Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Zmedena glede načina gradnje

Zmedena glede načina gradnje

Lep pozdrav!

Imela bi nekaj vprašanj. Veliko sem na forumu že prebrala, veliko tudi ne – prizanam. Samo res je veliko objav.

Skratka….s partnerjem želiva zgraditi hišo. Imava pa nekaj omejitev.

Lokacijsko informacijo še čakava. Je pa tako, da parcela leži (žal) zelo blizu avtoceste. Sicer je dvignjena ampak se na parcelo seveda sliši hrup. Potem leži v arheološkem zaščitenem območju (se pravi predpregled z žličkarji – v najinem primeru ne pričakujem zapletov, ker tam že stoji hiša in ne bo nekih sond – sem že preverila), potem ležimo v SPA – poddoločila naravovarstvenega območja natura 2000 – živi v bližini en ogrožen ptiček. No ja, veternic ne nameravava graditi 🙂

Želela bi tudi hišo z ravno streho (vem, verjetno ne najbolj pametna odločitev), verjetno je po LI itak ne bova mogla narediti.

Skratka – sama nisva neka mojstra glede gradnje, imava nekaj prijateljev in žlahte, ki bi lahko pomagali. Nikakor se ne moreva odločiti ali naj gremo v samogradnjo, meni so všeč skeletne hiše (izključno zaradi bolj naravnega materiala)….

Seveda bi morala biti hiša glede na okolje dobro zvočno izolirana. Načrt sva okvirno narisala sama, po ideji neke montažne hiše. Gre za podkleteno hišo (ne v celotnem tlorisu), pritličje (cca 150 m2) in mansardo (cca 150m2).

Glede na to, da sem sama trenutno doma, bi želela urediti čim več stvari sama in zmanjšati stroške za papirje…Ok, tloris sva narisala. Seveda potrebujeva arhitekta, da stvari umesti glede na LI, okolje, glede na njegove izkušnje…dejansko na papir. Pri projektni dokumentaciji – če sama iščem vsa soglasja – ali me pride to potem ceneje kot če nekdo naredi zame cel projekt.

Vem, da ste na forumu za in proti montažni, skeletni gradnji ampak realno…ali gremo v samogradnjo (s tem, da živimo čisto na drugem koncu Slovenije kot je parcela in imamo majhnega otroka) ali a v nakup montažne/skeletne – ali so res take razlike v ceni, kakovosti itd. Če pomislim, da bi naslednjih nekaj let preživela vikende tako, da kuham za 10 tipov, otroka dam mami v varstvo…in to je to – nisem najbolj navdušena. Poleg tega živimo v najemu in je strošek visok za neko dolgotrajno gradnjo. Poleg tega – vse ki jih poznam, jih je klasična gradnja stala več, kot so pričakovali (ker mojstri rabijo nov material, pa tega niso upoštevali pa..), pri montažni pa naj bi bila cena taka kot na predračunu. Ne poznam pa nikogar, ki bi imel montažno hišo.

Potem pa me zanimata še dve stvari – okna. Glede na to, da se sliši avtocesto, kakšna okna/steklo so najbolj hrupno izolativna.

Pa še to. Mogoče se vam bo zdelo smešno ampak…glede na to, da je tam avtocesta, parcela pa je precej velika. Ali poznate koga, ki je na lastne stroške postavil protihrupno ograjo in iz notranje strani ciprese. Koliko ta ograja cca stane. In pa…ali obstaja kakšna inštitucija, ki ti izmeri tla na parceli – v smislu onesnaženosti z delci. Vem, da kompliciram in da je Slovenija relativno onesnažena z delci vsepovsod, ampak če bi pa to obstajalo in ne bi ob tem bankrotirala, bi pa to preverila, preden bi se vrgla v gradnjo. Te stvari so konec koncev pomembne.

Najlepša hvala za vaš ča in odgovore 🙂

UPS!!! ZAJEBALA SEM…….

