zlom ramena in gibanje
Spoštovani,
pred 6 dnevi sem pri teku grdo padla na desno stran in si zlomila desno rame (abrupcija velikega tuberkla in fisura kirurškega vratu humerusa). Dobila sem ortozo za desno rame za 3 tedne, ko imam naslednji pregled.
Vem da brez konkretnih izvidov težko komentirate, vendar me vseeno zanima koliko časa se običajno v takih primerih kost zarašča, kdaj bo na vrsti fizioterapija, če ne bo zapletov. Najmanj koliko časa naj računam, da bom bolniško odsotna?
Sama si mislim, da je zmerno gibanje tudi v moji situaciji zdravo, saj se telo bolje prekrvavi in se potem vse bolje celi. Ali lahko hodim na sprehode, ali pa so morda tresljaji pri hoji škodljivi za pravilno celjenje kosti in bi morala čim bolj mirovati?
Za odgovor se Vam lepo zaahvaljujem in Vas lepo pozdravljam,
Hana
Spoštovana,
po treh tednih dovolim nihajne vaje, po šestih tednih pasivno razgibavanje na fizioterapiji, po osmih tednih asistirano aktivno razgibavanje in tudi samostojno aktivno razgibavanje. Po treh mesecih od poškodbe običajno dovolim polne obremenitve, če je zlom na RTG zaceljen.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
Sprehodi mi torej ne škodijo in lahko tako vzdržujem kondicijo in dobro počutje? Priporočam, da z daljšimi sprehodi počakajte vsaj do preteka 3 tednov od poškodbe.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
imam še eno vprašanje v zvezi s svojim stanjem. En teden po padcu in zlomu ramena mi je otekel še desni komolec, zato so me ponovno napotili k travmatologu. Poslikali so še komolec in ugotovili, da tam ni nič zlomljeno. Travmatolog mi je predlagal, da naj občasno, ko snamem ortozo, kontrolirano (poškodovano roko primem z zdravo roko in jo spustim) spustim roko, da se komolec iztegne. Podlaht (tik pod komolcem) se mi zdi malo čudna (tam sem imela tudi odrgnino in me ob pritisku boli), saj roke ne morem obrniti tako, da bi bila dlan obrnjena naprej, ampak je obrnjena proti stegnu. Ali je možno, da je prišlo do poškodbe mehkih tkiv in je komolec zato zatečen? Opravili so samo rentgensko slikanje. Sicer je verjetno sedaj treba najprej počakati da se kost v ramenu zaceli in potem bodo popisali še morebitno preostalo škodo?
Vseeno pa me malo skrbi, da si s premikanjem roke ne bi naredila več škode kot koristi, če je pod komolcem slučajno kaj natrgano. Na ponovni pregled sem naročena čez 3 tedne.
A bi bilo pametno prej obiskati zdravnika, da bi natančneje pogledal kaj je s komolcem, ali ne bo nobene škode, če se počaka 3 tedne do naslednjega pregleda?
Želim Vam uspešno delo še naprej in Vas lepo pozdravljam,
Hana
Spoštovana,
verjetnost hkratne pomembne poškodbe (takšne, ki bi zahtevala kirurško zdravljenje) v komolcu je majhna. Če vas skrbi, priporočam pregled komolca z ultrazvokom. Če se boste odločila za takšen pregled pri nas, priporočam, da s seboj prinesete tudi vse dosedanje rentgenske posnetke.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
sedaj je minilo že skoraj 4 mesece od poškodbe in kljub redni fizioterapiji in zdraviliškemu zdravljenju imam težavo pri odročenju. Opravili so mi ultrazvok ramena, kjer niso ugotovili poškodb mehkih tkiv.
Zadnji izvid travmatologa je naslednji:
Opravila UZ, ki ne potrdi našega suma na vsaj delno rupturo supraspinatusa.
Status Localis: gibljivost ob današnjem pregledu izboljšana, vendar abdukcija ne gre čez 90 stopinj, antefleksija in retrofleksija skorajda normalni.
Izdali so napotnico za magnetno resonanco, priporočajo fizioterapijo še naprej.
Zanima me, ali je možno s vztrajno fizioterapijo, kljub morebitni delni rupturi supraspinatusa, doseči normalno gibljivost roke. Prav nič si namreč ne želim operativnega posega..
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in želim uspešno delo še naprej,
Hana
Spoštovana,
za ugotovitev delne rupture supraspinatusa sta občutljiveši metodi od magnetne resonance (MR) MR in CT artrografija (MR ali CT z vbrizganim barvilom v sklep). Manjše delne raztrganine supraspinatusa običajno niso ovira pri dosegu polne gibljivosti.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih