Zlom stopalnice – sedem tednov po poškodbi brez gipsa, a še vedno zlomljeno
Pozdravljeni,
v začetku oktobra sem si zlomila stopalnico (diagnoza: Fractura ossis metatarsalis V. pedis sin.). Dobila hodilni dokolenski gips za 4 tedne (vmes enkrat kontrola, pa je bilo še vedno zlomljeno). Po 4ih tednih so mi odstranili gips, stopalnica je še vedno zlomljena, naslednja kontrola čez 4 tedne (naj povem da sem gips dobila šele 3 tedne po poškodbi). Vmes naj obremenjujem nogo do bolečine, hoja ob opori bergel, pri hoji naj uporabljam široko udobno obutev s čvrstim podplatom.
Zanima pa me, kako naj držim stopalo ponoči ali kadar dam nogo počivat na stol – ali je pomembno, v kakšnem položaju je stopalo proti nogi? Mora biti v istem položaju kot pri hoji (torej kot 90 stopinj), ali nima veze?
Lahko malo migam s prsti ali ne sploh – ker ne smem prepogibat stopala, samo s celim stopalom lahko stopim na tla.
Od nartne kosti na zunanji strani do prstanca na nogi mi “švigne” elektrika, ko se primem v tistem predelu… to me je občasno tudi tiščalo v času nošenja gipsa – če sem se npr. naslonila na nart (v postelji).
Povedali so mi, da se tak zlom celi zelo dolgo, in da je možno, da bo potrebna operacija (da mi vstavijo vijak). Ker je minilo že skoraj dva meseca od poškodbe, upam da le to ne bo potrebno… Če pa bo, je to kmalu ali je potrebno čakanje? (sprašujem zato, ker se bliža novo leto, pa da vem, kaj sploh lahko pričakujem)
hvala za odgovore in lep dan želim!
Dober dan!
Tudi jaz imam zlomljeno 5. stopalnico (Jonesov zlom). Problem je ker, se mi je poškodba ponovila (prvič sem si zlomil pred 5 meseci). Zdravnik mi je, ker sem športnik, predlagal da mi vstavijo vijak, saj naj bi to pospešilo celjenje. Zlom je “lep” in ni nobenega odmika. Pride z vijakom tudi kakšno tveganje?
Najlepša hvala
Spoštovani,
pri vsaki operaciji obstaja tveganej bakterijske okužbe, saj se vnosu bakterij v telo pri prehodu kože ne moremo povsem izogniti. Verjetnost okužbe je sicer majhna. Po tovrstnem posegu je potrebno računati tudi z odstranitvijo vijaka, saj v tem predelu le-ta pogosto draži, kar pomeni še eno operacijo po zacelitvi zloma.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
zanima pa me, kako naj držim stopalo ponoči ali kadar dam nogo počivat na stol – ali je pomembno, v kakšnem položaju je stopalo proti nogi? Mora biti v istem položaju kot pri hoji (torej kot 90 stopinj), ali nima veze? Toliko časa po poškodbi položaj stopala ni pomemben.
Lahko malo migam s prsti ali ne sploh – ker ne smem prepogibat stopala, samo s celim stopalom lahko stopim na tla? Lahko, vendar le do meje bolečine.
Od nartne kosti na zunanji strani do prstanca na nogi mi “švigne” elektrika, ko se primem v tistem predelu… to me je občasno tudi tiščalo v času nošenja gipsa – če sem se npr. naslonila na nart (v postelji). Zelo verjetno gre za začasno okvare katerega izmed kožnih živcev v tem predelu.
Povedali so mi, da se tak zlom celi zelo dolgo, in da je možno, da bo potrebna operacija (da mi vstavijo vijak). Ker je minilo že skoraj dva meseca od poškodbe, upam da le to ne bo potrebno… Če pa bo, je to kmalu ali je potrebno čakanje? (sprašujem zato, ker se bliža novo leto, pa da vem, kaj sploh lahko pričakujem) Z odločitvijo o morebitni operaciji priporočam počakati vsaj 3 mesece.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Prosim.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih