Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija zmatran oz. utrujen

zmatran oz. utrujen

Pozdravljeni.
pred približno 3 leti sem začel opažat utrujenost pol 1leto in pol nazaj sem kar obležal na postelji od utrujenosti in bolečin v nogah in rokah po mišicah in v sklepih.po parih pregledih smo z zdravnico ugotovili da lahko gre za depresijo oz anksiozne motnje začel sem z cipralexom 6 mes. minimalno poboljšanje potem mi je psih. predpisala cymbalto in to 60 mg od avgusta 2009 je boljše ampak vsak dan sploh pa zjutraj utrujenost taka da komaj hodim potem ko je polovica dneva mim začnem pridobivat moč in zvečer 98% vredu tako stanje se naredi pa ni važno ali se gibljem ali v postelji ležim, moram še napisat da sem imel čudne vrtoglavice in občutke v glavi vsakodnevne ki počasi izginjajo res niso zdaj skoz prisotni pa tud bolečine so manj intezivne sam pa ta občutek šibkosti oz utrujenost nevem kako da si pomagam ali je mogoče kje drugje vzrok za vsak odgovor oz nasvet se vnaprej zahvaljujem lp.

Ali ste že kontrolirali ščitnične hormone?

O utrujenosti nasploh:

Lepo pozdravljeni!

ENKRAT MI JE ZDRAVNICA VZELA KRI IN DALA TESTIRAT TAKRAT MI JE NEKI REKLA ZA ŠČITNICO ZDAJ NEVEM ALI JE TO BIL TEST KAKŠEN NAVADNI ALI JE TO TEST ŠČITNIH HORMONOV SPLOH NEVEM A OBSTAJA RAZLIKA PA PROSIM ČE MI MAL RAZLOŽITE
HVALA IN LEPO SE IMEJTE.

Ja, potem ste osnovni pregled (vrednosti TSH …) že opravili in izključili to možnost. Vse, kar vas zanima o ščitnici (in še več) najdete na forumu

Če vam terapija z antidepresivi koristi, bo prav, da nadaljujete s to obliko zdravljenja in si pomagate še z različnimi oblikami “samoterapije”. Veliko informacij dobite tukaj: .
Cymbalta je potrjeno zdravilo tudi za zdravljenje fibromialgije, ker ima pozitiven učinek prav na zmanjševanje t e l e s n i h simptomov (bolečina, utrujenost …). Žal ne pomaga vsem bolnikom s FM.

pomagajte,kaj naj naredim da se mi bolečine vsaj zmanjšajo,ker da bi minile je
že utopija,nič ne pomaga vse terapije akupunktura,masaže telovadim zelo težko,to
ublaži bolečino momentalno,potem pa spet po starem.depresivna sem pa že tako,da me je strah,da bom pojedla preveč tablet,solze pa samo tečejo,tečejo,joj kako boli

Draga Nina, ali ste že poskusili s polaganjem toplih vlažnih obkladkov na najbolj boleča mesta? Kaj pa namakanje v topli vodi večkrat na dan? Ste že preizkusili vse možnosti medikamentoznega zdravljenja – ste obiskali protibolečinsko ambulanto? Obvladujete depresijo brez zdravil ali bi poskusili z antidepresivom (npr.Cymbalta)? Med bolečino in depresijo se neredko sklene začaran krog, ko posledica postane vzrok in obratno – vsakodnevna bolečina vas peha v obup in depresijo – obup pa nazaj ojačuje občutke bolečine.

Doživljanje bolečine je kompleksno občutenje, ki je posledica medsebojnega sovplivanja: telesa, duševnosti, naših osebnostnih lastnosti in okolja, v katerem živimo. Zato samo zdravljenje z zdravili pogosto ni uspešno. Ne smemo pozabiti, da so bolečine lahko pogojene tudi z duševnimi težavami, kar pa nikakor ne pomeni, da je oseba “namišljeni bolnik”.
Pomembno vlogo ima posameznikov odnos do bolečine. Slab vpliv predstavljajo npr. negativna pričakovanja, strah pred bolečinami, pesimizem in črnogledost. Pomembno je občutje nadzora nad situacijo, da se ne počutimo nemočni, temveč nekako sprejmemo bolečino kot del sebe in se odločimo za aktivno, zavestno spopadanje s sovražnikom. ( Ste morda že poskusili z izločevalno dieto? Kaj pa kakšna tehnika sproščanja, npr. EFT? Rahla telovadba, vaje, prilagojene vašim zmogljivostim? )

Če je le mogoče, bolečina ne sme postajati središče našega življenja. Če je le mogoče, se poskusimo preusmeriti, “zamotiti” z aktivnostmi, ki nas veselijo in tako bolečine lažje obvladujemo. (Razumem, na osnovi lastnih izkušenj, da je to kljub najboljšim željam in pozitivni motiviranosti mnogokrat zelo težko …)

Pri kroničnih bolečinah se je izkazalo, da najboljše rezultate doseže o s e b n o sestavljen terapevtski pristop, v katerega so vključeni r a z l i č n i načini zdravljenja, po potrebi tudi psihološka terapija.

Tudi povezovanje s sobolniki in čimveč informacij o tej temi lahko pripomorejo k lažjemu spopadanju z bolečinami.
Nekaj informacij o bolečini: ( in vsi prispevki spodaj …)

Še forum “Kronična bolečina“:

Toliko, draga Nina, če vam lahko kaj pomaga. Vse dobro vam želim!

