Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Zlom reber – okrevanje ?

Zlom reber – okrevanje ?

Pozdravljeni,
Pred dvema dnevoma sem dvignila s tal težko stvar, pri čemer sem takoj občutila osto bolečino v spodnjem levem delu hrbta. Bolečino še vedno čutim, predvsem pri vsakem gibanju, vstajnju, sklanjanju, itd.
Pri otipu bolečega mesta sem začutila manjšo oteklino. Ali mislite, da je možno ob dvigu težkega predmeta utrpeti poškodbo reber. Kaj predlagate?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Tanja

Pozdravljeni
Bolj mi je slišati kot tipična zgodba za nastanek bolečine v križu in najverjetneje nima povezave s poškodbo reber. Če se ne izboljša kmalu ob domačih analgetikih, seveda pojdite na pregled.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani,

stara sem 56 let, športnica, sicer zdrava, ne jemljem tablet, suha in bolj krhke postave.

V zadnjih dveh letih se mi je že štirikrat primerilo, da sem si poškodovala ali nalomila rebra in dvakrat prsnico, in sicer pri golfu, močnejšemu stisku, plesu, kjer v vseh primerih ni šlo za kakšne neposredne udarce ali sunke v telo. Samo prvič sem šla na slikanje, kjer so ugotovili počena dva rebra (po igranju golfa). Bolečine so bile v vseh primerih res hude – še posebno ponoči in trajale nekaj tednov. Osteoporoze nimam, pač pa osteopenijo v začetni fazi in sicer povečana v zgornjem delu telesa (kolki so močni in zdravi). Pred 20 in 10 leti sem si v prometnih nesrečah dvakrat poškodovala oz. počila prsnico (poškodba ugotovljena s slikanjem).

Tudi moj osebni zdravnik mi ni znal svetovati, rentgenskega slikanja si pa ne želim tako pogosto opravljati.

Sicer redno, dnevno telovadim, imam dobro kondicijo, zato me še posebej zanima, kaj bi lahko bil vzrok tem poškodbam.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Maja M.

Pozdravljeni!
Ob kašllju, sunkovitih gibih lahko pride tudi do zloma reber, precej nenavadno se mi zdi, da bi se vam brez poškodbe zlomila prsnica. Glede na to, da vsi sumi na zlome niso bili potrjeni (in potrjevani) s slikanjem, se mi zdi zelo možno, da niti ni šlo vedno za zlome (vsaj kar zadeva rebra, je to le z občutko težko ločiti od mišičnih bolečin, vnetij…). Bolečine v prsnem košu, ki jih lahko sprožijo razne telesne aktivnosti so lahko hude in moteče tudi brez zlomov. Če do njih dejansko prihaja in so le posledica konstitucije in ne bolezenskega dogajanja, si je koristno izbirati športe brez sunkovitih gibov, čimbolj “simerične”, spremljanje kostne gostote (oziroma ukrepanje po navodilih vašega zdravnika), konstitucijskih dejavnikov pa žal ne boste mogli spremeniti.
Lep pozdrav

Pozdravljeni,
Pred dvema mesecema sem padel in si (ne vede) očitno zlomil 11 rebro. Po enem mesecu vedno plitkejsega dihanja sem dobil bronhitis. Po enem tednu, mi je v hrbtu “zagrabilo” mišico v krč za 24 ur (injekcija je ni sprostila, ampak šele tablete). Ko se je vse navedeno pozdravilo (3 tedne), bolečina pa ni izginila, so na rentgenu ugotovili zlom 11 rebre, torej dva meseca po dogodku. Po enem tednu sem pričel z pisarniškim delom, a so bolečine prehude. Sedaj ponovno čakam na izboljšanje.

Ali je normalno, da se rebro tako dolgo ne zaceli? Kaj če se sploh ne bo? Vaš nasvet kaj narediti.

Iskrena hvala, Simon

Pozdravljeni!
Iz napisanega sicer ni razvidno, koliko znakov celjenja je na sliki, vsekakor pa je normalno, da zelo dolgo boli, tudi celjenje lahko traja več mesecev, terapija pa je sestavljena le iz počitka in blaženja bolečin. “Da se ne zaceli” sicer ni čisto nemogoče, je pa zelo redko. V samem vašem opisu ni česa posebno nenavadnega (neprijetnega pač)
Lep pozdrav

jap. nimam izkušenj s forumi, zato sem doktorju prav predrzno poslala vprašanja na FB. upam, da bo odgovoril. vnaprej mu hvala. ima pa moje dovoljenje, da vprašanja oz. oba sporočila prenese v forum. prav tako tudi odgovor. zgleda da so te kosti brez mozga prav boleče. ne zgleda, so (boleče). preverjeno! sploh v kombinaciji z bronhitisom.

