Najdi forum

Oprostite, spet vas nadlegujem. Danes je en teden po operaciji. Na prevezu v ponedeljek je bilo vse v redu, vendar me bega, daso prsti (posebno palec) še vedno otekli, roka ob gibanju prstov še vedno precej boli, posebno zvečer (v mirovanju ne). Je običajno, da nekako čutim ploščico? Kontrolo pri kirurgu   imam v sredo (čez 1  teden).

Hvala in lep pozdrav.

To, kar navajate, je po takšnih operacijah pričakovano. Oteklina in bolečine običajno vztrajajo več tednov, se pa postopoma manjšajo.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Najlepša hvala, mi je veliko lažje. Lp

Prosim.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani, spet ne morem brez vas. Po dobrih treh tednih po operaciji roka sploh ne napreduje kljub rednemu razgibavanju tudi v hladni vodi. Zapestje je negibljivo, tudi palec, roka pretopla, rahlo otekla in se sveti. Bojim se, da imam sudeck (pred 13.leti sem ga imela pri zlomu desnega zapestja).

30.nov.imam že fizioterapijo, kontrolo pri kirurgu pa 13.dec.

Kaj lahko storim sama? Rada bi prišla prej k vam na pregled

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

v mirovanju priporočam višji položaj operirane okončine od prsnega koša, večkrat dnevno razgibavanje roke ter prstov v hladni vodi ter uporabo roke za lažja opravila (nikakor pa ne velikih in sunkovitih obremenitev!).

Za termin pregleda se lahko dogovorite s sodelavko – tel. 041 654 330. Dobro bi bilo, da s seboj prinesete tudi rentgenske posnetke zapestja po operaciji.

Hvala za hiter odgovor. Vse, kar predlagate, upoštevam in redno izvajam. Slike moram dvigniti v bolnišnici Celje. Bom poskusila vztrajati še ta teden.

Še enkrat hvala in lep pozdrav.

Prosim. Velja.

Spoštovani,

v tujini sem si pred 12 dnevi zlomila skafoidno kost v zapestju, ki ni dislocirana. Dobila sem mavec.

V Sloveniji so mi zaradi rane na dlani mavec zamenjali za mavčno longeto, zdaj pa so mi dali navikularno plastično snemljivo longeto. Rana se je medtem zacelila.

Od kar imam longete imam hujše pekoče v roki ter me trga. Imam občutek, da roka ni dovolj fiksirana oz. me boli ob vsakem premiku in stiku z longeto, zato si jo dodatno povijam s povoji, ki malenkost izboljšajo stanje. Zanima me, ali je to normalno, da imam hujše bolečine kot v mavcu oz.ali lahko grem nazaj in prosim za mavec? Ali morda naredite mavec tudi pri vas v Arthronu? Kaj svetujete?

Hvala in lep pozdrav, Mateja

Pozdravljeni,

predlagam, da greste nazaj in jih prosite za mavec. Lahko da roka ni dovolj fiksirana, pa tudi zlom še ni zaceljen (traja kar malo dlje). Kot nujni pregled bi vas morali vzeti prednostno.

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***
     7
    Odgovor na objavo uporabnika
    človek2008, 26.12.2011 ob 19:25

Pozdravljeni,
    pred dobrim tednom sem si poškodovala levo zapestje. Na rentgenu se je pokazal zlom in sicer: zlom distalnega radiusa z dorzalno angulacijo. Po repoziciji v splošni anesteziji je ponovni rentgen pokazal, da položaj ni dober. Kontrolo sem imela čez par dni. Pri ponovnem RTG se je pokazala “prisotna prikrajšava radiusa”
    čakam na operacijo, menda za vstavitev ploščice. v Bolnišnici bom 2 dni.

Naj povem, da imam prste tople, dobro razgibane, niti ne preveč natečene (že od prvega dne nošenja mavca). Pretiranih bolečin ni. Imam samo majhen občutek tesnosti mavca v zapestju.Verjetno je tam oteklina.

