Najdi forum

Znaki CP pri dojenčku

Pozdravljeni,

pri naši 3 mesečnici imamo težave s povečanim ekst. vzorcem. Pogosto križa nogice, a le ko ima pokrčene, iztegnjenih ne križa. Ko ji kaj ni všeč se zatgne nazaj in pri tem iztegne tudi nogice, da so čisto trde. Pri previjanju se pogosto opira na stopala in dviguje ritko. Kravice sicer rada pase, a ji pri tem ena roka vedno ostaja nakoliko zadaj. Skrbi me, da bi vseto lahko bili znaki CP. V razvojni amb. še nisva bili. Je pa res, da smo jo zaradi refluksa zelo veliko nosili pokonci. Nazaj se zateguje tudi na previjalni mizi in pogosto takrat, ko ne more zaspati. S fantom se trudiva se upštevati baby handling, a ko jo pestuje kdo drug temu ni vedno tako. Pri porodu oz. med nosečnostjo zapletov ni bilo. Pogosto krči nožne prste. Sicer dlani razpira in grabi viseče igračke. V naročju oz. ko jo nosimo pa še vedno stiska pesti
Kaj svetujete?

Hvala za ogovor in nasvet.
LP
Tina

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani,

zaradi Vašega boljšega občutka in preventive za deklico, zaprosite pediatra za napotitev v razvojno ambulanto ali pa naj vas pediater napoti na ustrezno fizioterapijo.. Če se deklica res veliko zateguje in je ena stran (desna, leva) bolj aktivna, bi ji nekaj fizioterapije lahko samo koristilo.To ne pomeni, da ima deklica CP, boste pa izpopolnili handling in to je koristno za vsakega otroka. Pa še bolj mirni boste, ko boste imeli pravo informacijo o razvoju otroka. Vse dobro vam vsem želim. Marija

Marija Božič www.soncek.org

Pozdrav. Nas fantek je nedonosencek,kotigirano je star 9.5 meseca. Ce ga posedem lepo sedi,se igra se v sedecem polozaju zavrti za 360 stopinj. Vendar se sam ne poseda! Kravice lepo pase,z palzenjem po trebuhu naprej in nazaj pride kamorkoli,2t se postqvlja na 4 in se guga,kobaca pa ne. Ne postavlja se na nogice. Razen vcasih v narocju,nogice pa naredi zelo trde. Prav tako se ni razvil pincetnega prijema,ne trka z kockami,….. ali obstja moznost cp ali me po nepotrebnem skrbi? Zelo zaskrbljena mamica. Naj povem da smo vodeni v razvojni,zadnji pregled je bil 16.9 in je bilo vse bp.

Pozdravljeni. Moja hčerka je stara 10 tednov oz.dva meseca. Opažam da se zelo zateguje nazaj, ko spi ima glavico in ritko skoraj skupaj tako je usločena. Večinoma ima rokice v pesti. In pokrčene nožne prstke. Pediatrinja je rekla da ima ekstenzijski vzorec in da je hipertona. Ob porodu je bila sepsa. Razvojno imamo šele 4.avgusta. bratec ima cerebralno paralizo blage oblike in me zelo skrbi za mojo hčerko. Ali so to zaskrbljujoči znaki? Na kaj se naj bom pozorna? Hvala za odgovor. Lp