Zdravo!

Vsekakor svetujem da si z možem ogledata kakšne hiše imajo v ljubljani,nevem sem že pozabla kak se jim reče, nekaj na J, po googlu malo razišči, uglavnem baje je zelo dobre kvalitete in ekološka, pa naredijo ti jo čist po želji in pri vsem ti pomagajo. midva sva pri njih naročila garažo z stanovanjem na vrhu, če bi takrat ko smo hišo delali vedla za to podjetje bi mi še hišo naredili. največ šteje pa to da so res poceni, celo hišo 100kvadratov na ključ dobiš za 66.000 evrov. mislim, to je res ugodno,če že maš zemljo…
Srečno!!

Se mi zdi, da je “montažna” imela v mislih JUTING.
Tu je seveda JARIS.
V bližnji okolici je tudi Jelovica.
Kar se tiče samogradnje : Lažja je izvedba v klasiki (klasični modularc, siporeks, debeljši opečni zidak).
Pri lesenih : Montažna zelo težko; lažja v tem področju je “Skeletna gradnja” lesene hiše. Za ta primer potrebuješ izurjenega tesarja , z kar veliko znanja in natančnosti; mirno roko in ostro oko. Pamet pri izvedbi sten in sama sestava stene, zunanje! Kar nekaj detaljev moraš predhodno naštudirat in določit. Uporabiš lahko les ki je “lepljen-lepljenec” ali žagan klasično. Ta zadnja je kritična zaradi sušenja/posledično zvijanja = pokanje stene, itd…… Seveda se da kvalitetno in primerno izdelat skeletno v lastni režiji (sem bil poleg ).
Imaš možnost, da kje nabaviš brune in tako izdelaš hiško. Kar komplicirano. Detalji!!

Glede kuhe : Nekaj časa že, a po pameti.

Glede dokumentacije : boš morala dobiti projektanta in se z njim pogovoriti.

Glede ograje : Je potrebno pogledat v Uredbo o rzvrstitvi objektov pri “Nezahtevnih in Enostavnih objketih”. Kako ti bo to dovoljevala LI. Se dogovoriš z bližnjim kmetom in ti postavi bale sena.:-))

Glede oken : Morda troslojna z različno debelino stekel; predvsem zaradi lastnega nihanja (lastne frkvence stekla) .

Kontrola tal z onesnaženostjo : Menim, da v kolikor niso kontaminirana , se ne-bi obremenjeval.

LP

kak nakladaš grezilo,da se mi niti ni dalo brat do konca, ….

o Jutingu se veliko govori, bolj malo dobrega….

veš kaj, o vsaki stvari je velik za povedat,slabega in dobrega, isto je o ljudeh, js pa mislim da si mora človek sam ustvarit mnenje ne pa po tem kar prebere na forumu sploh pa ne zgoraj primerljivemu komentarju,ki sploh ne razloži kaj in kako,samo udri mujo pa adijo, tak to ne gre, če maš kaj za povedat povej, drugače pa tiho bodi. sicer pa jaz bom upoštevala komentarje tistih ki so kupili hišo od tistega podjetja, ne pa od enih tretjih ki prenašajo čveke. pika

Tvoja pamet, tvoj denar…..

Dober Večer,
in kaj sem nakladal.
Sem napisal dejsta; prilimal linke , kjer je dodatno obrazloženo kako in kaj;
Napiši, kaj sem napačno komentiral.

LP

grezilo,lej ne da se mi…

ljudje tu gor sprašujejo za izkušnje, ne pa za prilimane linke, ker pogooglat znamo vsi……

lp

Berem tole in ne morem verjet.
Ne morem verjet in se načudit nesramnosti in primitivizmu podane reakcije uporabnika @montažna!!!

