Zloraba
Upam, da bo tole prebrala tudi Vesna…pravzaprav je namenjeno njej.
Vesna…na žalost še daleč nisi edina. Tudi sama sem se v otroštvu kar naprej srečevala z neprijetnostmi, ko sem nemočno stisnjena množici v avtobusu predstavljal idelano žrtev iztirjencem, ki so izkoristili moje telo za otipavanje ali drgnejne. Kar velik čas sem se izogibala sorodniškim srečanjem, kjer sem bila izpostavljena sicer ne tako grobemu posegu sorodnika, pa vendar vsiljevanje poljubljanja, otipavanja….In tako se mi je na koncu zgodilo, da je bila tudi moja prva spolna izkušnja nezaželjena in izsiljena, ko je “prijatelj” izrabil priliko naivnega vabila. Še vedno težko uporabljam besedico posiljena, saj sem bila vzgojena v stilu,da ženska ne sem izzivati…torej sem v tistih letih ustvarila v sebi zapis., jaz sem kriva, jaz sem izzivala in zato sem pač dobila, kar sem dobila… pa vendar sem rekla ne …… in to pomeni zlorabljene!
In ravno zato, ker se to dogaja resnično velikemu številu otrok, se je o tem potrebno pogovarjati. velikokrat ljudje počnejo stvari, za katere se niti ne zavedajo, da puščajo posledice na otroški psihi. Zato, da se opozori starše, da poskusijo opazovati odnos okolice do njihovega otroka…da preprečijo vsiljena ljubkovanja, ki jih otrok noče. Da otoka naučijo, da njihov ne pomeni za svet ne in da če nekdo prestopi to mejo, ni kriv otrok ampak tisti, ki je to mejo prestopil.
Govoriti pa moraš o tem tudi zase…zato, da se v resnici zaveš, kaj se je pravzaprav dogajalo, da se zaveš,da kot otrok, pač nisi znala reagirati, da pa kot odrasla ženska znaš.Da postane to samo tvoja neprijeten življenska izkušnja, ki ti pomaga,da postaneš samo še lepši in boljši človek. Da se iz tega naučiš zavedati same sebe.
Pa še nekaj…karkoli ti je stric naredil, ti je že naredil. Toda prepuščanje občutku žrtve, pa si delaš sedaj sama sebi. Šele, ko boš začela dojemati,da si za svoje življenje odgovorna sama boš lahko začela živeti polno življenje in se boš iz žrtve spremenila v zmagovalko. To nima čisto nič veze s tem tvojim stricem…občutek maščevanja, te bo mogoče zazibal v trenutno zadovoljstvo, toda tvoji življenski problemi bojo ostali. Eno je razumeti, drugo je sprejeti….toda od tu naprej si sama, kot vsak posameznik. Živlejnej bo tako, kot si ga boš naredila. če boš pač želela ostati žrtev, boš to tudi ostala….. Toda iz lastnih izkušen ti lahko pvem, da je zmaga v sebi tako dober občutek, da se splača potruditi. Poišči pomoč, začni brati knjige, nauči se zaupati sebi in iz tega bo sledilo zaupanje do drugih ljudi.
Moja izkušnja? …oh, sedaj vem, da sem bila preplašena deklica, nisem pa bila žrtev. Jaz sem svoje življenje postavila na noge…tisto pa so bili”odrasli” moški, ki so bili na tako nizki stopnji, da se niso zavedali niti svojih problemov. Na nek način se mi smilijo,da so morali izkoriščati nemočno deklico….Nisem več nemočna deklica, ampak sem ženska, zmagovalka. Ženska, ki uživa v polnosti življenja in tu notri je tudi vsa lepota ljubezni in spolnosti. Vas resnica je v samozavesti in zaupanju v sebe.
Mislim, da je bilo že dovolj jasno povedano, da je razlika v uporabi MOČI.
Čisto banalen primer je lahko primer, ki ga je dal nekdo že zgoraj, glede plaž. Nekateri gredo na nudistično plažo, ker v tem uživajo, nekateri pa zaradi drugih razlogov in to se opazi.
Zloraba je prefinjena zadeva, ker se da skriti in zakamuflirati.
Pa še nekaj. Še dandanes nekateri strokovnjaki trdijo, da obstajajo lahke in trde droge, tako so nekateri mnenja, da ima čustvena zloraba manjše posledice, kot spolna. Pa to ni res! Zloraba je pretanjen mehanizem, ki vsebuje skrivnostnost, uporabo moči oz. svojega položaja oz. vloge, občutek sramu pri tistemu, ki je zlorabljen, ali celo občutek, da si je sam kriv za vedenje drugega. Tu ne govorimo o razposajenosti, o goloti v domačem krogu. Tu govorimo o ljudeh, ki so verjetno tudi sami bili zlorabljeni in veliko jih to nadaljuje v odnosu z drugimi, vendar tokrat ne več kot žrtev, temveč kot akter zlorabe.