Spoštovani,
glede na izkušnje s sinom, je razumljivo, da ste prepoznali nekatere znake hipertonije, ki lahko nakazujejo spastičnost ali pa ne. Očitno je pediatrinja deklico napotila v razvojno ambulanto in do takrat, ko imate pregled, jo dobro opazujte, da boste tam povedali čim več informacij. Položaj telesa in stiskanje pesti sta že dva taka simptoma, opazujte tudi ali prekriža nogice, ko jih stegne. Tudi način kako sesa opazujte. Kaj se z njo dogaja v spanju (se pogosto zbuja, ima trzljaje, joka brez vzroka,…). Preverite tudi t.i. “Morov refleks” : ob nenadnem glasnem zvoku se otrok strese in “zakrili” z dvignjenima rokama (in glavo) nazaj.
Deklica je še majhna in ti prvi znaki, ki ste jih opazili, se z RNO fizioterapijo in predvsem pravilnim rokovanjem odpravijo, če je to le gibalna težava v otrokovem razvoju. Pravilno rokovanje pa verjetno poznate, saj so Vam ga morali pokazati že pri sinovi diagnozi. Največ kar lahko naredite sami je, da jo imate v pravilnem položaju, ko jo hranite, previjate, pestujete, med spanjem in to ves čas. Najboljši je položaj “školjke” – rami malo naprej, glavo pa podložite, pod kolenčka in mednju pa zvijte majhno brisačo. Mogoče imate pa še kak pripomoček od sina.
Vse te napotke zahtevajte bolj podrobno tudi v razvojni ambulanti. Bom pa vesela, če se boste še oglasili, kako delate in kaj so Vam povedali. Lahko me kontaktirate na [email protected] ali 041 770 683. Pri Zvezi Sonček imajo kar nekaj oblik podpore in informacij za mlade starše, ki so včasih drug drugemu velik vir podatkov.
Vse dobro vam vsem želim in lep pozdrav. Marija

Marija Božič www.soncek.org

Pozdravljeni!

Hvala vam za izčrpen odgovor. Moj bratec ima cerebralno paralizo, moja punčka je edinka. Kako to mislite kako sesa? Oz.kako je narobe hranjenje? Mi lahko malo več pojasnite. Ja opažam da v spanju večkrat se zdrzne kot bi se nečesa ustrašila? Kaj to je tudi znak? Hmmm…glede joka je pa tk…da veliko joka,sploh v vozičku in ladar ni na rokah. Je to tudi znak? Na kaj točno naj bom pozorna? Da bom povedala v razvojni. Sm pa zelo zaskrbljena. Ker si zelo želim da bi moja pinčka bila zdrava kot njeni vrstniki.

Pozdravljeni. Hvala za izčrpen odgovor. Moj bratec ima cerebralno. Moja punčka je edina. Kako to mislite kako sesa? Na kaj naj bom pozorna pri hranjenju? Res je da je nemirna pri hranjenju,se zelo zateguje nazaj pa obvezno se hrani tako da prov se sliši kot da lovi zrak. Je to tudi znak cerebralne? V soanju večkrat trzne kot bi se nečesa ustrašila. Joka pa zelo veliko, sploh kadar ni na rokah in ne prenese vozička,zelo joka. Kaj vse točno naj opazujem,da bom vedla kaj povedat v razvojni. Hvala vam.

Spoštovani,
nisem Vas želela še bolj obremeniti z temi informacijami. Žal sem tudi Vaše prvo pisanje napačno razumela – CP ima torej Vaš bratec in ne hčerkin bratec. In drugače razumem tudi Vašo bojazen. Verjetno Vam lahko nekaj navedb v prejšnjem odgovoru razložita tudi Vaša starša, saj sta v prvih mesecih po rojstvu Vašega brata soočala s podobnimi pomisleki. Tako Vas bosta tudi najbolj pomirila. A ne glede na to, kaj boste izvedeli v RA, Vaša punčka ni bolna. Koliko so njeni odzivi zares neobičajni, Vam bodo povedali in mogoče naredili še kako preiskavo. Mogoče pa le Vi vidite v vsakem njenem vedenju kako “posebnost” na osnovi izkušenj v Vaši primarni družini. Pri tako majhnem otroku je težko reči kaj konkretnega tudi glede odzivov pri hranjenju, spanju, joku… Še enkrat pa bi le opozorila na to, da jo držite tako, da preprečite to zategovanje nazaj in bo ostalo lažje. Počakajte do pregleda v RA in glede na njihovo mnenje v primeru, da boste napoteni na fizioterapijo, se oglasite in takrat Vam lahko posredujem interno gradivo za ravnanje z otrokom, ki so mu diagnosticirali težavo v razvoju. Upam pa, da ne bo potrebno. Ob hčerkici bodite veseli in čim manj se obremenjujte s strahovi, bodite predvsem ljubeča (ne prestrašena) mama, kajti to je edino kar od Vas potrebuje.
Vse dobro. Marija

