Zlom stopalnice (5.baza)
Spoštovani,
takšni zlomi se zaraščajo 6 do 12 tednov. To je tudi čas, v katerem lahko pričakujete vrnitev v nogomet.
Fraxiparine si boste zelo verjetno morali dajati vse dokler boste imeli imobilizirano stopalo (longeto, mavec…).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
LP
5.8 sem si pri hoji po stopnicah poškodoval stopalnico.
Na rentgenu je slika pokazala.na sum zloma V.stopalnice .Ponovni pregled 9.8 je pokazal , da je vidna poka V.stopalnice brez dislokacije.Dobil sem longeto za trideset dni,kontrola po potrebi.
Kako dolgo poteka rehabilitacija,da bom lahko normalno hodil,oziroma kako dolgo traja bolniški stalež
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
celjenje zloma začetnega dela pete stopalnice straja običajno od 6 do 12 tednov (glede na to, da je zlom brez premaknitve, pričakujte spodnjo mejo). Po tem času lahko pričakujete normalno hojo. Trajanje bolniškega staleža je odvisno predvsem od dela, ki ga opravljate.
Lep pozdrav,
Iztok PIlih
Spoštovani,
pred tremi mesci sem si zlomila V.stopalnico, sedaj je noga že v redu, občasno ob daljši hoji še občutim lažje bolečine. Ker treniram tek, me zanima kdaj bom lahko spet začela. Zdravnik mi je zapisal, da se s športom ne smem ukvarjati vsaj do začetka septembra, me pa zanima, če je bolje da počakam 6 mescev, kolikor naj bi se stopalnica celila, saj hočem da bo noga res dobro zaceljena, da ne bom imela še kasneje težav.
hvala, lp
Spoštovana,
za odgovor bi moral videti rentgenske posnetke zlomljene stopalnice. Čas zdravljenja zloma je odvisen od mesta in oblike zloma, od starosti ter od načina in uspešnosti zdravljenja. Ta čas je lahko od 3 tednov do 6 mesecev. Vsekakor pa je z obremenitvami pametno počakati vsaj do takrat, ko je zlom na rentgenski sliki jasno kostno pregrajen.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
18 letni sin si je pred 5 dnevi na nogometnem treningu zlomil 5. metatarzalo na levi nogi.
Šla sva na urgenco:
Stanje ob sprejemu: Večje otekline stopala ni,boleč je pritisk na V. metatarzalo,gibljivost gležnja in prstov je ohranjena. Brez NC izpadov.
Diagnostični postopki: rtg levo stopalo: zlom 5. metatarzale
Oskrba: dobi bergle,dokolenski nehodilni mavec s podporo za prste,dobi Rp za Fraxiparine 0,3 ml za 20 dni.
Prvi pregled na polikliniki je 20.9.2013.
Zanima me kaj menite o laserski terapiji poškodovanega stopala. Sin intenzivno trenira nogomet. Ali res pospeši celjenje oz. ali je sploh smiselno? Je možno do te terapije priti z napotnico?
Hvala,
Barbara
Spoštovana,
ali res laser pospeši celjenje oz. ali je sploh smiselno? Je možno do te terapije priti z napotnico?
Priporočam, da vprašanji naslovite na sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. na [email protected] ali na forum ARTHRON – fizioterapija.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni.
Imam zlomljeno 5 stopalnico in imam mavec že 4 tedne. Danes so mi na pregledu zamenjali mavec in sem dobil zdaj tega s peto za 14 dni. Ker se to že vleče dolgo,sem pa aktiven športnik,me zanima ali je možno kako pospešiti rast kosti v normalno stanje s kakšno prehrano ali prehranbenimi dodatki? Čeprav je noga v mavcu, me zanima ali je možno imeti napačno postavljeno nogo in da se zaradi tega toliko celi? Ker so vsi zdravniki bili presenečeni nad tem da se kost še ni zacelila,me zanima ali lahko s kakšnimi vajami ali pa s čemerkoli skrajšam čas noge v gipsu ?
V naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.
