Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Seksologija – želiva si spolnosti Zmanjšan libido zaradi zdravil?

Zmanjšan libido zaradi zdravil?

Pozdravljeni.

Imamo težavo, na katero ne najdem odgovora. Namreč, v preteklosti sem imel težave z drogo (heroin, 10 let odvisnik), zdaj sem na substitucijski terapiji (metadon, skoraj 3 leta), poleg tega pa zaradi srednje močne depresije jemljem še Cipralex (prav tako 3 leta).

Težava: moje spolno življenje (starost: 30, moški) v preteklosti je bilo pestro, zanimivo, nikoli težav z erekcijo, moj libido je bil velik…zadnjega pol leta, pa se je vse spremenilo. Iz tedna v teden se libido manjša, skoraj da več niti ne čutim potrebe po seksu, če pa že, je erekcija zelo kratka (morda 10 min) in tudi orgazma ne doživim. Orgazmi so redki, že v preteklosti sem imel težave z orgazmi, zdaj pa so se še povečali. Punca je mlajša 6 let od mene in ima “zdrav” libido, jaz pa ji žal ne morem nuditi skoraj ničesar več, otopel in spolno “nekoristen” sem. Razložim ji težavo, razume, a mislim, da ne bo dolgo – jaz pa tudi ne bom zdržal dolgo z osebo, ker ji pač ne morem nuditi nečesa, kar si želi – in to me razjeda!

Vprašanje: je možno, da moje spolno slo, v takšno meri, zavira Cipralex? Namreč pod stranskimi učinki je navedeno zmanjšanje spolne sle in zapozneli izliv…oboje sem doživljal, ampak zdaj zmanjšanje spolnega sla prišlo skoraj na nulo. Včasih si nisem predstavljal tedna, dneva brez spolnosti, če že nisem mogel s partnerjem, pa sem se samozadovoljeval – zdaj se mi ne da, nimam volje, deluje nekako brezpomensko – brezpredmetno, erekcija je nekje vmes… slaba.

Potreboval bi strokovno mnenje, saj bodo po mojem hitro padle opazke na moja leta zlorabe drog, ampak mislim, da ni to edini krivec, morda sploh ni krivec, je morda kriv metadon…? Sem že poizvedoval pri ljudeh, ki konzumirajo metadon, Cipralex, a nisem dobil preveč koristnih informacij.

Prosil bi za kakršen koli nasvet. Koga lahko obiščem (kakšne vrste specialista?). Poskusil sem tudi z manjšanjem Cipralexa, morda se je sama erekcija malo poboljšala, a psihično stanje ne! Pretehtal in žal sem moral zopet na predpisan odmerek, ki je 15mg/dan (metadon 40mg/dan).

Hvala za vse informacije.
LP,
S.

Spoštovani!

Najustreznejši naslov za informacije bo gotovo oseba, ki vam predpisuje terapijo.

Kar je dejstvo, da ste na substitucijski terapiji. To pomeni, da ste še vedno v odnosu s substancami, ki jih izbirate (jim dopuščate), da vam urejajo (oz. vplivajo) na kakovost življenja. Drugo dejstvo je Cipralex s funkcijo (tudi) zmanjševanja libida. O funkciji, zaradi katere vam ga je zdravnik/ca predpisal/a, niste nič sporočili.

Vendar sklepam, da gre za eno področje, ki je povezano z zdravljenjem odvisnosti od substanc, kjer je ob sedanjem načinu zdravljenja prizadeto še drugo področje, in to je spolna sla.

Poznam primere ljudi, ki so sprejeli skrajno resno odločitev, da abstinirajo – in uspeli. Morda je ogroženost libidinalne funkcije tudi pri vas klic, ki vam ponuja pomoč na poti resne odločitve za popolno in radikalno abstinenco pred opojnimi substancami. Tako ne bo ne metadona ne Cipralexa.

Lep pozdrav,

New Report

Close