Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija zmehčan hrustanec

zmehčan hrustanec

Po opravljeni artroskopiji levega kolena zaradi otekline na področju sklepne ovojnice mi je zdravnik povedal, da imam precej zmehčan hrustanec. Danes pa mi je osebnzdravnik povedal, da bom imela čez nekaj let sigurno obrabljen hrustanec. S čim se da ta proces upočasniti? Kakšna vrsta športa je priporočljiva, čemu se moram izogibati? Kaj pa hoja z nordijskimi palicami? Rada bi čim naredila vse kar se da, da bi hrustanec čim bolj občuvala. Stara sem 29 let.

Na splošno velja, da so za sklepni hrustanec kolena priporočljive telesne aktivnosti pri katerih se koleno giblje vendar ob tem ni izpostavljeno velikim obremenitvam. Najpogosteje se priporoča kolesarjenje ali plavanje, manj je priporočljiv dolgotrajni tek, še posebej če tečemo po trdi podlagi. Kar zadeva zmehčah hrustanec, strokovno to imenujemo hondropatija ali tudi hondromalacija pa ne drži povsem, da ta sprememba vedno napreduje v obrabo sklepnega hrustanca oz. artrozo. S primerno telesno aktivnostjo ter tudi z vzdrževanjem primerne telesne teže s kolenom najverjetneje ne boste imeli večjih težav.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close