Marija Božič www.soncek.org

Pozdravljeni, zopet vam pišem. Zelo sem zaskrbljena! Popolnoma psihično na tleh. Moja punčka je stara 5 mesecev, še vedno se zelo zateguje, zdaj tudi zelo križa nogice, in drgne nogico ob nogico. In kadar se jezi se čisto napne. Od rojstva opažam pri hranjenju, da se nemirno hrani, večkrat joka vmes. Razen ponoči. Takrat se nahrani brez problemov in zategovanja. Bile sva pri gastroenerologu, ki pravi da ne vidi posebnosti. Sedaj sva začeli z gosto hrano, ona med hranjenjem nd vem kako bi vam opisala spušča take trde zvoke in se cela napenja, včasih tudi joče. Nelaj časa se je mož hecal da ona ko se hrani od ugodja “renči” zdaj pa meni to ni več smešno. Prov zateguje se pri hranjenju tudi z gosto hrano. Sicer je ona dobro prehranjena, ima za svojo starost preveč kg. Naj vas spomnim da je bil narejen urgentni carski rez zaradi amnionitisa. In je bila mala septičnega videza, prejemala je dvotirno antibiotično terapijo. Narejen je bil UZ glave v porodnišnici ki je bil normalen. Vsekakor me zelooo skrbi za mojo punčko. Tudi ne čeblja tako kot njeni vrstniki in ne brbra. Zelo je drugačna. Drugače se rada igra z igračkami, jih daje v usta. Res da se rajši prevali na eno stran kot na drugo. Ko jo nosimo ima roke vedno narazen. Sm psihicno cisto unicena. Zelo me skrbi za mojo puncko. To so vsi znaki cerebralne paralize ne? Kaj lahko storim, kako se naj spoprimem s tem da moja puncka ni in ocitno nebo enaka drugim?! Razvojno imava nekje pri 6 mesecih, datuma se nimava. Hvala za odgovor. Lp

Draga mamica, le panike nikar. Vem, da Vas neznansko skrbi. Razumem tudi, saj sem sama šla skozi podobno izkušnjo in spoznala, da nas strah samo hromi ter nam jemlje tisto veselje, ki ga ob otroku lahko imamo. Vse kar naštevate pri svoji punčki je res malo podobno nekaterim znakom težav v razvoju in možno je, da je zaradi težav ob porodu prišlo do poškodbe. A ne vemo, koliko zares vedenje deklice odstopa od običajnega ali pa Vi vidite vse skupaj preveč negativno.Boj, ko boste pozorni na nekatere “znake” bolj izrazito jih boste videli.
Čim prej zahtevajte pregled v razvojni ambulanti, da boste v primeru, da ima deklica res kakšno odstopanje v razvoju, dobili jasno informacijo in začeli s terapijo. Prej ko začnete, bolj je učinkovita.
Mogoče Vas bodo pa pomirili in boste z veseljem opazovali otrokov napredek. Zavedam se, da Vas nima smisla prepričevati, da ne razmišljate, kaj bo z Vašo punčko v bodoče, dokler ne dobite potrditve za svoja opažanja in bojazni. Verjamem pa, da boste zmogli zdržati do pregleda v razvojni ambulanti, kajti vsako pretirano zaskrbljenost mame deklica zaznava in jo vznemirja. Vaša punčka je najprej in predvsem otrok, mala dojenčica in naj vam vsem bo v veselje. Če bo morda imela kasneje kakšne težave v razvoju, jih boste s pomočjo stroke uspešno reševali. Veliko podpore lahko dobite v okolju in tu smo tudi mi kot starševska organizacija. Starši z izkušnjo drugačnosti razumemo tudi te Vaše sedanje strahove in hkrati vemo, da nikoli ni tako hudo kot smo najprej mislili.
Zato tudi verjamem, da bo morebitna diagnoza manj težka kot se sedaj bojite. Sporočite, kaj boste izvedeli v RA in če boste potrebovali še dodatne informacije glede nadaljnjega sobivanja z deklico, nas boste poiskali in v družbi ter podpori drugih staršev, bo za Vašo družino malo lažje sprejeti realnost in otrokovo rehabilitacijo.
A sedaj je to le bojazen in nihče ne ve, kako se bo hčerka razvijala. Predvsem je pa preveč ne primerjajte z drugimi otroki, saj je vsako malo bitje edinstveno in neponovljivo.
Srečno in lep pozdrav. Marija

