Najdi forum

Kako varne hiše preverjajo zlorabo s strani mater, če sploh?
Mislim na vselitev v varno hišo zgolj zaradi koristi pri ločitvi.

Spoštovani “poteptani oče”,

pri individualnem delu z uporabnico varne hiše izhajamo iz njene zgodbe, njene resnice in temu verjamemo. Vedno slišimo zgodbe ene strani-zgodbe uporabnice, dočim zgodbe njenega moža, partnerja ne vemo, ne slišimo. Obe plati običajno slišijo Centri za socialno delo, kasneje (če so sproženi postopki npr. za razvezo zakonske zveze, zaupanje otrok/a v varstvo in vzgojo ter za določitev stikov in preživnine) tudi sodišča, sodišča so tudi tista, ki odločijo o predmetnih zadevah. Odhod v varno hišo je običajno vnaprej načrtovan, ženska mora zbrati ogromno poguma, moči in energije, da lahko odide od doma, da pusti svoj dom, svoje stvari, da dejansko odide v “neznano.” Ženska pred prihodom v varno hiše ne ve kam odhaja, kako bo tam, kaj jo čaka…Največkrat odhod od doma potegne za seboj celo vrsto sprememb-prešolanje otrok/a v drug vrtec, šolo, spremenjeni potni stroški če ženska hodi v službo, ženska nima več svoje socialne mreže ob sebi…V varni hiši imamo tudi varnostne ukrepe kot so tajnost lokacije, določeni kraji kjer so možna srečanja s prijatelji, sorodniki,…in vseh teh ukrepov se uporabnica varne hiše mora držati.
Težko verjamem, da bi ženska sprejela vse to samo z namenom, da bi zasledovala koristi pri ločitvi.
Vse dobro vam želim in srečno.

Katja, strokovna delavka v VHG

Spoštovana gospa Katja!

Samo “verjamete”. Nikoli niti kančka dvoma?

Potem ti sodelavka reče: “Eh Janez naivko, tudi pri moji ločitvi mi je odvetnica svetovala naj grem, a nisem šla zaradi otrok. Verjetno sem izgubila možnost, da bi bila danes oba pri meni in ne samo eden. Vendar v ogledalo se lahko še vedno brez sramu pogledam.”

Kako dolgo bi obratovalo podjetje, kjer ne bi imeli vpeljane kontrole kakovosti izdelkov, ampak bi samo zaupali zaposlenim? (retorično vprašanje)

hvala, poteptani_oce

nova
Uredništvo priporoča

[img]https://pbs.twimg.com/media/DX5do-7W4AI4Tp8.jpg:large[/img]

https://twitter.com/DrustvoDoor/status/972317568810848257

Spoštovani “poteptani oče”,

povedati vam moram, da niti osebno niti iz svoje strokovne prakse ne poznam primera, kjer bi odvetnik/ca svetoval stranki, najverjetneje mami, naj odide v varno hišo z namenom, da bi imela koristi v sodnih postopkih.
Naj še enkrat poudarim, da ženska za odhod od doma potrebuje ogromno moči in poguma in verjetno ne bi odšla od doma, če res ne bi bilo potrebno, hudo.
Vsekakor pa sistemi na vseh področjih vedno dopuščajo nekaj prostora za razne manipulacije in določeni ljudje prav ta “prazen” prostor verjetno uporabijo oz. zlorabijo tudi za lastne koristi.

Vse dobro vam želim,
Katja, strokovna delavka v VHG

New Report

Close