Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? znaki črevesnega raka

znaki črevesnega raka

prosim, če mi navedete nekaj znakov črvesnega raka.
hvala

Draga Alenka!

Znaki črevesnega raka so neznačilni, zato je nesmiselno, da jih tukaj navajam. Redkokdaj nastopi rak tako značilno, da bi diagnozo lahko postavili po 5-minutnem razgovoru z bolnikom. Največkrat so potrebne dodatne preiskave.

Vprašanje mi verjetno postavljate, ker vas bodisi skrbi, da imate raka ali pa vas je strah bolezni. Če opažate karkoli nenavadnega, obiščite zdravnika. Tako kot denimo glavobol, ima lahko tudi morebitna kri, ki bi jo opazili na blatu, povsem nedolžen vzrok – npr. hemeroide (zlato žilo), ponavljajoče se driske lahko predstavljajo ponovne okužbe z enterovirusi ali bakterijami itd.

Diagnositka črevesnega raka ni tavanje v temi, marveč si pomagamo s tem s sodobnimi, zanesljivimi metodami (kot je endoskopija, kjer čerevesje lahko dejansko vidimo), ki lahko preženejo vse vaše skrbi. Seveda je pač potrebno, da se najprej z njimi obrnete na vašega osebnega zdravnika. Tukaj vam žal diagnoze ne moremo postaviti, saj je zanjo potreben tudi fizični pregled. Če se ga bojite, zaupajte to tudi zdravniku, ki bo potem še posebno pazljiv ter razumevajoč.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Spoštovana Irena!
Je mogoče navesti simptome, ki v primeru pojava krvi v blatu govorijo za to, da gre za hemeroide in ne za rak na debelem črevesu.
Star sem 32 let, pred letom je bila očetu postavljena diagnoza rak na debelem črevesu. Od tedaj živim s to boleznijo, se zanjo zanimam in razmišljam tudi o tem, da imam tudi sam večje možnosti, da zbolim za to boleznijo. Moram pripomniti, da imam normalno telesno težo, da se predvsem v zadnjih letih tudi prehranjujem zdravo (zelo malo mesa-skoraj samo ribe, veliko žitaric in zelenjave, razen slaščicam se jim težko uprem), ne kadim in ne uživam veliko alkohola. Po mojem mnenju pa imam občutljivo prebavo, pri tem mislim, na to, da se mi po zaužiju velikih količin različne hrane, posebej v času praznikov, ko je dobre hrane v izobilju ali zaradi psihičnih in čustvenih pretresov, prebava rada “pokvari”, Takrat me večkrat požene na veliko potrebo in tedaj sem mi je že zgodilo, da sem ob izločanju in po njem imel pekoči občutek v zadnjiku in tudi kakšna kri je bila vidna v blatu. Glede na to sem mnenja, da gre za hemoroide. Ker se mi je to zgodilo tudi v zadnjih 14 dnevih, ob tem pa se mi brez nekih očitnih razlogov pojavljajo bolečine v zadenjski mišici, levem kolku in stegenski mišici, mi v glavi rojijo strahovi o raku, ki se mi iz debelega črevesa širi na opisane dele telesa. Doslej nekih težav s kolki in mišicami namreč nisem imel, vendar mislim, da spanje ob dveh malih otrocih in njihovo prenašanje ali preveč vneta igra na košarki pri teh letih lahko pustita posledice.
Vem, da mi na tem mestu ne moreš postaviti diagnoze in da se za odpravo mojih strahov moram odpraviti do zdravnika, vendar te vseeno prosim za komentar!
Ali je smiselno, da se naročim na kolonoskopijo, ki je po mojem mnenju najbolj relevantna za ugotavljanje stanja?
Hvala za vsak odgovor in lep pozdrav!
Tone

Tone

prijavi se na stran http://www.zdravniski-nasveti.net/
na strani boš našel bolezni debelega črevesja. vse na dolgo opisane.
lp
alenka

Dragi Tone!

