Najdi forum

Zanima me kakšni so znaki alkoholika.

Lep pozdrav!
Prepoznavnih znakov alkoholika je več, ki jih najbrž vsi poznamo, saj zagotovo ni Slovenca, ki v svoji družini oziroma sorodstvu ne bi poznal kakšnega človeka, ki ima probleme z alkoholom.
Velikokrat pa se postavlja vprašanje kdaj človek postane alkoholik oziroma kdaj lahko govorimo o alkoholizmu.
Da bi si lažje predstavljali, kje je meja med razumskim pitjem alkohola in alkoholizmom sem pripravil kratek test, ki ga je za orientacijo izdalo društvo Anonimnih Alkoholikov.

Odgovori Da ali Ne na naslednja vprašanja.

1 – Si se že kdaj odločil, da boš nehal piti za en teden ali kaj, trajalo pa je le dva dni?

Večin nas v AA smo samim sebi in družinam obljubljali vse mogoče. Obljub nismo mogli držati.
1 DA 0 Ne

2 – Želiš, da bi se ljudje brigali zase, ne za tvoje pitje – do bi ti nehali govoriti, kaj naredi?

Govorimo le o lastnem pitju, o težavah, v katere smo zašli in kako smo nehali.
1 DA 0 Ne

3 – Si že kdaj preklopil z ene pijače na drugo v upanju, da se zato ne boš napil?

Mi smo preskusili vse načine. Pijačo smo razredčili. Ali smo pili le pivo. Ali nismo pili žganja. Ali smo pili le za konec tedna. Karkoli se spomniš, mi smo to poskusili. Toda če smo pili karkoli alkoholnega, smo bili navadno na koncu pijani.
1 DA 0 Ne

4 – Si zadnje leto, potem, ko si se zbudil, spil enega na tešče?

Potrebuješ požirek za začetek, ali da se nehaš tresti? To je precej zanesljiv znak, da ne piješ “družabno”.
1 DA 0 Ne

5 – Zavidaš ljudem, ki lahko pijejo, ne da bi zašli v težave?

Prej ali slej se nas večina čudi, zakaj nismo kot drugi ljudje, ki lahko pijejo ali pa ne.
1 DA 0 Ne

6 – Si imel zadnje leto težave v zvezi s pitjem?

Bodi odkrit! Zdravniki pravijo, če imaš težave z alkoholom in kar naprej piješ, bo še slabše – nikoli boljše. Nazadnje boš umrl ali končal v kakšni ustanovi do konca življenja. Edino upanje je, da nehaš piti.
1 DA 0 Ne

7 – Povzroča tvoje pitje težave v družini?

Pitje problemov ni rešilo nikjer in nikoli.
1 DA 0 Ne

8 – Kdaj na zabavi poskušaš dobiti še “ekstra” pijačo, ker ti ni dovolj?

Večina nas je “nekaj” spila pred začetkom, če smo mislili, da bo zabava take sorte. In če pijače niso stregli dovolj hitro, smo šli drugam, da bi dobili več.
1 DA 0 Ne

9 – Si govoriš, da lahko nehaš piti, kadar hočeš, pa se vendar napiješ spet in spet, čeprav tega ne nameravaš?

Mnogi od nas smo se v mislih varali, da pijemo, ker hočemo.
1 DA 0 Ne

10 – Si zaradi pitja “delal plave” ali “šprical šolo”?

Mnogi med nami sedaj priznamo, da smo velikokrat “vzeli bolniško”, v resnici pa smo imeli “mačka” ali smo bili pijani.
1 DA 0 Ne

11 – Imaš spominske luknje, se ti “strga film”?

“Strgan film” je, ko pijemo ure ali dneve, pa se tega ne moremo spomniti. To je precej zanesljiv znak pitja alkoholika.
1 DA 0 Ne

12 – Se ti kdaj zdi, da bi bilo tvoje življenje boljše, če ne bi pil?

Mnogi od nas smo začeli piti, ker se nam je zdelo življenje potem boljše, vsaj za nekaj časa. Pili smo, da smo živeli in živeli, da smo pili. Bili smo naveličani, da smo vsega naveličani.
1 DA 0 Ne

Kakšen je tvoj rezultat?

Si odgovoril DA štiri ali večkrat? Če si, imaš z alkoholom resne težave in na tej točki že lahko začnemo govoriti o alkoholizmu

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Nakladanje!
Kadil sem dolga leta. začel sem grdo kašljat . Zvečer sem rekel: Dovolj tega sranja smrdljivega ! Minilo je že 12 let in od takrat nisem prižgal niti en cigaret.
Pil sem ..ma kar dost. Ker imam delo kjer se odločam o pomembnih zadevah vsak dan in ker sem veliko v avtu..Kje je meja? Dovolj . Od danes naprej pijem samo vodo kavo in čaj..TAKO JE ŽE 7 LET!
Vse ostalo so samo nakladanja!
Sedaj sem odvisen od pljuvanja po komentarjih..JBG

New Report

Close