Zlom reber – okrevanje ?
Pozdravljeni.
Na bazenu na toboganu sem nerodno padel….se naslonil na lev komolec. Cutil sem premik in ko je nekaj ”skrtnilo” levo spodaj od salcke. Ko sem premaknil levo ramo nazaj da sem raztegnil pljuca, sem lahko cutil premik rebra nazaj. Kot da mi nekaj preskoci pri spodnjem levem rebru. Na slikanju se ni nic videlo. Naj bi bil ppskodovan sprednji hrustanec, ki pa se naj ne bi videl na sliki. Bolecina tretji dan ne pojenja, tudi pri globokem vdihu je kar mocna.
Zanima me, ce je lahko se kaksna druga poskodba in ce je hrustanec, kako se to pozdravi.
Lp
Pozdravljeni!
V nedeljo po fizičnem gibanju me je začelo boleti nad trebuhom in za 7 rebro. Danes sem bil na pregledu in so mi odvzeli kri in niso našli ničesar. skrbi me, da imam kaj zlomljeno in to da me niso poslali na slikanje. Zanima me kaj naj zdaj naredim?
Lep pozdrav in zahvaljujem se vam za odgovor.
Pozdravljeni,
imam zlomeljano 8 rebro. Jemljem protibolećinske tablete in nimam večjih težav z dihanjem ali gibanjem. Zanima me ali lahko pride do težav s celjenjem v primeru, da bi 18 dni po zlomu začel s kolesarjenjem? Imam rezerviran dopust, planiram narediti 25 km vzponov na dan (makedam, izrazito počasen tempo) in sem v precepu ali odpovedati dopust..?
Hvala,
Domen
Zdravo Domen. Po 18 dneh bo zdravljenje zloma šele na dobri tretjini in upoštevajte, da sedaj jemljete analgetike in bi brez njih imeli precej več bolečin. Osebno se mi zdi, da bo po tako kratkem času prekmalu za dopust, katerega osnovni namen je šport čeprav vam ob zlomu reber ni treba ležati ali ne-početi niti osnovnih aktivnosti. Na dopust bi jaz šel, a tam počel kaj bolj u izi.
lep pozdrav
Spoštovani!
Pred osmimi tedni sem padel z lestve na levi bok, bolj na rame in na rentgenu so ugotovili fisuro drugega in tretjega rebra. Po enem tednu so bolečine kar precej izginile , potem pa sem se lotil raznih del, nakar so se bolečine spet pojavile. Miroval sem nekaj dni, pa spet začel delati. Pred nekaj dnevi pa sem prenašal pomivalni stroj, zdaj me pa spet močno boli, posebej pri globokem vdihu. Ali je res pri tej poškodbi potrebno popolno mirovanje? Je možno , da se zaradi osteopenije rebra še počasneje celijo? Pri popolnem mirovanju pa bolečin ni. Kateri kalcij priporočate za hitrejše celjenje. Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
Pričakovani čas celjenja je 6 tednov, sicer v tem času ni priporočljivo popolno mirovanje, nikakor pa ne težja fizična dela, zato seveda ni nič nenavadnega, da se je po enem tednu razbolelo nazaj. Vseeno bi po 8 tednih koristila kontrola pri zdravniku. Pri osteopeniji pa se predvsem zlomi kosti zgodijo ob manjših silah kot sicer. Kalcij je bolje zaužiti s hrano, dobrih 1000 mg dnevno (na netu je kup tabelic s hrano in njeno vsebnostjo kalcija… In vitamina D)
Lep pozdrav
Pozdravljeni.
Cca. mesec nazaj sem na rekreaciji (nogometu) začutil bolečine na desni strani reber, ne spomnim pa se, da bi se tako močno udaril, da bi se tega zavedal.
Naslednji dan me je bolela cela desna stran reber, ob premikanju, gibanju, dvigovanju, etc… začutil pa sem nekakšni bulo, cca. 1cm premera, na enem od spodnjih reber.
K zdravniku nisem odšel, po mesecu dni pa imam bolečino še vedno, sicer bistveno manjšo in na točno določenem rebru – okolica mislim da ni boleča. Moti pa me, ker je omenjena bula še vedno enaka kot prvi dan, na istem rebru.
Prosim za vaše mnenje.
Pozdravljeni, imam frakturo 12. rebra. Kmalu bo tri tedne od poškodbe, bolečine so prisotne še ob ostrih zasukih, kihanju. Kdaj lahko začnem s športno aktivnostjo, ki ne bo obremenjevala rebrnega predela? Je lahen tek dovoljen? Kdaj lahko večje obremenitve, kot so sklece, počepi, trebušne vaje in podobno?
Hvala za odgovor.
Primerni so pravzaprav vsi analgetiki. Na voljo jih je dovolj in v različnih jakostih, zato ne vidim razloga, da bi trpeli neznosne bolečine. Vćasih zadošča paracetamol v primernih odmerkih, nesteroidni antirevmatiki, tramadol, metamizol…. Oglasite se nazaj do zdravnika. Lep pozdrav