Zlom pubične kosti
Spoštovani.
Na smučanju sem padla in si pridelala poškodbo v področju medenice. Po enem mesecu sem naredila MR, katerega izvid vam prilagam in vas prosim predvsem za nasvet glede gibanja. Dobre 3 tedne sem namreč uporabljala samo bergle, ker hoja brez njih zaradi prehudih bolečin ni bila možna, potem pa sem začela že hoditi brez. Po posvetu z osebno zdravnico sem začela po enem mesecu že veliko hoditi, tudi po več kilometrov dnevno kljub bolečini, sem pa v dilemi, če je to sploh smiselno glede na to, da prebiram, da je uporaba bergel obvezna vsaj prvih 6 tednov. Zanima me tudi ali je potrebna kakšna kontrola s strani kirurga, ortopeda ali samo čakam, da se zadeva sama sanira. In seveda, kako dolgo čakati ter kako vem, da je vse ok?
Hvala za odgovor že vnaprej in lep pozdrav.
[attachment=0]Resized_20210423_101426.jpeg[/attachment]
Spoštovani!
Zlom ramusov pubičnih kosti je relativno pogosta poškodba, ki običajno ne terja kakršnegakoli kirurškega zdravljenja. Načeloma se enostavno počaka, da se zlom zaceli, s tem bolečine minejo, nogo pa lahko pričnete močneje obremenjevati.
Pri zdravljenju se pogosto poslužujemo nekakšnih časovnih okvirov, ki pa so v resnici individualni.
V začetni fazi torej mislim, da je bilo pravilno, da ste uporabljali bergle. Pri starejših (Vaše starosti in splošnega stanja fizične pripravljenosti ne poznam) se bojimo, da bi tekom celjenja zloma bili tako pasivni, da ne bi ponovno razvili mišične moči potrebne za samostojno hojo, zato smo pri rehabilitaciji bolj agresivni in si želimo čim prejšnje vertikalizacije. Pri njih zato pogosto vztrajamo, da vstajajo kljub bolečinah, bolečine pa jim poizkušamo pokriti s protibolečinskimi zdravili. Sam se včasih sprašujem do kakšne mere je ta “agresivni” pristop upravičen. Sam pri sebi bi nedvomno uporabljal bergle oz. nogo razbremenjeval dokler bi še imel močnejše bolečine, nato pa bi postopoma na nogo pričel prenašati vse več teže, dokler ne bi enkrat na nogo normalno stopil. Vodilo pri stopnjevanju obremenjevanja bi bile torej moje bolečine in “občutek”, ki bi ga imel ob obremenjevanju nasploh. Ko pa vseeno govorimo o časovnih okvirih lahko rečemo, da bi nekako po 6-tednih moralo biti že precej bolje in bi lahko pričeli nogo obremenjevati, po nekako 3 mesecih pa bi se bolečine naj v večji meri že umirile.
Seveda se da kostno celjenje oceniti tudi rentgensko, tako bi Vas travmatolog ob pregledu najverjetneje poslal na RTG, vendar vodilo odločanja ostajajo bolečine. Tako mislim, da pregled ni nujno potreben. V kolikor pa Vam bo lažje, če boste “vedeli/videli”, da je kost zaceljena pa se seveda lahko oglasite do travmatologa. Na pregled lahko seveda pridete tudi v mojo ambulanto v SB Slovenj Gradec, pred ev. pregledom pa si bi morala urediti napotnico za travmatologa ter se nato naročiti na tel. št. 02 88 23 439.
Upam, da sem odgovoril.
Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih