ZLOM RAME
Spoštovani,
gre za zlom glavice (končnega zunanjega dela) nadlahtnice. Običajno je potrebna vsaj 3 tedenska imobilizacija, nato pa asistirano aktivno razgibavanje komolca (fizioterapija). Polne obremenitve roke se običajno dovolijo po preteku 3 mesecev od poškodbe.
Pa še nekaj: gre za znotrajsklepni prelom, ki praviloma zapušča posledice. Tudi prag za odločitev o operativnem zdravljenju je pri takšnih zlomih nizek.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
Star sem 60 let. V avgustu 2014 sem padel, diagnoza je bila abrupcija velikega tuberkla humerusa, UZ izvid v avgustu 2014 in januarju 2015 je pokazal:
intratendiozna ruptura sipraspinatusa
suspektna natrganina subskapularisa
Rama je dobro gibljiva, ob tem da hodim na rehabilitacijo, vendar bolečine v rami in nadlahti ostajajo, pri vsaki večji obremenitvi/dviganju roke.
Svetovali so mi CT artrografijo.
Kot lahko sam preberem, je to invazivni proces, zato vas prosim za mnenje, ali se strinjate da je takšen pregled potreben oziroma koristen in ali je tudi boleč.
Ramo bi želel povrniti v čim bolj popolno stanje.
Hvala lepa vnaprej za vaš odgovor.
Spoštovani,
da, CT artrografija je v takšnih primerih preiskava izbora. Pri artrografiji je potrebno v sklep vbrizgati barvilo, kar je povezano z (običajno) blagimi bolečinami (kot so tudi sicer pri injekcijah).Vsekakor je to prava pot.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih