zmedena zaradi AC
Pozdravljeni;
Vem, da ste o tem pisali že velikokrat pa vas vseeno prosim za odgovor. Noseča sem drugič pri starosti 32 let(prvi otrok zdrav). V družini imam otroka z DS (od sestrične hči) in nečaka z cerebralno paralizo, v dalnem sorodstvu pa še kar pet otrok z raznimi nepravilnostmi. Na merjenju nuhalne svetline v 13w1d sem imela naslednje vrednosti:
NT 2.02
Fetal HR 151
FL/BPD 40%
Samo merjenje sta mi izvajala dva ginekologa kar celih 50 minut (Prvi je menil, da je nekaj hudo narobe in je želel še mnenje izkušenega). Še isti dan so mi odvzeli kri za DHT in mi svetovali tudi amniocentezo. Izvid DHT pa ni pokazal večjega tveganja za kromosomske nepravilnosti:
Background risk 1:454 za trisomy 21
Adjusted risk 1:9081 za trisomy 21
Background risk 1:1146 za trisomy 18
Adjusted risk 1:22927 za trisomy 18
Background risk 1:3586 za trisomy 13
Adjusted risk 1:119517 za trisomy 13
AC mi niso odsvetovali, povedali pa so mi, da je tveganje za splav pri AC 1:100 in da je mnogo večje kot verjetnost da rodim otroka s kromosomsko napako. Svetovali so mi naj kontaktiram z vami. Lepo prosim še za vaše mnenje, ker sem čisto zmedena in na smrt prestrašena, da je z mojim otrokom kaj narobe.Rada bi se prepričala da je vse vredu pa me je strah da pri posegu (AC)otroka izgubim. Za AC več nimam veliko časa-zadnje perilo:9.9.2008.
Kot so vam že povedali so rezultati presejave zelo spodbudni in nič ne kaže, da nosite otroka z Downovim sindromom.
Če vas vsa ta zagotovila ne potolažijo in želite popolnoma zanesljivo diagnostično potrditev, da ima otrok normalen kariotip pa vam ne preostane drugega, kot da opravite amniocentezo.
LP