@grezilo
, berem vaše strokovne odgovore in sem prepričana, da to počnete iz preprostega razloga, ker želite ljudem, ki na forumu zastavijo vprašanje v resnici pomagati. Zato vam predlagam, da na idiotske reakcije tipa: “kak nakladaš grezilo,da se mi niti ni dalo brat do konca, …. ” sploh ni potrebno odreagirati. Seveda, če je na takšen način v resnici odgovoril uporabnik @montažna!!! in ne kakšno drugo pijano, ali pa vsaj močno zafrustrirano in moteno zahojeno bitje.
Sama sem hišo zgradila že zdavnaj. V vaših odgovorih pa še vedno najdem kaj, s čimer lahko pomagam svojim vnukom, ki se spravljajo k gradnji sedaj.
Grezilo, le tako naprej. V poplavi nakladanj ste eden izmed redkih uporabnikov, katerih mnenje in odgovor imata tudi “težo”.

Lepo vas pozdravljam,
Mojca

z vsem spoštovanjem gospa kajzarica-mojca, brala sem vaše komentarje drugje in res vam povem,ne bodite dvolični in predvsem,brigajte se za sebe.

lp

[/quote]

z vsem spoštovanjem gospa kajzarica-mojca, brala sem vaše komentarje drugje in res vam povem,ne bodite dvolični in predvsem,brigajte se za sebe.

lp[/quote

Sem šla še enkrat brat svoje odgovore. In ne najdem nikakršne podpore vaši tezi, da sem kjerkoli ravnala oziroma napisala kaj takšnega, kar bi v danem kontekstu lahko imela za prezentacijo svoje dvoličnosti. Zato bi vas prosila, da mi pošljete povezavo do vsaj enega mojih komentarjev, ki bi podprli vašo trditev. Seveda pa ta komentar ne sme biti iztrgan iz sredine povezovalnega besedila.

LP, Mojca

Tile iz jutinga so pa res vsiljivi…

“Grezilo” je vsej odgovoril na vprašanje avtorja teme…
Hrup se da rešiti s čimvečjo maso gradiv. 3 slojna zasteklitev je sigurno dobra. Še boljše bi bilo vezano okno, ki pa ga serijsko, ne vem kje pri nas- dobiš. Sicer pa ogromno napraviš z ustreznimi usmeritvami oken, vrat,… masivnimi gradivi… Z drevesi ne rešuješ dosti, saj hrup pride tudi od zgoraj navzdol…

Samogradnja?- dosti ne boste prišparali, saj je sodobna hiška precej zahtevna za izvedbo, Kvečjemu kaj dražje vas lahko pride:) Vendar pazi- samogradnja ne pomeni, da gradiš brez načrtov in gradbenega nadzora!

Ravno streho ti odsvetujem, pa sploh če boste sami gradili, ker dejansko ga ni v Sloveniji, ki bi to naredil brez da ti toči… Ravna streha, če ne bi hotela imet problemov, stane veliko…

Sicer pa, če gradiš sam, definitivno privarčuješ, midva sva polovico sigurno, ampak če bi pa se odločala za hišo danes, bi jo pa kupila, ker so tako poceni. Najina je sicer res iz zelo dobrih materialov in res velika, ampak rabiš veliko živcev za to naredit.

ravna streha se da sprojektirati in narediti brez kakršnegakoli tehničnega problema. Glede na zaščito pred hrupom, ki si jo želite, pa je popolnoma odlična izbira. Tako je hkrati tudi cenejša od klasične kapnice iz lesa.

Zdravo!
Če še iščete projektanta za izdelavo projektne dokumentacije in za kakšne nasvete glede gradnje, me lahko kontaktirate in vam pripravim ponudbo. Tel. št. 041 887 160

LP

Api – čas je da si najdete projektanta. Tako z debatami po forumih ne boste prišli daleč…Veliko projektantov se nahaja tudi na forumu “Pod svojo streho”. Tisto je tudi dober kraj za povpraševanje.
Sicer pa jaz poznam enega, ki je delal zame in ki ga lahko priporočim (ZS).

New Report

Close