Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Duševno zdravje Zmeraj eno in isto, moja samozavest ali kateri hudič je to

Zmeraj eno in isto, moja samozavest ali kateri hudič je to

Pozdravljeni.

Evo, pa sem se odločila še sama napisati par stavkov, oz ni druge ker rabim pomoč.
Stara sem 32 let, komunikativna, na ven neverjetno sproščena in odprta polna življenja (zakaj boste zvedeli v nadaljevanju) poročena + 2 otroka, dobro situirana, z višjo izobrazbo, skratka priskrbljena..čedna bi lahko rekla, no ja, ja čedna, moški so me imeli zmeraj radi. Čeprav se meni moje noge zdijo prekratke, prsi premajhne, rit viseča….ah..da ne nadaljujem.
No pa preidimo k mojim težavam.
Kako naj se neham obremenjevati s tem kaj pravijo drugi, kako naj neham konstantno misliti na to, ali se sem naredila dober vtis. Kako naj mi bo malo bolj vseeno. Povsod b rada cvetela, bila prva. Pa mi pogosto uspe ravno nasprotno, ker se preveč trudim in premalo zaupam sama vase. Oče in mama mi nikoli nista dajala občutka pretirane zaželjenosti. Mami se mi zdi sem bila pogosto v napoto. Pogosto mi odmeva v možganih,..nisi dovolj dobra, nisi u redu, niti prava, nisi to nisi ono…Kako naj se tega lotim, kako naj svoje možgane prepričam, da sem ok, da sem fejst punca, da mi nič ne manjka…KAKO!? Celo življenje živim tako kot drugi hočejo. Poročila sem se s taprvim “tapravim”, naredila “tapravo” šolo, imela otroke takrat ko je bil “pravi” čas, urejena sem tko kot se za osebo mojih let spodobi..lepo se obnašam,..skratka delam vse tisto kar se od mene pričakuje. Občasno se mi potem utrga in bleknem kakšno trapasto v varnem okolju ali pa ga grem zažurat in potem plešem celo noč in me potem abnormalno daje slaba vest!!! (da ne bo pomote, nikoli ne pride do nobenega razvrata ali česa podobnega)…Skratka nesrečna sem, prazna. Za povrhu imam poleg sebe človeka ki me ne navdihuje, ne pomaga mi čez to, kot ena megla je, ki mi daje še bolj občutek, da moram nekaj naredit z življenjem.On je samemu sebi dovolj, zaprt sam vase…
Kako naj začnem ali obstaja kakšna skupina za samopomoč, terapevt? Že tudi antidepresivov sem se morala poslužit..Ampak to nikamor ne pelje.
Pomagajte mi.

Draga Bobrica,

res tvoje težave najbrž izhajajo še iz otroštva, ko ti starša nista vlivala občutkov samozavesti in pozitivne samopodobe. Vendar, tukaj si sedaj ti, odrasla oseba z lastno družino, s težavami, ki se jih sicer zavedaš a ne veš kako bi se jih lotila. Vsekakor ti priporočam obširnejšo obravnavo pri psihoterapevtu in tudi vključitev v samopomočno skupino. Mislim pa, da moraš v vsakem primeru najprej razčistiti ali se boš podala na pot sama ali s svojim partnerjem. Premisli ali njegovo nerazumevanje tvojih težav izhaja iz njegove nevednosti in ali ga resnično ne zanimajo tvoja čustva ali pa morda samo daje tak videz. Brez pogovora z njim ne bo šlo. Razčistita kako naprej, koliko je kdo od vaju pripravljen tvegati za lepše skupno življenje. Šele potem se boš lahko odločila kako boš spreminjala svojo osebnost. Do takrat pa si poskušaj narediti seznam aktivnosti, ki se od tebe “pričakujejo” in seznam, ki si jih ti resnično želiš početi. Takoj ti bo bolj jasno kaj moraš storiti in ko boš imela pred seboj trden cilj, te ne bo toliko zanimalo kaj si o njem mislijo drugi. Poskusi! Srečno in oglasi se še kaj.

Maja Kunčič

Draga “Bobrica”!

Prosila bi te za pomoč pri odločitvi.

Namreč, na tvoje sporočilo je včeraj popoldne prispel odgovor, za katerega nekako ne vem-o, kaj bi z njim. Ne bi radi, da ga samo izbrišemo-ker potem nikoli ne boš vedela, da je bil odziv na tvoje pisanje. Ne bi radi, da ga samo avtomatično objavimo-ker te morda lahko prizadene. Vprašanje je tudi, kako bi izpadlo, če ga objavimo po delih in ga zraven komentiramo.

Priznam, ne vem prav dobro, kaj bi bilo najbolje storiti. Morda je tudi to ena izmed dobrih idej, da ti poveš, kaj bi rada: da ga sploh ne prebereš, da ga hočeš videti v celoti oz. …MOŽNOSTI JE GOTOVO KAR NEKAJ. Morda se lahko oglasi še kdo od vas in pove svoje mnenje o objavi sporočil in odgovorov, ki znajo biti “SPORNI”.

Glede na vaš odziv bom lažje vedela, kako in kaj. “MirjanaM”, skupaj z drugimi pa tudi tebe vabim, da pred končno odločitvijo napišeš še kaj na to temo. Rada bi, da veš, da je tudi tvoj odziv dobrodošel, je pa res, da so tvoje besede mestoma neustrezne in lahko koga prizadenejo.

Toliko za danes!

Maja

New Report

Close