Zanima me sledeče: ker me je pa precej strah operacije ter pooperativnih bolečin:

– ali so po operaciji prisotne močne bolečine? ali bom zaradi tega v bolnišnici dva dni?
    -kaj po operaciji sledi? mavec ali longeta?
    – se čas celjenja kaj spremeni med operacijo ali če ima pacient samo mavec-brez operacije?
    -kdaj cca. naj bi bila roka za uporabo?

Se opravičujem veliko vprašanjem, vendar imam ogromen strah. Stara sem 57 let.

hvala in lp

Mimi

Pozdravljeni,

razumem, da vas zelo skrbi in da vas je strah operacije ter okrevanja po njej. Vedar naj vas ne skrbi preveč. Tovrstni zlomi so zelo pogosti.

Najprej naj poudarim, da je zlom distalnega dela radiusa, še posebej z dorzalno angulacijo, pogost pri padcih na iztegnjeno roko in se pogosto zdravi s kirurškim posegom, če kostni delci po repoziciji niso v ustreznem položaj, kot je to bilo pri vas.

Poleg vsega ostalega je zelo pomembno, da po končani operaciji in rehabilitaciji opravite meritve kostne gostote, saj gre pri tem pogosto za prikrito osteoporozo (krhkost kosti), ki jo je potrebno zdraviti, da preprečite naslednji zlom.

Pa k vašim vprašanjem:

– ali so po operaciji prisotne močne bolečine? ali bom zaradi tega v bolnišnici dva dni? Po operaciji bi lahko imeli bolečine, kar je nrmalno. Zaradi tega boste v bolnišnici prejemali infuzijo protibolečinskih zdravil, tako da bodo bolečine znosne in vsak dan nekoliko manjše.

-kaj po operaciji sledi? mavec ali longeta?

Običajno samo longeta za dodatno stablizacijo

– se čas celjenja kaj spremeni med operacijo ali če ima pacient samo mavec-brez operacije?
-kdaj cca. naj bi bila roka za uporabo?

Čas celjenja je odvisen od vrste zloma, kirurškega posega in vaše individualne hitrosti celjenja. Z operacijo se poskrbi za stabilizacijo kosti, kar običajno omogoča hitrejše celjenje in zgodnejši začetek rehabilitacije v primerjavi z zdravljenjem samo z mavcem. Brez operacije obstaja večje tveganje za nepravilno celjenje, kar lahko vodi do dolgoročnih težav, kot so bolečine in omejena gibljivost.

Želim vam uspešno operacijo in hitro okrevanje.

Lep pozdrav!

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

Živjo,

imam zlom distalnega dela radiusa in ulne desno

. Na prvem pregledu so mi slikali roko in rekli da naj ne bi rabil operacije. Cez nekaj dni naj bi mi odstranili tudi gips. Zanima me ali je možno da na naslednjem slikanju povejo da bom rabil operacijo. Zanima me tudi koliko časa bom rabil da se vrnem nazaj k športnim aktivnostmi saj od tega živim. Trenutno imam gips in nimam nekih bolečin ter gibam kot z normalno roko do sedaj nisem imel bolečin in lahko premikam prste normalno ter tako naprej. Sedaj me je pa začelo malce boleti.

Pozdravljeni,

sicer je to redko, vendar vedno obstaja moznost, da bi na naslednjem pregledu na podlagi rentgenskih slik ocenili, da je potrebna operacija. Včasih se lahko namrec po nekaj dneh premiki v kosti pokažejo bolj jasno, kar lahko zahteva drugačen pristop zdravljenja. Kljub temu, če ni znakov premika ali dodatnih zapletov, operacija zelo verjetno ne bo potrebna.

Kar se tiče vrnitve k športnim aktivnostim, bo čas okrevanja odvisen od resnosti zloma in vašega napredka pri zdravljenju. Običajno traja 4-6 tednov, da se kost popolnoma zaceli, nato pa je potrebna se rehabilitacija. Okvirno tako lahko racunate na 2-3 mesece.

Lep pozdrav

New Report

Close