Marija Božič www.soncek.org

Pozdravljeni,

že cel dan prebiram forum, ker sem iz radovednosti ko sem v spletni brskalnik vpisala “zakaj se dojenček slini” prišla med teme CP in moram priznati, da me je kar malo zmrazilo.
Moja sedaj 2 meseca stari fantek je imel kar nekaj težav ob rojstvu. Zaradi nenapredovanja poroda je bil opravljen urgentni carski rez. Apgar 4,6,6. Potreboval je kisik. Najnižja zabeležena kratkotrajna raven kisika je bila 40%.Po aspiraciji zgornjih dihal in želodčka je potreba po kisiku padla. Slabo uro po porodu kisika ni več potreboval. Takoj se je tudi izboljšal mišični tonus. V nevrološkem smislu je bil opažen jitterness, hiperitabilnost. Seveda je bil opravljen tudi ultrazvok glavice, ki pa je bil normalen, navajam: evidentnih ultrazvočno vidnih morfoloških patoloških sprememb ni videti.
ob odpusto diagnoza: mila ali zmerna porodna asfikcija
Zaradi tega vsega smo bili napoteni v razvojno ambulanto in sicer pri šestih tednih. Tam je moj korenjak zdravnico naravnost očaral, dobro je vzpostavil očesni kontak, smejal se je na vsa usta, sledil predmetom z očmi, skratka zdravnica ni opazila nobenih posebnostih razen ojačenega mišičnega tonusa. Navede tudi nevrološko razvojno prisoten blag aksialni hipertonus, opistotonus.
Sprva mi fizioterapije ni predlagala ozr. je bilo rečeno da bo s pravilnim hadlingom vse izzvenelo, ampak se ob mojem prigovarjanju odloči za.
Sedaj, ko tako opazujem sineka opažam, da mu pasenje kravic ne gre dobro od rok… Glavico dvigne, ampak obe roki zateguje nazaj in se nekako čudno zvija… Pri podiranju kupčka čez rame se tudi cel zategne oziroma postane trd. Handlig priznam ne obvladam najbolje saj v porodnišnici tistih 10 minut kolikor so mi ga pokazali žal ni pustil dovolj koristnih informacij pri meni.Pesti občasno stiska, ampak ima tudi razprte. Nogi nista trdi in veselo binca z njima, med spanje sta v obliki žabice 🙂 Roki nosi v usta in jih veselo sesa. Včasih se tako čudno zvije kod da bi hotel narediti klobčič. Včasih se kar nekam zastrmi. Slini se zelo, ampak samo ponavadi preden se greva dojit-je možno da je to zaradi lakote. Je zelo miren otrok in malo joka, tudi težav z trebušnimi krči nimava. Na teži lepo pridobiva. Skratka malo me skrbi. Vem da dobivate na tisoč vprašanj, želela sem samo nekomu zaupati svoje skrbi in dobiti kako informacijo več oziroma kakšno spodbudno besedo.

Z lepimi pozdravi!

Spoštovani,
hvala za zaupanje in navedene podatke. Če še enkrat preberete svoje pisanje, boste našli veliko spodbudnega – tako s strani preiskav, razvojne pediatrinje kot iz lastnega opažanja. Tudi jaz na osnovi opisa ne prepoznam kake posebne težave. Omenjate handlig in razumljivo je, da tega priporočljivega rokovanja za vse malčke, takrat niste mogli osvojiti. Pokaže pa Vam ga lahko tudi (če je otrok še v obravnavi) nevrofizioterapevtka, če so otroka k njej naročili v razvojni ambulanti (RA) kot omenjate. Nekatere RA imajo tudi pisna navodila o pravilnem rokovanju.
Slinjenje v tem obdobju je običajno in težko je določiti koliko. Tudi tonus očitno ni pretirano močen, ker bi to opazili. Verjetno pa je malo večji, če je dete v položaju, ki mu ni ugoden. Zato so pravi prijemi pri rokovanju v položajih ob hranjenju, previjanju, obračanju, nošenju, pestovanju (npr. položaj lupinice: rami spredaj bolj skupaj, malo dvignjena kolena) dobrodošli za podporo gibalnemu razvoju.
Malčka opazujte, zabeležite si kakšen njegov gib, ki Vas bega, a ne imejte “prevelikih oči”. Lahko tudi fotografirate. Vse to boste pokazali in preverili pri naslednjem obisku pediatra in verjamem, da boste od tam odšli potolaženi. Včasih je mamin strah večja težava kot otrokove kretnje in vedenje. Tudi primerjave z vrstniki niso najbolj produktivne, saj se niti dva otroka ne razvijata ali odzivata enako.
Predvsem pa ne zamudite lepih trenutkov ob razvoju Vašega malčka, uživajte ob njegovih odzivih in če bo kdaj kaka težava, jo boste skupaj reševali, ko bo do nje prišlo.
Vse dobro. Marija