Lep pozdrav
Spoštovani,
ali je možno kako pospešiti rast kosti v normalno stanje s kakšno prehrano ali prehranbenimi dodatki? Ne poznam z dokazi podprtih dodatkov.
Čeprav je noga v mavcu, me zanima ali je možno imeti napačno postavljeno nogo in da se zaradi tega toliko celi? Teoretično možno, vendar malo verjetno.
Ker so vsi zdravniki bili presenečeni nad tem da se kost še ni zacelila,me zanima ali lahko s kakšnimi vajami ali pa s čemerkoli skrajšam čas noge v gipsu ? Ne. Čas zdravljenja tovrstnih zlomov je običajno okrog 6 tednov.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni. Pred petimi tedni sem si zlomila stopalnico desne noge. Najprej sem dobila longeto 4 tedne, nato gips s peto, vendar lahko obremenim nogo le na 10% teže. Prihodnji teden imam pregled (po dveh tednih gipsa). Mi bodo gips odstranili (glede na to, da zdravljenje traja 6 tednov) ter ali bom lahko hodila brez bergel, ko mi odstranijo gips?
Hvala za odgovor ter lep pozdrav
Spoštovana,
na obe vprašanji je odgovor zelo verjetno DA.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
4 tedne nazaj sem si zlomila skafoidno kost stopala ( Abruptio ossis navicularis dex.), in sicer zaradi spotaknitve ob robnik. Dobila sem mavec s hodilno peto in 4 dni nazaj so mi ga odstranili, dobila pa sem bergle.
Na izvidu izpred treh dni piše, da večjega otekanja ni, vidna pa je sufuzija v serorbciji v poteku 5.stopalnice ter nad glavico 2.-4. stopalnice. Kaj je to? ( če je to tisto pri prstih, imam akr malce modrikasto in ne vem,če je to normalno…morda tudi zaradi mraza?) Palp.bolečine nad navikularko medialno ni več, manjša palp. bolečnost je prisotna nad glavicami 2.-4. stopalnice.
Poleg tega so mi rekli, da naj razgibavam do bolečine, amapk mene po petih dneh boli še vedno kar takoj, ko želim stopiti s celotno težo na nogo…. Tudi, ko samo hodim. In ne morem normalno brez bolečine stopiti, brez da bi samo na peto, ker v nasprotnem primeru se mi zdi,da zašepam.
Na RTG so rekli, da abrupcija ni v kontaktu z navikularno in pokaže se tudi fisura medialnega dela navikularne kosti… Je to slabo ali dobro? Na koncu pa sicer piše, da je položaj dober.
Bolečine so normalne?
Do naslednje kontrole naj bi razgibavala gleženj in prste do bolečine ( mene kar prehitro boli, ali ej to po 5-ih dneh še normalno) ? Mi priporočate kakšne dobre vaje? ( na netu namreč nisem našla ničesar primernega).
Naslednji pregled imam šele 13.11., zato me kar pošteno skrbi, saj sem večinoma športno aktivna.
Koliko časa traja rehabilitacija in koliko časa bom rabila, da bom hodila brez bolečine?
Se lahko zgodi, da bom šepala?
lep pozdrav in upam na čimprejšnji odgovor,
LP,
Nemesis90
Spoštovana,
Na izvidu izpred treh dni piše, da večjega otekanja ni, vidna pa je sufuzija v serorbciji v poteku 5.stopalnice ter nad glavico 2.-4. stopalnice. Kaj je to? ( če je to tisto pri prstih, imam akr malce modrikasto in ne vem,če je to normalno…morda tudi zaradi mraza?) Da, to je podpludba v izvenevanju. Palp.bolečine nad navikularko medialno ni več, manjša palp. bolečnost je prisotna nad glavicami 2.-4. stopalnice.
Poleg tega so mi rekli, da naj razgibavam do bolečine, amapk mene po petih dneh boli še vedno kar takoj, ko želim stopiti s celotno težo na nogo…. Tudi, ko samo hodim. In ne morem normalno brez bolečine stopiti, brez da bi samo na peto, ker v nasprotnem primeru se mi zdi,da zašepam.