Pozdravljeni!
31.1 sem padla in polomila gleženj,bila operirana in lepo okrevam. Pred dvemi dnevi se je pojavila močna bolečina na desni strani rebr. Me zanima če je možno da sem tudi rebra polomila in da je bolečina udarila zdaj. Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Ne zdi se mi prav verjetno, da bi se vam bolečina pojavila šele 3 tedne po zlomu reber in bo šlo za kaj drugega. Če imate ob tem težko dihanje, morate seveda do zdravnike.
Lep pozdrav

Spoštovani gospod zdravnik,

Moja sestra je včeraj padla in si zlomila pet reber. Je hud srčni bolnik, bila operirana na srcu, menjava zaklopk in by-pass, ima srčno popuščanje, sladkorno bolezen, osteoporozo. Jemlje koagulacijsko terapijo, terapijo proti visokemu krvnemu tlaku. Stara je 75 let. Kakšna je prognoza okrevanja?
Hvala.

Pozdravljeni
Če iz pisanja predvidevam, da je doma, ima urejeno terapijo proti bolečinam, diha normalno… … … in če upoštevamo dejstvo, da je najbolje biti zdrav, sami zlomi reber ne prinašajo nujno slabše “prognoze”
Lep pozdrav

Pozdravljeni!
Pri smučanju grdo padel na hrbet. Slikanje. Zlom 5 – 7 rebra zadaj levo. Notranjih poškodb ni. Gre brez tablet, vendar rahla bolečina ne popušča posebno, ko se odpravim zvečer spat. Kaj lahko naredim sam (obnašanje, prehrana)?

Pozdravljeni
Pravzaprav ne morete dosti. Počitek bo dovolj, pa izogibajte se prehladom, ker boste zelo težko kašljali…
Lep pozdrav

Pozdravljeni,
pri nogometu sem dobil močan udarec – nalet s kolenom v levo stran prsnega koša.

Rentgen ni pokazal prepričljivih znakov za svežo poškodbo skeleta.

Ko sem zdravnika vprašal, zakaj je nekaj počilo oz. škrtnilo ob udarcu, mi je odgovoril nekaj v zvezi z hrustancem in – ali vretencem, kjer bi lahko to nastalo, nevem točno ker nisem razumel. Imel sem bolečine
zelo dolgo, lahko rečem da sem se prvič bolj aktivno s športom lahko ukvarjal šele po 6 mesecih, a ta rahla bolečina na dotik je ostala do danes, dobri dve leti in se ob določenih gibih (preteg) zelo poveča v višini udarca a v zadnjem delu pri hrbtenici, ob tem tudi težko diham, po nekaj sekundah pa izgine.

Prosim ali mi lahko poveste kaj mi je hotel zdravnik ob pregledu hotel povedat glede hrustanca in vretenca in ali je zdajšnja bolečina lahko posledica tega dogodka.

Hvala za odgovor in Vaš čas.
Lep pozdrav.
Denis G.

Lep pozdrav.

Moj oče je pred par dnevi padel po lestvi in se udaril v levi predel prsnega koša in pravi da mu je za hip vzelo sapo. Sedaj pa pravi da ga zelo močno boli v predelu udarca.
Bi to lahko bilo kaj hujšega ali je potreben samo počitek

Pozdravljeni
Razmišljal bi, če je od udarca počilo kakšno rebro, ali pa boli le od udarca. Terapija je največkrat res le počitek pri obojem, osebno pa se mi zdi vseeno smiselno opraviti pregled oz. rtg slikanje.
Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Pred 2 tednoma sem dobil udarec v rebra, nato sem na isro mesto dobil še več udarcev. Nekaj dni po tem sem imel velike bolečine v tem predelu. Zdravnik pravi, da sicer ni znakov učitna zloma, vendar bolečina ni prav nič popustila.Ker sem športnik in bi se rad čimprej vrnil k treningom me zanima koliko časa bom moral počivati in ce v tem času lahko tečem, delam trebušne vaje… imate mogoce vi kakšne, vaje.

Pozdravljeni!
Predvidevam, da so vam slikali rebra in niso našli zlomov. Terapija sicer ni bistveno različna, oboje lahko konkretno in več tednov boli. Pri udarcih v predel reber načeloma lahko počnete vse, kar vam ne poslabša bolečin. Kakšnih posebnih vaj ni, razen da je pač treba poskrbeti za primerno predihanost pljuč, pa četudi s pomočjo zdravil proti bolečinam
Lep pozdrav

Pozdravljeni,

pišem vam v imenu mame – ima 70 let in je pred kakim mesecem utrpela zlom 6. rebra. Ima tudi osteoporozo in artrozo hrbtenice, tako da ima hude bolečine, pomaga si z zaldiarjem. Zanima pa jo, kako strogo je treba jemati “počitek”, ali je dovoljen recimo krajši sprehod, ali obstajajo kakšni gibi, ki so prepovedani, kakšna drža je priporočljiva …

Vnaprej hvala za kak nasvet!

Pozdravljeni, počitek, kar zadeva rebro, je mišljen v smislu izogibanja tistemu, kar poslabšuje bolečine a hkrati skrb, da ostanejo pljuča predihana. Omenjen sprehod ne bi smel biti problem, kakšnih posebnih “vaj” razen dihanja pa ni. Lep pozdrav

New Report

Close