Zlomljena trtica in posledice
Pozdravljeni,
sin, ki je zdaj star 15 let, si je pred dvemi leti zlomil trtico. Okrevanje je bilo dolgotrajno, saj se je šele po osmih tednih vrnil v šolo.
Zdaj pravi, da zadnje čase opaža, da ne zmore delati določenih gibov, npr. ko leži na hrbtu z dvignjenimi nogami se ne more istočasno dvigniti še z glavo, ker ga zaboli trtica ob stiku s podlago (upam, da sem razumljivo napisala). Ko je šel v kino gledati film dolg tri ure je s seboj vzel blazino, ki jo je imel takrat ob poškodbi in je kasneje povedal, da jo je na polovici filma moral podložiti, ker ga je začela boleti trtica. Sedenje v šoli pa mu ne dela težav, ker pravi, da sedi pod drugim kotom. Ko sem mu potipala trtico je čutiti kot da bi bila preveč vraščena navzven. Čuti se prav drugače kot pri meni.
Zadnje 4 mesece trenira tudi nogomet. Je možno, da so se stvari poslabšale zaradi tega? Ker prej je bilo videti kot da zlomljena trtica ni pustila posledic. Sama sicer dvomim v to, sprašujem pa, če je to možno.
Zanima me ali so te posledice normalne ali se je pač s tem treba sprijazniti, da bo imel s trtico težave celo življenje. Glede na to, da je mlad in je celo življenje še pred njim. So smiselni kakšni nadaljnji pregledi?
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
priporočam, da sin opravi slikanje križnice s trtico z magnetno resonanco, nato pa, da pride(ta) na pregled.
Nogomet zelo verjetno stanja ni poslabšal, saj je trtica obremenjena predvsem pri sedenju.
Pozdravljeni,
danes sem dobil mnenje MR preiskave levega kolena.
V mnenju piše naslednje:
V sklepu je fiziološka količina tekočine
Medialni kolateralni ligament je ohranjen
Lateralni kolateralni ligament in iliotibialni trakt sta ohranjena
Tetitva kvadricepsa in pateralni ligament sta ohranjena
Literalni meniskus je ohranjene oblike ter intenzitete signala
Medialni meniskus je ohranjene oblike ter blago zvišane intenzitete signala v posteriornem rogu – degeneriran
Zadnja križna vez je kontiuniranega poteka in primernega signala
Sprednja križna vez je izrazito zvišanega signala ter izrazito zadebeljena – popolna ruptura, ob narastišču na femur je nekaj cističnih kolekcij velikosti do 12mm, na narastišču na tibijo ma cistice velikosti do 2mm
Proksimalni tibiofibularni sklep je brez prepričljivih posebnosti
Področje Hoffa maščevanja je primerno
Petelofemoralno je debelina hrustanca videti še ohranjena
Hrustanec medialnega ter lateralnega kompartmenta tibiofemoralno je ohranjene debeline
Signal kostenga mozga prikazane kostnine je primeren
Mnenje: Popolna ruptura ACL. Blago degeneriran medialni meniskus.
Zanima me, ali bi bila potrebna operacija kolena, ali se da to pozdravit, izboljšat z vajami.
Hvala za Vaš odgovor
Pozdravljeni,
mislim, da sem vam že odgovoril po mailu (enako vprašanje sem prejel na mail).