajno podre. potem pa se to nadaljuje še po 2 uri ali več. zaradi teh težav ne more jesti, niti spati in popoldne je že tako utrujena, da se zaradi tega že zelo joka (dokler ji končno ne uspe podreti kupčka). podiramo ga čez ramo, pa sede, pa leže s trebuhom čez kolena, pa na kravicah. včasih pomaga, če jo vmes previjemo (če se ne razburja preveč zaradi kupčka) in ga potem podre, včasih pa tudi ne. te težave se zdaj stopnjujejo kakšna 2-3 tedne, pred tem ni bilo tako hudo in je jedla na uro in pol do 2 uri. zdaj pa želi jesti, je lačna in ne more. včasih uspe čez dan komaj kaj pojesti. se izključno dojiva, zato me skrbi tudi hidriranost. 16.12. na pregledu je imela 5,9 kg (in 62 cm), doma smo jo včeraj tehtali (v naročju na osebni tehtnici s pleničko in bodijem) in je pokazalo 6,5 kg. ali je to morda premalo v 1 mesecu? prej je lepše napredovala v teži. kaj lahko storimo s kupčki? ali je možno, da je to zaradi zdravila? prvorojenka je prejemala Ranital in je bilo bolje. kakšna je razlika med Ranitalom in Controlocom? kakšni so stranski učinki Controloca? sedaj je dojenčica na terapiji 2 meseca, kontrolo ima konec februarja.
hvala za odgovor
Comtroloc je na splošno boljše zdravilo od Ranitala, je pa res, da nekateri otroci bolje prenašajo Ranital in se tudi težave lepo umirijo. Vaša pediatrinja se lahko posvetuje z gastroneterologom, ki deklico vodi v ambulanti glede spremembe zdravila, lahko pa ga spremeni tudi sama.
Kar se tiče kupčkov, vam žal ne morem svetovati čisto nič drugega kot od, da jih vztrajno podirajte, če ima otrok tako hude težave, če ga ne podre.
Pozdravljeni!
Še vedno imamo težave s hranjenjem naše deklice, zato bi potrebovala še en nasvet 🙂
10.03. je dopolnila 4 mesece in tehtala 5400g ter merila 60,5 cm. Ker je od porodne teže napredovala le dva kilograma, sva se s pediatrinjo domenili, da poskusim z uvajanjem riževe kašice zjutraj in zvečer. Drugače se dojiva na dve uri, tudi ponoči ima še tri obroke, vendar popije malo, nikoli več kot 100ml. Ugotovila sem, da adaptiranega mleka pri enem nočnem obroku ne zavrača popolnoma, kar pomeni, da popije okrog 40-80ml. Čez dan ga ne sprejme v budnem stanju ali v spanju.
Kašico ji danes uvajam 3 dan, zjutraj in zvečer. Po eni žlički prvi dan, sva danes zmogli 40ml. Po tem jo vedno še podojim.
Zanima me, ali naj grem jutri že na zelenjavo in začnem z normalnim uvajanjem goste hrane ali naj še kakšen teden dajem le riževo kašico, da se popolnoma navadi na ta okus.
Deklica je drugače dobrovoljna, ne joka, spi pa kar precej: 4-5ur čez dan (prejšnja dva nista spala veliko). Ali je to zaradi tega, ker premalo poje in je hitreje utrujena ali je pač bolj zaspane sorte? V budnem stanju se igra pod lokom, obrača na trebuh in nazaj na hrbet, skratka je aktivna.
Pa še nekaj. Na dlesni približno tam, kjer izrašča štirica, je bela ostra špička. Izgleda kot zobek, le da ne raste navzgor, ampak proti ustnici navzven (malo težko za opisati). Pediatrinja pravi, da gre za fibrom, ki se razgradi. Ali mi lahko poveste kaj več o tem?
Hvala za odgovore!
LP
Zaenkrat ni nobene potrebe, da bi uvajali drugo gosto hrano kot samo dodatno gostenje zaradi boljše kalorične pokritosti. Zelenjava namreč ni neko hudo energetsko bogato živilo in 100 ml zelenjavne kašice ni enakovredno 100 ml mleka. Ker ima otrok težave pri pridobivanju teže, še ne bi uvajali tisto, kar vemo, da ima manjo kalorično pokritost.
Zakaj več spi, ni mogoče pojasniti. Za izključitev slabokrvnosti kot vzroka slabi ješčnosti in utrujenosti je potrebno opraviti rpegled krvi.
Bele zatrdinice vam ne morem pojasniti, ker ne vem, za kaj gre. Iz opisa in razlage (fibrom, ki se razgradi) ne morem sklepati na vzrok in razložiti zadevo.
Pozdravljeni!
Hvala za odgovore!
Torej mi svetujete uvajanje goste hrane normalno pri 4 mesecih in pol?
Konec marca imava pregled pri pediatrinji pa bom prosila še za pregled krvi.
Glede fibroma oz. te zatrdline…ali je po vašem mnenju potrebno kakšno posebno ukrepanje ali pač opazujemo? Vem, da težko rečete na daljavo…po vaših izkušnjah mogoče 🙂
Hvala!
Lep dan!
Normalno uvajanje pri 4,5 mesecih, prej ne svetujemo.
Kar se tiče zatrdlinice, vam ne znam svetovati, ker si ne predstavljam, kako to izgleda.
Ja, s tem bi se pa strinjala:=) Običajno je to zamašeno izvodilnce žlez, ki izločajo slino. Kajti fibrom je pravzaprav benigni tumor.
Pozdravljeni!
Naša deklica je še vedno neješča. Pri 6. mesecih je tehtala 6120g in merila 63,5 cm. Je zelenjavo, meso, sadje, ribe, uvedli sva gluten in rumenjak. Doji se ne več, sprejela pa je AM Milumil 2. Hranjenje poteka tako:
– ponoči 120 ml AM
– okoli 8. ure 100ml AM
– okoli 11. ure sadje, piškoti, kosmiči 120ml
– okoli 14. ure zelenjava, meso/ribe/rumenjak okoli 100ml
– okoli 17. ure mlečna kašica od 80-100ml
– okoli 19.30. ure mlečna kašica in AM okoli 120ml.
Med obroki pije komarčkov čaj, ki mu dodam Polycal. Dnevno popije okoli 100ml.
Na kontroli pri gastroenteorologu so ji ukinili Controloc, ker ni bilo nekega izboljšanja. Občutek imam, da ji refluks več ne dela težav.
Kaka enkrat ali dvakrat dnevno lepo, kašasto in raznobarvno.
Pri 6. mesecih je bila kri ok (hemoglobin 112), urin BP.
Je izredno živahna deklica. Plazi po vojaško že cel mesec, se obrača in kotali, pivotira, denver je bil ok. Še vedno kar veliko spi (okoli 4 ure dnevno).
Zanima me, ali bi glede na vse to vi svetovali ponoven pregled pri gastroenteorologu oz. kakšne preiskave še pridejo v poštev glede njenega nenapredovanja v telesni teži.
Hvala! LP
Teža napreduje po svoji krivulji, torej nekako med 10. in 25. percentilom in v takem primeru ne moremo govoriti o krivulji teže, značiolni za kakšno kronično bolezen. Če je prehranska alergija izključena, refluks ni več aktualen, zaenkrat ni potrebno razširiti dignostičnih preiskav. Vztrajajte dalje, v vsak obrok pa dodajte maščobe (žlička olja) in ogljikove hidrate, ne nujno skupaj v enem obroku.