Na RTG so rekli, da abrupcija ni v kontaktu z navikularno in pokaže se tudi fisura medialnega dela navikularne kosti… Je to slabo ali dobro? To je dobro, predvsem pa je pomembno, da ni premaknitev odlomkov! Na koncu pa sicer piše, da je položaj dober.
Bolečine so normalne? Da, nekje 8 tednov od poškodbe.
Do naslednje kontrole naj bi razgibavala gleženj in prste do bolečine ( mene kar prehitro boli, ali ej to po 5-ih dneh še normalno) ? Da. Mi priporočate kakšne dobre vaje? ( na netu namreč nisem našla ničesar primernega). Obrnite se na sodelavko dr. Renato Vauhnik, dipl. fth. – [email protected].
Naslednji pregled imam šele 13.11., zato me kar pošteno skrbi, saj sem večinoma športno aktivna.
Koliko časa traja rehabilitacija in koliko časa bom rabila, da bom hodila brez bolečine? 8 do 12 tednov.
Se lahko zgodi, da bom šepala? Da, vendar malo verjetno.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
pred desetimi dnevi sem si zlomila 5. stopalnico, do včeraj sem imela hodilni mavec. Včeraj sem morala nujno kirurgu saj sem noseča in noge mi zatekajo. Odstranili so mavec. Kaj lahko sedaj pričakujem? Bo se stanje samo spravlo na mesto ali bom mogla po porodu na operacijo ker bo to da nimam gipsa samo poslabšalo situacijo. Hvala.
Spoštovana,
ne morem komentirati (moral bi videti rentgensko sliko zloma). Zelo verjetno (bi) se večino zlomov zacelilo tudi brez imobilizacije (mavca), vendar z več bolečinami in pogosto v premaknjenem položaju. Verjetnost, da bo potrebno pozneje operirati, je relativno majhna.
Priporočam obisk izbranega družinskega zdravnika. Kot vzrok otekanja je potrebno izključiti globoko vensko trombozo!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
takoj ko pri obremenitvi ne boste več občutil bolečin.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Včeraj si je sin poškodoval stopalnico. Na izvidu piše, RTG da je na stopalu vidna fisurna poka v predelu baze 5. metatarzale , položaj anatomski, ZGORAJ PA PIŠE DA IMA ZLOM STOPALNICE. Dali so mu longeto, po enem tednu ima pregled. Zanima me čas celjenja, oz. resnost poškodbe. 20 januarja naj bi ime imel šolo v naravi – smučanje.
Lep pozdrav, Nataša
Spoštovana,
glede na to, da gre po opisu za zlom brez premaknitve, je predviden čas celjenja 3 do 6 tednov (odvisno od starosti). Dvajsetega januarja še zlom ne bo zaceljen.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
17.1.mi je na nogo v službi padel težek predmet, na nart.zlomnjeno sem imela 1 in 2 stopalnico na levi nogi,26.2 so mi odstranili gibs.Hodim z berglami,noga me zelo boli, hodim na terapije,do 14 .3 imam terapije.Kirurg v bolnici je 26.2 napisal na izvid,da moram 10.3 v službo.Noga me zelo boli,oteka in temno rdeča je na mestu,kamor je padel predmet,mam pa še tudi peto in stopalo modro od udarca.Palec je neupogljiv,tako imam slabe mišice,da ko hodim mi štrli navzgor.Sedaj pa me začenja boleti še ahilova tetiva,je tudi malo otečena.Ker me noga boli ne hodim normalno,ampak bolj po peti.6.3 imam kontrolo v bolnici,tudi rentgen. V službi opravljam težko delo ,8 ur na nogah in prehodim najmanj 5 km.Kaj si vi mislite o tem da me pošiljajo že delat,sem pa zaposlena v tujini,tja tudi hodim na preglede.Terapevtka mi je povedala naj vprašam v bolnici zakaj je noga še tako rdeča,če zaradi otekline.Hvala