Za zdaj pri vas ne opažam ničesar takega, zaradi česar bi vas lahko resno skrbelo, seveda pa bi vam priporočila, da zadevo razčistita z zdravnikom. Pa kar k vašim težavam. Kri na blatu lahko opažate zaradi hemoroidov, ki so zelo pogost problem. Pri tem je pomembno, kakšne barve je kri, ali je tudi spremenjena sama barva blata, kdaj se to pojavlja (vsakokrat? Kako dolgo traja – ali te težave tudi minejo in se znova pojavijo?). Zdravniški pregled, ki bi potrdil sum na hemoroide je razmeroma preprost in mislim, da lahko potrpite malo neprijetnosti, da se vam bo potem odvalil kamen od srca.

Težave ob nekoliko spremenjeni hrani pa so povsem normalne, možno pa je tudi, da ste na kakšno hrano alergični. Če zdravnik pri pregledu ne bi odkril vzroka vaše krvavitve, bi vas napotil na ustrezno kolonoskopijo. Zaupajte mu tudi svojo bojazen ter očetovo stanje.

Proti hemoroidom se borimo zlasti z vestno higieno, pa tudi več gibanja dela čudeže. Dobro je, če se lahko med dolgotrajnim sedenjem dodatno razgibate. To bi bilo dobro tudi za vašo hrbtenico, saj druge težave (bolečine v zadenjski mišici, kolku in stenu) lahko govorijo v prid temu, da pri košarki včasih naredite kakšen obremenilni gib, da ne omenjam tudi dvigovanja tako težkih in zahtevnih bremen, kot so otroci! 🙂 Med vzroki za obiske pri zdravniku je hrbtenica namreč na prvem mestu.

Kadar imate hemoroide, se morate umiti po vsakem opravljanju velike potrebe (najbolje tudi v službi!) – najboljše z mrzlo vodo in milom. Zadnjik dobro in previdno (da se izognete ranjenju ali krvavitvi) osušite s papirnato brisačo, nato pa uporabite bodisi mazilo ali svečke (Modolex). Slednje uporabljajte bolj v epizodah poslabšanja, saj dolgotrajna uporaba ni priporočljiva.

Hrbtenica je prožen, a tudi rigiden sistem, kjer se hitro zgodi, da je vzdražen kakšen živce, ki izhaja iz nje. Zdravnik bi v vašem primeru pregledal tudi občutljivost hrbtenice (dobro bi bilo, da ga obiščete takrat, ko imate težave z njo), njeno gibljivost in preveril, ali vaši znaki resnično govorijo tej teoriji v prid. Če je temu tako, bost kakšen dan ali dva mirovali (ne pa tudi negibno ležali), vzeli kakšno zdravilo s paracetamolom, kasneje pa počasi razgibavali hrbtenico, dokler se ne bo stanje popolnoma popravilo. Bremena dvigujte iz počepa. Če ste kje izpostavljeni prepihu, priporočam, da si kupite širok zaščitni pas za križ in ledvice.

Tveganje za raka se z izogibanjem alkoholu in kajenju ter skrbno prehrano uspešno znižujete (ne le to, tudi tveganju za srčno-žilne bolezni!). Če menite, da v vašem življenju manjka redno gibanje, potem ga dodajte. Koristilo bo tako vašim težavam z morebitnimi hemoroidi kot hrbtenici! Če pa trenirate košarko le enkrat mesečno in takrat intenzivno, pa vam hrbtenica verjetno ni najbolj hvaležna …

Lepo vas pozdravljam – in pot pod noge do zdravnika!

Irena

P.S. Za zdaj, dokler vas resno skrbi in se s tem obremenjujete, pa vam odsetujem intentivno brskanje in prebiranje dodatne literature ter obiskovanje spletnih strani, ki podrobno opisujejo različne simptome, saj vam povem iz lastnih izkušenj, da boste “zboleli” za večino bolezni, ki so tam opisane! 🙂

New Report

Close