Najdi forum

ZNAKI- MALO MLEKA?

Zamina me kdaj in kako ter kaksni znaki se pojavijo, da bom vedla da imam premalo mleka za mojega sincka ki ga dojim( star 1 mesec). Jaz se za enkrat kar oziram in zanasam na otroski jok, ce bo jokal je lacen. Ali dojencki sesajo tudi prazno dojko? Koliko spijejo- posesajo mleka dojencki sati 1-2 meseca.

Kaj pa ve menite glede crpalke (avent). Jaz sem si jo nabavla, pa me kljub temu da dojim, crpanje s crpalko boli.

lp
nina

Ce bo mali redno vlekel, mleka ne bi smelo biti nikoli premalo, vsaj do 6 mesecev.

Zakaj pa potrebujes crpalko? ce ti mleko ostaja v dojki, si ga lahko stisnes tudi rocno.

Pomembno je, da napreduje pri tezi in ima redno polulane in pokakane plenicke. Preberi si kak podoben odgovor Karmen, o0 tem je bilo ze tolikoooo na pisanega…

Lahko sesa tudi prazno dojko, za tolazbo, vendar nikoli ne dolgo, ce bi bil res lacen, bi se ze zbunil…

Nina!

Če je otrok polulan ter zadovoljen ni nobenega razloga za preplah. Prsa po nekem času niso več napeta in tako polna kot na začetku kar pa ne pomeni da ni mleka ampak da ga sedaj nastaja toliko kolikor ga otrok popije (uravnana ponudba in povpraševanje). Otroka pristavljaj tolikokrat kolikokrat želi in ne glej na uro, sama sem tako dojila otroka dve leti. Polnih 6 mesecev pa mu nisem dodajala ničesar drugega kot zgolj moje mleko.

Otrok se želi dojiti, ampak vedno ni razlog lakota, dojka mu pomeni varnost, toplino, ljubezen (zunajo popkovino). to je največ kar lahko mama ponudi svojemu otroku da ga pomiri.

In še to dojka ni nikoli prazna, čeprav tako zgleda in če si lahko s črpalko načrpaš 50 ml, lahko otrok popije iz nje enkrat več!

Predlagam ti, da črpalko shraniš in otroka pristavljaš kolikokrat si želi, saj tudi mi odrasli ne jemo na ure točno!

Pa srečno!

Polonak in Anci hvala!

Je res hvala za hitre odgovore oziroma tolazbo. Črpalko sem nabavla zato , ker so mi tako v lekarni predlagali in svetovalli. Da naj si po dojenju ce ne bo moj bambino vse spil preostanek mlekeca še izčrpam.

Jaz bom kar dojila kot bo mali hotel, pol bomo pa vidli kaj bo zdaj je star že 1 mesec tehta pa 4400 kg porodna teza 3190 kg.

Imam pa obcutek, da je v levi dojki več mleka kot v desni in tudi na videz je večja ( kaj je to možno?)

hvala še enkrat!

lp
nin@

Nina,
vesela sem da vztrajaš pri dojenju in upam, da bo še dolgo tako. Glede tega pa da je ena dojka večja od druge je pa popolnoma normalno. saj nikoli ni leva stran popolnoma simetrična z drugo. tudi sama sem opažala, da je bila ena dojka vedno večja in polnejša od druge in nato sem prav zavestno otroka pristavljala na tisto, ki je bila manjša in bolj “lena” pri nastajanju mleka. Nikoli ni prišlo do tega da bi bili obe enaki, ampak se je moj otrok najedel vedno tako iz ene kot iz druge.

Vedno sem imela v mislih da se dojenje začne in konča v glavi ter da lahko dojim dokler želim. zadeva se je obnesla: kljub močnemu infektu dojke pri otrokovih 6 tednih sem dojila in vztrajala ter uspešno dojila do otrokovega drugega leta.

Lepo dojenje in srečno materinstvo Polona

Draga Nina,
hvala za vaše vprašanje. Opravičujem se vam za moj pozen odgovor. Zavedam se, da mamice željno pričakujete čimprejšnji odgovor, a žal mi trenutna družinska situacija ne dopušča odgovarjati takoj in sproti. Zato sem zelo hvaležna drugim mamicam (hvala Polona in Anci!), da z nami podelijo svoje izkusnje in modrost o dojenju.

Nina, vaš dojenček ima en mesec, v tem mesecu je pridobil 1210g od porodne teže. Zanima vas, kakšni so znaki, da dojenček ne dobi dovolj mleka. Napisala vam bom, kako mati ve, da dojenček dobiva DOVOLJ mleka:
štejemo polulane plenice (vsaj 5-7 plenic za enkratno uporabo ali 6-8 bombažnih na dan)
– štejemo pokakane plenice (2-5 v prvih tednih, po 6. tednu lahko polno dojeni dojenčki kakajo precej manj, lahko tudi 1x na nekaj dni, a takrat obilno)
– otrok pridobiva na teži v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec. Torej najmanj 110g-115g na teden. Povprečno pridobivajo dojenčki od 180 do 200g na teden. Pridobljeno težo računamo od najnižje teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
– dojenček se pogosto in pravilno doji
– dojenček ima zdrav videz, ima napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven.
Kako je s temi znaki pri vas Nina?

Težko, kajne, ker dojke nimajo meric, da bi vedele takoj, ali dojenček dobi dovolj mleka? Če so zgoraj napisani znaki v redu, je vse OK in lahko to vašo skrb mirno odženete proč.

Črpanje s črpalko ni nujno in ni potrebno. Prsne črpalke ne potrebuje vsaka mati. Mleka ni potrebno iztiskati, če zdravega in donošenega dojenčka dojite na njegovo željo (najmanj 8-12x v 24 urah). Matere sicer uporabljajo prsne črpalke iz različnih razlogov. Nekatere se počutijo boljše, če imajo nekaj mleka v zamrzovalniku – za vsak primer, tudi če ga potem nikdar ne uporabijo. Druge si črpajo mleko za prezgodaj rojenega ali hudo bolnega otroka. Tretje si mleko izčrpavajo na delovnem mestu, v šoli ipd.. Ne glede na to, v katero skupino sodite, bo vaša odločitev o uporabi črpalke odvisna od tega, kako jo boste uporabljali, in tega, kakšne črpalke so vam sploh na voljo.

Zanima vas, ali dojenčki sesajo tudi prazno dojko. Da Nina, to pa zato, ker se mleko vedno tvori sproti. Več o mehanizmu, kako se tvori mleko, tukaj:

Mleka po dojenju nikakor ni potrebno iztiskati, še posebej če dojite dojenčka na otrokovo željo. Ta, nasvet je žal zelo zastarel in izhaja še iz časov, ko so dojenje omejevali na 3-4 ure. Upoštevanje tega nasveta rado pripelje do novih težav, če ima mati zato še preveč mleka.

To, da imate občutek, da je v eni od dojk več mleka je tudi normalno. Več, tukaj:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close