Veronika

g.Veronika vse kar ste napisala,sem že predelala,jemljem cymbalto,lyrico in seveda močne
protibolečinske tablete.na žalost kljub mojemu upiranju,da bi bolečina bila središče mojega
življenj,se je to zgodilo.trenutno hodim k dr.Vrablu na Ptuj in njegova 10 dnevna terapija
pri kateri imaš v ušesu igle,mi pomaga,ko jih snamem pa v dveh dneh bolečine udarijo
nazaj,ampak vsaj te dneve lahko normalno funkcioniram in že to je za mene kot bi se prerodila.trenutno sem v hudih bolečinah in komaj čakam torka da grem po novo terapijo.
hvala za vaš prispevek,skupaj smo močnejši! Nina
p.s. a ima mogoče kdo izkušnje z Bownovo terapijo,zelo jo hvalijo in razmišljam
da mogoče bi pa tudi meni pomagala? Hvala za odgovore

Prebiram forum in se seveda prepoznavam med trpečimi tudi sama.
Pred slabim letom dni mi je bila postavljena diagnoza Fibromialgije, od tu dalje pa ne vem več niti tega, kaj od vseh težav naj kot problem izpostavim zdravniku, zato ga niti ne obiščem. Ker imam občutek, da me gleda kot hipohondra. Nekako bi še prenesla bolečine, saj zanje imam še kar visok prag, veliko težje je z utrujenostjo, ki se po moji oceni stopnjuje. V službi, kjer imam intelektualno delo, me zmanjkuje, enostavno zaspim. To je grozno.
Doma komaj zmorem najosnovnejše, sicer se zavlečem na fotelj in spim….pa se ne naspim in se počutim še bolj utrujeno. Imam občutek, da mi pešajo možgani, da postajam dementna.
Pribl. 3 leta sem jemala Cipralex, sedaj sem ga opustila, ker mislim, da ga ne morem neskončno dolgo jemati. Pa tudi zredila sem se nenormalno.
Grozno je, ni mi do družbe, ker sem utrujena, trpi družina…, mož me seveda ne razume, pa saj mu niti ne razlagam, kako se počutim. Ima odgovor na vse – premalo aktivnosti in gibanja.
Pa saj mi tudi gibanje ne prinese olajšanja, le še bolj sem utrujena.
Kot vidim, ni ničesar, da bi lahko z optimizmom gledala na prihodnost.

Draga Eka, razumem vaše počutje.

Kaj vam lahko napišem v vzpodbudo?

Bolniki se različno soočamo z boleznijo. Nekateri se odzivajo pretežno “razumsko”, usmerjeno k reševanju problemov, drugi se odzivajo bolj “emocionalno”, usmerjeno v zmanjševanje čustvenih posledic. Nekateri se lotijo težav s prepričanjem v možnosti rešitve, drugi s pesimistično naravnanostjo zapadajo v vlogo poraženca pred boleznijo. Najslabša od vsega je pasivna vdanost v usodo, ker pomeni občutek poraza nad boleznijo.
Uspešna prilagoditev naj bi pomenila, da bolnik bolezen “sprejme”, jo vključi v svoje življenje ter novi situaciji primerno spremeni svoje vsakdanje navade in ravnanje …

Meni so, naprimer, pri soočanju z boleznijo pomagale vsebine, ki sem jih zapisala tukaj:. Morda lahko pomagajo tudi vam.

Nekaj strategij obvladovanja bolezni, ki si jih lahko napišemo na list, da jim ne pozabimo vsakodnevno slediti:
aktivno spopadanje z boleznijo
problemsko, usmerjeno v iskanje rešitev
sprejetje situacije, na katero nimamo vpliva
– čimveč informacij o bolezni
– povezovanje z ljudmi s podobnimi izkušnjami
– izogibanje neadaptivnim odzivom (kot so: strah, pesimizem, obup, resignacija, zanikanje, skrivanje bolezni, nestrpnost, posledična konfliktnost … ipd.)
– iskanje institucionalne pomoči
– ohranjanje socialnih stikov
pozitivna duševna naravnanost
– itn. …

Pogumno v spopad s situacijo in vse dobro vam želim!

Veronika

Priporočam vam pisanje dnevnika samoopažanj: o počutju, zmogljivostih, dejavnostih, lastnih ukrepih, morebitnih terapijah… ipd. Tako boste po eni strani objektivizirali svoje počutje, lažje ugotovili, kaj vam povzroča poslabšanje in to tudi preprečili, po drugi strani pa z vsem bolj sistematično seznanili svojega zdravnika.
Pomembno je, da si opažanja zapisujete redno in po enakem sistemu.

Podatki, ki so lahko koristni:
– datum: (tudi del dneva – jutro, opoldne, večer, noč – če se težave pojavljajo z različno intenziteto)
– mesto in natančen opis težav
– stopnja težav: (npr. po lestvici: blage, zmerne, močne … /ali kako drugače/)
– trajanje težav
– stopnja oviranosti: (npr. po lestvici, ki pokaže, kako vaše težave vplivajo na vas v poklicnem in socialnem življenju ter na vaše aktivnosti v prostem času)
– morebitni spremljajoči simptomi
– dopolnilne navedbe: (vsi dodatni podatki, ki so lahko koristni, npr. zunanji dejavniki: obremenitve na del. mestu, prazniki, dopust, izpiti, vremenske razmere, določena živila, pomanjkanje spanca, menstruacija, duševno stanje, čustvene težave, prepir ipd.)

Če bi vaše težave kar vztrajale ali se celo stopnjevale, zapiske nesite s seboj k zdravniku.

Cymbalta for Fibromyalgia:

New Report

Close