Marija Božič www.soncek.org

Tina, pozdravljeni. Mene zanima, kako je sedaj z vasim otrokom? Ste resili nepravilne vzorce?

Pozdravljeni.

Moja hcerkica je zdaj stara 6,5m in pri porodu je prislo do poskodbe vratnem misice, rada je imela stisnjene pesti s palcem navznoter. Zdaj je to popolnoma izvenelo na L roki, na D roki pa se to še vedno dogaja. In sicer kadar jo pestujemo,… Res me že skrbi, bi lahko to kaj pomenilo?

Naj omenim, da ko je na blazini ima obe rokici stegjeni, prijema predmete z obema rokama, jih daje iz ene roke v drugo, razen ko jo pestujemo. Drugače se obrača na trebušček in nazaj, pivotira… Poseda pa se še ne.

Bi po opisanem to lahko bil opzorilni znak CP?

Lp.

Pozdravljena draga Shuh,

 

najprej naj vam rečem, da nimate zaenkrat nobenega tehtnega razloga za skrb. Vnaprej skrbeti za kaj pa če je…nima smisla, kajti vsak stres mamice še kako vpliva na otroka, lahko mu zelo škodi in zato se temu dokler ni vse jasno in stokrat potrjeno nikar ne sekirajte, pa tudi, ko in če je potrjeno, je danes že tako napredovala medicina in ne le uradna medicina, tudi druge vrste terapij in zdravljenj, da nič ni tako črno, kot morda zgleda na začetku. takole na oko vam tukaj s tako skopimi podatki nihče ne more nič reči. ko bo čas zato, da bo reden pregled otroka, omenite vse pediatrinji in se z njo pomenite o vseh vaših opažanjih in skrbeh. V kolikor je karkoli utemeljeno glede na strokovna dognanja za kakšen koli sum na karkoli, sem prepričana, da vas bo pediatrinja ali pediater, poslal na nadaljnje obravnave v razvojno ambulanto in naprej k specialistom, ko bo za to čas. V kolikor mu ali ji ne zaupate, jo ali ga menjajte ali poiščite še drugo mnenje. vse se mora ugotavljati strokovno, ne preko spleta kar tako. in še ko imate vse dokaze, bodite optimistični. Nikar pa skrbeti ker kaj pa če… Do takrat nikar nobene panike. Do hčerkice se vedite kot bi se do zdrave deklice, ker to je in za takšno jo imejte, dokler se ne dokaže drugače, pa še takrat ravnajte z njo čim bolj običajno. Otroci, ki se rojevajo sedaj, so vsekakor drugačni od predhodne generacije, zato se njihova vedenja lahko razlikujejo, ni nekega vzorca, sploh pa je vsak otrok svoj butik. Npr. moj bratranec do petega leta ni spregovoril besede, stric pediater je bil ves iz sebe, lastnemu sinu ni znal pomagati, potem pa je ta sin po petem letu spregovoril in ker sta stric in teta z njim vedno ravnala kot da se povsem normalno razvija,  je postal odličen kirurg. Tako da…nikar nobene panike!!! Vse se bo uredilo tako ali drugače, tudi mnoge resne težave pri številnih otrocih do polnoletnosti izzvenijo. Kar pogumno naprej in čim več lepih trenutkov imejte, brez nepotrebnih skrbi lepo prosim.

______________________________________________ Zlo na svetu zmaguje takrat, ko dobri ljudje ne ukrepajo.

New Report

Close